Zoek en ontdek onderwerpen voor je podcast met Answer The Public

Leestijd: 3 minuten

Geplaatst op 28 juni 2021 | door Stefan Kollaart | in Conceptontwikkeling

BlogConceptontwikkeling > Zoek en ontdek onderwerpen voor je podcast met Answer The Public

Jij bent specialist op jouw onderwerp. Dus vaak heb je zelf al een mooie lijst met onderwerpen waar je een podcast over kan maken. Denk aan zaken waar je vaak tegenaan loopt of mee te maken hebt. Of zaken waar je klanten je constant naar vragen (die dingen die je ook op je veelgestelde vragen pagina zet). Maar soms kan het goed zijn om eens extern te onderzoeken wat jouw doelgroep bezig houdt mbt jouw onderwerp. Enter Answer The Public.

Per minuut worden er 3.8 miljoen zoekopdrachten gedaan in Google. Daardoor weet Google verdomde goed wat mensen bezig houdt. Heel veel data is publiekelijk beschikbaar, wat betekend dat je Google’s data zelf ook kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om onderwerpen te zoeken voor je podcast.

Answer The Public is een website die goed gebruik maakt van de data van Google. Je kan namelijk hier 1 a 2 zoekwoorden intypen en vervolgens geeft Answer The Public je een lijstje met vragen/onderwerpen die mensen rondom dit onderwerp invoeren in Google. Je kan tevens selecteren hoe je de data wilt bekijken. Gevisualiseerd of puur de ruwe data. Tevens kan je filteren op een aantal soort zoekintenties. Denk aan questions (“Hoe hoog is de Mount Everest?”), comparisons (“Is de Mount Everest de grootste berg ter wereld” of “Welke bedrijven bieden klimtochten in de Mount Everest aan”)  of prepositions (“Mount Everst informatie”). Daardoor kan je verschillende soorten data apart onderzoeken.

Voorbeeld

We gaan naar Answer The Public. De website is te bezoeken op https://answerthepublic.com/. Vervolgens moet je aangeven uit welk land met welke taal je resultaten wilt. In mijn geval kies ik voor Nederland en Nederlands. Misschien lijkt dit een beetje dubbelop, maar het kan toch handig zijn. Als je bijvoorbeeld in België onderzoek wilt doen, kan je kiezen voor Belgie i.c.m. Nederlands of Frans. En als je wilt weten wat Nederlands-sprekende Amerikanen interessant vinden, kan je Verenigde Staten als land kiezen en Nederlands als taal.

Als je de meeste resultaten wilt verkrijgen, kan je hem het best op Verenigde Staten & Engels zetten. Hier vinden namelijk de meeste zoekopdrachten plaats. Bedenk voordat je dit doet wel of je onderwerp veel paralellen vertoond met Amerika. Bij web design kan ik me voorstellen dat dat prima gaat. Maar als jij een podcast gaat maken over kunst, kan ik me zo voorstellen dat de Nederlandse/Europese kunstenaars en bijbehorende onderwerpen niet tevoorschijn komen in Amerika.

Een kleine noot hierbij: Answer The Public heeft soms een beetje moeite om Duits en Nederlands te onderscheiden. Wees dus niet verrast als je straks hier en daar wat Duitse resultaten krijgt.

In het voorbeeld doen we alsof we een podcast gaan maken met/voor web designers. Web Design is dus het zoekwoord wat we intikken in de zoekbalk. Met alles juist ingevuld, drukken we op Search.

Resultaatpagina

Vervolgens krijg je resultaten, gecategoriseerd bij zoekintentie, zoals eerder benoemd (questions, prepositions, comparisons). Je kan naar beneden scrollen om de data te bekijken per intentie. Standaard staat hij op visualisation, maar je kan in elk tabje op data klikken om de ruwe data te zien. Je krijgt de data weer subgecategoriseerd te zien. Bij questions zie je bijvoorbeeld hoe/wie/welke/welk/wat/waarom/wanneer/waar/is vragen uitgesplitst. Dit omdat elk woord dat niet overlapt een ander soort vraag is. 

Als je questions/prepositions/comparisons hebt doorgescrollt kom je bij alphabeticals. Hier vindt je alle zoekresultaten op een wat ruwere manier, gecategoriseerd per letter. Dit vind ik persoonlijk het fijnste, want hier vindt je de meeste en meteen ook ruuwste data.

Even een voorbeeld van zaken die ik voorbij zie komen met web design waar ik iets mee kan:

Web Design XD

Adobe XD is een van de meestgebruikte tools om mee te ontwerpen. Nodig een specialist uit en bespreek met hem/haar zijn/haar workflow.

Aflevering X: “Een cursus Adobe XD voor gevorderden – met NAAM”

Web Design Discord

Discord is een chatprogramma waarin mensen in een groep over een specifiek onderwerp kunnen praten. Ik kan lid worden van de discord, vragen of er iemand eens wil aanschuiven in een podcast over web design (kans is groot) en vervolgens praten over de Web Design Community –> wat haalt iemand daaruit?

Aflevering X: “Een kijkje in de Web Designer Discord van Nederland – Met NAAM”

Web Design Jargon

Blijkbaar zijn (potentiële) Web Designers geïnteresseerd in welke termen er allemaal zijn binnen de sector. Je zou samen met een andere web designer een aflevering kunnen maken waarin je jargon bespreekt. Welke termen zijn er, hoe zijn ze ontstaan, wat zijn de belangrijkste, etc.

Aflevering X: “Top 50 Web Designer Jargon – Leer de taal – Met NAAM”

Web Design NS

Blijkbaar wordt de NS gezien als de werkgever voor Web Designers. Dus een interview met iemand die bij Grafisch Design werkt bij de NS kan mogelijk een breed publiek aantrekken binnen de niche.

Aflevering X: “Een gesprek met dé Web Design Werkgever van Nederland: de NS – Met NAAM (Web Designer bij NS sinds 2010)”

Samen een topiclijst maken?

We schrijven mee

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.