Blog

Wil je beginnen met podcasten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, wij hebben allerlei artikelen en video’s klaarstaan om je op weg te helpen. Bekijk onze verschillende categorieën om te ontdekken wat je wilt leren, of lees een van onze recente artikelen voor inspiratie en tips. Laat het ons weten als je vragen hebt, we staan altijd klaar om te helpen!

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

Hoe maak ik een podcast artwork met Canva (gratis)?

Als je eenmaal een podcast hebt gemaakt, heb je een artwork nodig. Dit is een perfect vierkant plaatje die je luisteraars krijgen te zien bij het afspelen in hun podcast-app. Hoe maak je zo’n plaatje snel en gratis?

14-11-2022

Lees meer

5 tips: Ik ga een eerste podcast opnemen: hoe ga ik comfortabeler mijn eerste opnames in?

Doordat podcasting zo laagdrempelig is, is ons advies altijd: “begin gewoon”. Maar dat is natuurlijk iets te simpel. Perfectionisme en onzekerheden kunnen dat “gewoon beginnen” best wel in de weg staan. Want: is wat ik doe wel leuk genoeg? Is wat ik zeg wel waar? Hoe zorg ik ervoor dat ik steeds beter wordt, zodat ik weet dat aflevering 5 een stuk beter klinkt dan aflevering 1?

8-11-2022

Lees meer

Hoe ook podcasting nu versplintert raakt – en wat dat voor jou als luisteraar en maker betekend

Vijftien jaar geleden was het maken van een podcast best moeilijk. Buiten dat er nauwelijks nog USB-microfoons waren, was vooral de publicatie ervan lastig. Je moest namelijk zelf een eigen RSS-feed maken, waarin je in programmeercode de details over je aflevering moest uitschrijven. Ook moest je zelf een server hebben, waar je de afleveringen en de RSS feed op kon hosten. Die RSS-feed meldde je vervolgens aan bij iTunes. Want daar konden mensen je podcast vinden – en het belangrijkste: syncen naar hun iPod om tijdens een wandeling te beluisteren. Fast forward, 2022. Het podcast-landschap is versplintert. Podcasts zijn all over the place. Je hebt nog steeds Apple Podcasts, maar ook Spotify, Google Podcasts, tientallen kleine apps en dan is er ook nog eens Podimo, waar sommige podcasts achter de betaalmuur zijn verdwenen.

24-10-2022

Lees meer

Met Garageband (Mac) een podcast opnemen en bewerken

Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.

20-7-2022

Lees meer

Een simpele videopodcast met je USB-microfoon, telefoon en gratis software (Audacity en Davinci Resolve)

Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.

5-7-2022

Lees meer

Neem op afstand je podcast in hoge kwaliteit op met Riverside.fm

Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.

18-1-2022

Lees meer

Audiograms met Headliner – Promoot je podcast op sociale kanalen

Als het goed is, zit je podcast vol met interressante social content. Leuke one-liners, een goede anekdote of een boeiend stuk informatie. Die content wil je dan eigenlijk losknippen, zodat je er ook mensen mee bereikt die je podcast niet luisteren. Dat kan met Headliner, een (gratis) tooltje om Audiograms te maken.

18-10-2021

Lees meer

Hoofdstukken toevoegen aan je podcast met Forecast

Je podcast is meestal opgedeeld in verschillende subonderwerpen. Hoe handig is het als je luisteraar daar makkelijk tussen kan wisselen? Hij/zij krijgt dan een indicatie waar een aflevering over gaat, hoelang elk onderwerp duurt, kan wisselen tussen onderwerpen en stukken makkelijker terug vinden. Vandaag leren we je hoe je dat doet.

