Podcasts opnemen met gasten: het voorgesprek

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 20 april 2020 | door Stefan Kollaart | in Opnemen & Interviewen

BlogOpnemen & Interviewen > Podcasts opnemen met gasten: het voorgesprek

Opnemen met gasten kan waardevol zijn. Je krijgt nieuwe invalshoeken en de gast zal de aflevering waarschijnlijk delen met zijn netwerk. Maar hoe bereidt je dat voor - zo'n gesprek met iemand die je misschien niet kent?

Ook als je een vast podcast-team hebt, is het een goed idee af en toe een gast uit te nodigen. Buiten dat je externe energie binnenhaalt, creëert het andere invalshoeken en ideeën. Dat kan een toegevoegde waarde zijn.

Maar buiten dat haal je ook andermans netwerk je podcast binnen. Je gast gaat namelijk de podcast-aflevering delen met hun netwerk, wat voor extra luisteraars zorgt. Ook is na een avondje podcasten met een biertje een zakelijke connectie snel gemaakt.

Screenen

Dus: vooral doen. Maar beloof me dat je één ding echt doet: een voorgesprek. Veel mensen hebben het idee dat dat betekent dat je de podcast-aflevering al helemaal telefonisch doet en dat gesprek dan daarna nog een keer opneemt. Maar daar heb je niet zoveel aan, dan kan je namelijk de podcast net zo goed meteen opnemen.

Het doel van een voorgesprek is haakjes verzamelen. Weten waar de kennis en de fascinerende verhalen van je gast zitten. Bel je gast om een datum af te spreken en iets te vertellen over de podcast. Vervolgens gooi je wat onderwerpen op en kijk je waar de gast op aanhaakt. Stel je hebt een podcast over bloemen en je gaat met een bloemenhandelaar een podcast-aflevering opnemen. Begin eens over onderwerpen waarvan je denkt dat die persoon wel een verhaal heeft. Wat dacht je van de bloemenveiling: hoe werkt dat en hoe maak je daar mooie deals? Of: wat maakt bloemenhandelaar zijn zo leuk? Mensen beginnen vaak zelf met de verhalen waarvan ze weten dat ze scoren. Die verhalen die op een verjaardag ook altijd goed werken. Die wil je van te voren een beetje weten, zodat je een betere opname krijgt. Je kan ook echt wel expliciet vragen: “waar wil jij het echt over hebben?” Dat levert ook vaak goede haakjes op.

Wel raadt ik aan in het voorgesprek op de oppervlakte te blijven. Zorg dat je weet welke verhalen er zijn en waar de gast verstand van heeft. Maar ga niet nadat de globale verhalen zijn verteld heel erg doorvragen. De algemene verhaallijn creëer je in het voorgesprek, de diepte bewaar je voor bij de opnames. Hierdoor blijft het spontaan als je daadwerkelijk gaat opnemen. Wees ook niet bang om tijdens de opnames van je voorbereiding af te wijken als je voelt dat dat een betere podcast oplevert.

Na de screening denk ik: “deze persoon is niet geschikt”

Dit gebeurt. En dat is lastig. Als je na een voorgesprek denkt dat de persoon niet geschikt is, is het in het belang van je podcast dat je die aflevering niet gaat maken. Dat is best moeilijk, want je moet na een voorgesprek tegen iemand gaan zeggen dat je hem toch niet gaat opnemen. Dat is vreemd. Hoe je dat doet, laat ik aan jou over. Maar wees uiteraard altijd respectvol en geef aan dat je denkt dat de gast niet bij de podcast past en bedank degene voor zijn/haar tijd.

Netwerk

Vergeet niet na publicatie je gast te vragen hoe hij/zij de aflevering vond en of hij/zij de aflevering wil delen met zijn netwerk. Hierdoor krijg je nieuwe luisteraars die jouw podcast/jouw merk leren kennen. SEO-technisch is het slim om aan je gast te vragen of hij/zij de aflevering op zijn website wil zetten met een link naar jouw website.

Powered by Froala Editor

Met al je gasten om tafel?

Wij hebben ruimte voor 4 sprekers. Inclusief je gast.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.