sam-mcghee-KieCLNzKoBo-unsplash

Wat is nou eigenlijk een vodcast? En hoe is het anders dan een podcast?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 5 juni 2020 | door Stefan Kollaart | in Conceptontwikkeling

BlogConceptontwikkeling > Wat is nou eigenlijk een vodcast? En hoe is het anders dan een podcast?

Ooit had je in het podcast-gedeelte een onderscheid tussen podcasts en vodcasts. Wat is een vodcast - en kan ik er iets mee?

In het begin van podcasting had je nog een tweesplitsing: podcasts en vodcasts. Tegenwoordig zie je dat nergens meer terug. En dat is met een reden.

Pre-youtube

Eigenlijk waren vodcasts een ding voordat Youtube zo groot werd. Toen men begon met podcasts maken, was er één gemis. Veel makers wilde ook video-content kunnen maken. In dezelfde feed als waar de audio-content terecht kwam.

Technisch gezien waren er weinig beperkingen om te implementeren. Nu linkte je in RSS-feed naar een mp3’tje. Als het een vodcast was, linkte je naar een mp4’tje.

Destijds was Apple het enige bedrijf die echt een goeie podcast-client had (iTunes op PC/Mac en de podcast-player in iPods), dus alleen die app hoefde video’s te gaan ondersteunen.

iPod Video

Tegelijkertijd met de vraag naar vodcasts kwam Apple met de iPod Video: een iPod die naast muziek en podcasts ook video kon afspelen. Apple vond het dus ook wel prima dat video’s toegevoegd werden aan podcast-feeds. Dat konden ze makkelijk vermarkten. Tuurlijk: je kan voor 15 euro een speelfilm kopen en kijken op je iPod, maar je hebt ook een gigantisch aanbod aan gratis video-content in podcast-feeds.

De ondergang

In het begin werden er best een hoop vodcasts gemaakt. Veel makers combineerden de twee: soms maakte ze een lange podcast van een uur in een kroeg-achtige setting. De professionelere, kortere producties werden een video. Vaak niet langer dan tien minuten.

Die content is op een gegeven moment echter compleet naar Youtube gegaan. Daar hoefde je video niet zelf te hosten. Bij audio is dat niet zo’n probleem, maar video-bestanden zijn erg groot en duur om zelf te hosten. Tevens deed Youtube een gedeelte van je marketing (via de aanbevelingen), had het een community-gedeelte waar mensen op je video konden reageren en kon je geld verdienen met advertenties.

Ook kwamen er met de komst van de smartphone meerdere podcast-apps, waarvan een groot gedeelte geen video-ondersteuning boden. Dit kwam vooral door de opkomst van Youtube. Daardoor was ook je afzetmarkt met een vodcast steeds kleiner.

Het bestaat nog steeds

Je kan nog steeds vodcasts publiceren. O.a. Apple Podcasts ondersteund nog steeds video. Dus je kan in je RSS-feed gewoon een video-podcast zetten. Als je gebruik maakt van Soundcloud of Anchor kan dit vaak niet, zij ondersteunen alleen audio. Dus je moet je RSS-feed dan zelf gehost hebben – en dat is best een gedoetje.

Beeld bij je podcast? Of hulp nodig bij het maken van je feed?

Geen enkel probleem!

Lees meer

donderdag 8 december 2022 om 10:59
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.
maandag 14 november 2022 om 12:51
Als je eenmaal een podcast hebt gemaakt, heb je een artwork nodig. Dit is een perfect vierkant plaatje die je luisteraars krijgen te zien bij het afspelen in hun podcast-app. Hoe maak je zo'n plaatje snel en gratis?