20-9-2021

Lees meer

Maak een muziekpodcast voor Spotify via Anchor met Spotify Music + Talk

Een paar maanden geleden lanceerde Spotify een spannende nieuwe dienst: Spotify Talk + Music, een manier om muziekpodcasts mogelijk te maken. In principe mag je namelijk geen muziek in je podcast gebruiken waar auteursrechten op rusten. Voor bijna alle muziek (behalve royalty-vrije muziek die je bijvoorbeeld voor achtergrondmuziek kan gebruiken) geldt dat je de rechthebbende […]

25-8-2021

Lees meer

Zoek en ontdek onderwerpen voor je podcast met Answer The Public

Jij bent specialist op jouw onderwerp. Dus vaak heb je zelf al een mooie lijst met onderwerpen waar je een podcast over kan maken. Denk aan zaken waar je vaak tegenaan loopt of mee te maken hebt. Of zaken waar je klanten je constant naar vragen (die dingen die je ook op je veelgestelde vragen pagina zet). Maar soms kan het goed zijn om eens extern te onderzoeken wat jouw doelgroep bezig houdt mbt jouw onderwerp. Enter Answer The Public.

28-6-2021

Lees meer

Tijdloos VS Actueel: Hoe heb ik het meest aan een podcast?

Als wij een podcast-concept maken, komt vaak het idee van “nieuwsafleveringen” voorbij. Inhaken op de actualiteit en daar een mening of visie over geven. Dat is een mogelijkheid en het heeft voordelen. Datzelfde geldt voor tijdloze afleveringen, die veel minder aan de actualiteit hangen. Natuurlijk is alles wat je maakt niet 100% tijdloos. Er wordt altijd wel een grap gemaakt die gaat over iets wat in het nieuws is, of er wordt een werkwijze binnen een afdeling besproken die door de maanden heen veranderd. Maar de insteek is wel anders. 

31-5-2021

Lees meer

Apple Podcasts en Spotify lanceren betaalde podcast-abonnementen

Als individuele podcast-maker kan je al een tijdje geld verdienen met je podcast. Want je moet toch voor je apparatuur, hosting, reiskosten en tijd betaald worden. Daarom is het heel populair om je luisteraars te vragen een (maandelijkse) donatie te doen. Want jij voegt waarde toe. De bereidheid om te betalen voor een podcast wordt met de groeiende populariteit van podcasting steeds hoger. In landen als Amerika zie je dat die groep inmiddels zo groot is, dat individuele podcasters hun baan konden opzeggen om fulltime aan hun podcast te werken – dankzij advertenties, maar vooral ook dankzij donateurs. Daarom springen na platforms als Patreon en Petje.af nu ook Apple Podcasts en Spotify zelf in dit gat.

3-5-2021

Lees meer

Neem altijd je podcast iets te zacht op – Noise & Clipping

Iedereen streeft naar perfectie. En zo hoort het ook. Dus wil je het volume van je podcast bij het opnemen goed hebben. Maar dit kan een valkuil zijn.

8-4-2021

Lees meer

Bloggen VS Podcasten: Welke moet je kiezen?

De meeste bedrijven hebben ongeveer hetzelfde doel als ze een podcast maken of bloggen: autoriteit verkrijgen op een bepaald onderwerp. Dat een klant bij jouw bedrijf een product afneemt, omdat hij/zij iets van jou heeft geleerd of in ieder geval duidelijk heeft gezien dat jij weet waar je het over hebt. Er zijn dan ook veel overeenkomsten tussen deze twee mediavormen. Vandaag bespreken we ze beide en kijken welke op welk moment past.

20-1-2021

Lees meer

The Next Move van Diederik Heinink en Business Insider Nederland

De afgelopen weken hebben wij Diederik Heinink van East Leadership en Business Insider Nederland ondersteund met hun nemen van hun Next Move: het ontwikkelen van een podcast. 

15-1-2021

Lees meer

Shut The Fuck Up: Waarom je als interviewer vooral je muil moet houden

Iemand die twintig pakjes per dag rookt, weet vaak het best hoe je van je rookverslaving af kan komen. En iemand die meer wijn nuttigt dan water, weet precies hoe je je overmatig alcoholgebruik aan kan pakken. Ik heb dat heel erg met dit advies.

11-1-2021

Lees meer

Kan je met 2 of meer USB-microfoons een podcast opnemen?

USB-microfoons zijn top. Ze zijn goed betaalbaar, klinken top, zijn gemakkelijk en veel mensen hebben er zelfs eentje thuis liggen. Alles is fantastisch. Totdat je een podcast wil gaan opnemen met meerdere mensen. Dan wordt het toch wel een uitdaging.

