Wat is nou eigenlijk een vodcast? En hoe is het anders dan een podcast?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 5 juni 2020 | door Stefan Kollaart | in Conceptontwikkeling

BlogConceptontwikkeling > Wat is nou eigenlijk een vodcast? En hoe is het anders dan een podcast?

Ooit had je in het podcast-gedeelte een onderscheid tussen podcasts en vodcasts. Wat is een vodcast - en kan ik er iets mee?

In het begin van podcasting had je nog een tweesplitsing: podcasts en vodcasts. Tegenwoordig zie je dat nergens meer terug. En dat is met een reden.

Pre-youtube

Eigenlijk waren vodcasts een ding voordat Youtube zo groot werd. Toen men begon met podcasts maken, was er één gemis. Veel makers wilde ook video-content kunnen maken. In dezelfde feed als waar de audio-content terecht kwam.

Technisch gezien waren er weinig beperkingen om te implementeren. Nu linkte je in RSS-feed naar een mp3’tje. Als het een vodcast was, linkte je naar een mp4’tje.

Destijds was Apple het enige bedrijf die echt een goeie podcast-client had (iTunes op PC/Mac en de podcast-player in iPods), dus alleen die app hoefde video’s te gaan ondersteunen.

iPod Video

Tegelijkertijd met de vraag naar vodcasts kwam Apple met de iPod Video: een iPod die naast muziek en podcasts ook video kon afspelen. Apple vond het dus ook wel prima dat video’s toegevoegd werden aan podcast-feeds. Dat konden ze makkelijk vermarkten. Tuurlijk: je kan voor 15 euro een speelfilm kopen en kijken op je iPod, maar je hebt ook een gigantisch aanbod aan gratis video-content in podcast-feeds.

De ondergang

In het begin werden er best een hoop vodcasts gemaakt. Veel makers combineerden de twee: soms maakte ze een lange podcast van een uur in een kroeg-achtige setting. De professionelere, kortere producties werden een video. Vaak niet langer dan tien minuten.

Die content is op een gegeven moment echter compleet naar Youtube gegaan. Daar hoefde je video niet zelf te hosten. Bij audio is dat niet zo’n probleem, maar video-bestanden zijn erg groot en duur om zelf te hosten. Tevens deed Youtube een gedeelte van je marketing (via de aanbevelingen), had het een community-gedeelte waar mensen op je video konden reageren en kon je geld verdienen met advertenties.

Ook kwamen er met de komst van de smartphone meerdere podcast-apps, waarvan een groot gedeelte geen video-ondersteuning boden. Dit kwam vooral door de opkomst van Youtube. Daardoor was ook je afzetmarkt met een vodcast steeds kleiner.

Het bestaat nog steeds

Je kan nog steeds vodcasts publiceren. O.a. Apple Podcasts ondersteund nog steeds video. Dus je kan in je RSS-feed gewoon een video-podcast zetten. Als je gebruik maakt van Soundcloud of Anchor kan dit vaak niet, zij ondersteunen alleen audio. Dus je moet je RSS-feed dan zelf gehost hebben – en dat is best een gedoetje.

Beeld bij je podcast? Of hulp nodig bij het maken van je feed?

Geen enkel probleem!

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.