5-1-2021

Lees meer

Is mijn bedrijf geschikt voor een podcast?

Een podcast is geen persbericht. Als je podcast teveel voelt als een persbericht, gaat het niet werken. Daarom vraag je je misschien wel eens af: is een podcast wel iets bij mijn bedrijf? Kan dat? En hoe dan?

22-12-2020

Lees meer

Hoe lang moet mijn podcast duren?

In een podcast is je content het allerbelangrijkste. Lengte is daarin niet per sé een hele relevante factor. Zolang je content goed is, maakt de lengte niet zoveel uit. In dit artikel gaan we in op de veelgestelde vraag: hoe lang moet mijn podcast eigenlijk duren?

15-12-2020

Lees meer

Vergeet intranet: Maak een bedrijfspodcast voor je interne communicatie

Vergeet het intranet of een nieuwsbrief. Als je een boodschap wil overbrengen naar je personeel, is de interne podcast een heel mooi medium. In dit artikel nemen we je mee in de voordelen en hoe je dat dan aanpakt.

3-12-2020

Lees meer

Podcast Marketing: Promoot je podcast-afleveringen via Instagram

Zowel Instagram als Podcasting zijn kanalen die veel jonge mensen aantrekt. Dat betekend dat je luisteraars van je podcast prima kan doorverwijzen naar Instagram. Maar dat effect is er dus ook andersom. Volgers van je Instagram-pagina zullen ook eerder geneigd zijn een podcast te gaan luisteren, omdat de doelgroep gelijk is. Daarom gaan we het er in dit artikel over hebben hoe je een volger op je Insta kan converteren naar een podcast-luisteraar.

30-11-2020

Lees meer

Embed je podcast via Apple Podcasts of Spotify

Natuurlijk kan je vanaf je website altijd linken naar je podcast-aflevering op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. Maar het is natuurlijk veel fijner om het je gebruiker gewoon te laten luisteren op je website zelf. 

23-11-2020

Lees meer

Technologie: welke spullen heb ik nodig als ik op straat/buiten iets wil opnemen?

Wij zijn gek op onze studio, met onze grote microfoons, uitgebreide mengtafel, camera’s, koptelefoons en studiomeubel. Maar die zijn niet echt handig als je een gesprekje op straat wil opnemen. Of als je even een quote van 3 minuten bij iemand komt ophalen. Dan wil je dat niets op het stroom hoeft en het makkelijk in een rugtas mee te nemen is.

18-11-2020

Lees meer

Regel via LinkedIn gasten voor je podcast – en breidt meteen je netwerk uit

Je hebt een topidee voor je podcast. Je bent helemaal klaar om met mensen in je branche in gesprek te gaan. Nu is het tijd om de kracht van LinkedIn te gebruiken om mensen te vinden die jouw ultieme podcast-gast zijn.

10-11-2020

Lees meer

Plug een microfoon in en start een podcast: de charme van de “solo show”

Welkom bij de meest toegankelijke manier van een podcast starten: de solo show. Tuurlijk is het gaaf om met vier man in een heel uitgebreide studio een perfect geplande en uitgevoerde show te maken. Maar dat kost tijd, moeite en geld. En dus zijn er maar weinig van dit soort shows. Gelukkig kan het ook een stuk laagdrempeliger. Enter de solo show: een podcast die je helemaal in je eentje maakt.

2-11-2020

Lees meer

“Help, ik praat te snel in mijn podcast!” – 5 tips om langzamer te spreken

Inhoud is belangrijk, zeker bij een podcast. Maar het gaat er natuurlijk ook om hoe je die inhoud brengt. Het is belangrijk dat mensen je goed kunnen verstaan en volgen.

23-10-2020

Lees meer

Het bewerken van podcasts: stiltes wegknippen?

Aan de ene kant mediteren we ons als maatschappij helemaal kapot, aan de andere kant zijn we dol op efficiëntie en tijd besparen. We krijgen dan ook vaak de vraag van klanten of we stiltes weg kunnen knippen op opnames, zodat de luistertijd (van een vaak toch al vrij lange podcast) wat korter wordt. In dit artikel gaan we in op de vraag of dat eigenlijk wel zo slim is.

5-10-2020

Lees meer

Het bewerken van een podcast: beperk de rol van de host

Als we een voorstel doen voor het maken van een podcast-reeks, benadrukken we in ons plan van aanpak altijd hoe belangrijk de edit is. Gemiddeld is het eindresultaat van de podcast 30% korter dan de lengte van de opnames. Dit komt omdat we veel weggooien. De aankomende weken gaan we ons in een aantal blogs focussen op edit-technieken. Maar vooral: waarom maak je deze edits? Wat voegt het daadwerkelijk toe. In dit artikel: het beperken van de rol van een host.

26-9-2020

Lees meer

De grootste valkuilen bij het maken van een podcast

Alles waarmee je begint is superleuk. Je voelt je gemotiveerd en energiek. Denk aan lijnen, meer sporten of eerder naar bed gaan. De eerste dag eet je kneitergezond, sta je om 07:00 met je sportschoenen voor de deur of lig je er om 21:00 al in. Maar na een week tijd heb je een zak chips open getrokken, vraag je je af met welke leugen je onder je sportschool-abonnement uit gaat komen en heb je tot 02:00 s’ nachts Youtube-filmpjes zitten kijken. Je motivatie is weg en je langetermijndoel is als sneeuw voor de zon verdwenen.

17-9-2020

Lees meer

Sex, Drugs en Diabetes

Velen van mijn vrienden en familie weten dat ik al 16 jaar eet, slaap, feest en leef met Diabetes type 1. Ik kom daar nooit echt openlijk voor uit omdat ik het vaak niet echt een toevoeging vind aan een leuk gesprek. Maar de laatste tijd merk ik dat ik het er vaker over heb. Dit komt waarschijnlijk door het zichtbare witte plaatje boven op mijn arm. Het blijkt dat er veel mensen zijn die niks of weinig weten over Diabetes type 1.

14-9-2020

Lees meer

Bouw een podcast community op

Van Man Man Man de Podcast tot Themetalk en van Een Podcast Over Media tot Met Nerds Om Tafel. Ze zijn allemaal op hun eigen manier bezig met het bouwen van een community. En dat is slim, want een community zorgt voor fans en extreem trouwe luisteraars, die ook graag een eurotje (of 10) aan je doneren. In deze blog bespreken we allerlei manieren hoe je als podcast een community creëert.

11-9-2020

Lees meer

Hoe begin ik mijn podcast en hoe sluit ik hem af?

In dit artikel zetten we de concrete content in een podcast even opzij en focussen we ons op de opening en de afsluiter. Want als je eenmaal in een interview zit of over je passie aan het vertellen bent, weet je waarschijnlijk wel wat je moet doen. Maar een intro en een outro zijn vaak iets lastiger. Want wat zijn de do’s en de don’ts. En waarom eigenlijk?

29-8-2020

Lees meer

Hoe kan ik geld verdienen met een podcast? Promo codes & extra content.

Wij zetten podcasting zelf vooral in als onderdeel van de marketingmix van een bedrijf. Als jij een bedrijf hebt en je wil je verhaal vertellen, is podcasting de meest geschikte manier. Je verdiend dan niet concreet aan je podcast. Je podcast helpt je echter wel bij het neerzetten van jezelf als specialist of om potentiële kopers beter kennis te laten maken met je product. Ik denk dat podcasting als onderdeel van je marketingmix de manier is om geld te verdienen met een podcast, maar daarvoor moet je natuurlijk wel een dienst of product hebben.

29-8-2020

Lees meer

Wat is de propositie van mijn podcast?

De meeste podcasters zijn creatievelingen die beslissingen nemen met hun hart en niet hun hoofd. En dat is een goed ding, want als podcastmaker moet je vooral mensen prikkelen en vermaken. Maar als het gaat om het promoten van je podcast, moet je misschien wat zakelijker denken. Dat is misschien niet wat je graag doet en daarom helpen we je er in dit artikel bij.

24-7-2020

Lees meer

In een microfoon praten: de techniek… en de psychologie

De eerste keer dat je achter een microfoon gaat zitten, kan spannend zijn. Je weet dat elk woord wordt opgenomen. Misschien ga je wel een podcast in je eentje opnemen en ga je een halfuur tegen een muur praten.

17-7-2020

Lees meer

Hoe ontdek ik nieuwe podcasts om te luisteren?

Een van de vragen die ik veel krijg van mensen die weten dat ik iets met podcasting doe: “welke podcast moet ik nou dan luisteren?” En die vraag komt ergens vandaan. Een nieuwe goede podcast ontdekken is lang niet zo makkelijk als nieuwe muziek of Youtube-filmpjes. In dit artikel zetten we op een rij waar je jouw volgende podcast vandaan kan halen.

10-7-2020

Lees meer

Een concept voor je podcast: welke vormen zijn er en passen bij mijn idee?

Voordat je kan beginnen met het opnemen van je podcast, moet je bedenken wat voor soort concept past bij wat je wil gaan maken. We nemen de meestgebruikte podcast-vormen met je door en leggen uit waarom ze werken.

3-7-2020

Lees meer

Je podcast gemakkelijk uploaden en publiceren via Anchor. Zonder technische kennis beschikbaar bij Apple, Google en Spotify.

Het kan intimiderend zijn om je podcast te publiceren. Gelukkig bestaat er Anchor, waarmee je zonder technische kennis je podcast kunt publiceren. Anchor regelt alles: het uploaden en het beschikbaar maken van je podcastreeks op alle kanalen (Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, etc)

19-6-2020

Lees meer

5 redenen waarom schrijvers podcasting omarmen

Boeken en podcasting hebben veel gemeen. De twee media-vormen passen enorm goed bij elkaar. Dit is waarom.

12-6-2020

Lees meer

Wat is nou eigenlijk een vodcast? En hoe is het anders dan een podcast?

Ooit had je in het podcast-gedeelte een onderscheid tussen podcasts en vodcasts. Wat is een vodcast – en kan ik er iets mee?

5-6-2020

Lees meer

Waarom traditionele media inzet op podcasting

Traditionele media omarmen podcasting. Denk aan merken als The New York Times, NRC, Radio 1. Maar ook tv- en radio personalities als Domien Verschuuren, Paulien Cornelisse en Alexander Klopping zijn goed vertegenwoordigd.

29-5-2020

Lees meer

De podcast van Joe Rogan gaat exclusief naar Spotify. Dat is een probleem voor podcasting. Dit is waarom.

Breaking news uit podcast-land afgelopen week: Joe Rogan heeft een miljoenendeal gesloten met Spotify. De comedian maakt één van de best-beluisterde podcasts van de wereld: The Joe Rogan Experience. We hebben het hier over miljoenen abonnees en gemiddeld 47 miljoen luisteraars per aflevering. Vergelijkbaar met de grote Amerikaanse tv-talkshows. Waarom is dit een big deal?

28-5-2020

Lees meer

Bijkomend voordeel van het maken van een podcast: je wordt beter in communiceren. Een case study van de Passie Podcast.

De Passie Podcast is afgelopen week door de 100.000 plays heen gegaan. Het presenteren van zo’n podcast is echt een voorrecht. Je hoort toffe verhalen en leert een hoop. Een case study.

15-5-2020

Lees meer

Waarom een podcast beginnen? 5 voordelen op een rij!

In sommige branches is de podcast allang niet meer nieuw. Denk bijvoorbeeld aan (business)coaches, maar ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of spirituele groei valt er al genoeg te beluisteren. Toch is een podcast niet behouden aan één bepaalde sector. Deze vorm van spraakmakende content is namelijk geschikt voor eenieder die iets te vertellen heeft, denk bijvoorbeeld aan de financiële sector, gezondheidszorg, advocatuur… Noem maar op!

8-5-2020

Lees meer

Abonneren: Elke aflevering starten met honderden luisteraars

Hoe goed je je podcast ook promoot, er gaat niks op tegen hen laten abonneren.

5-5-2020

Lees meer

5 interviewtips voor een succesvolle podcast-aflevering

Interviewen kan je leren. In deze blogpost geeft host Natasja Bijl je 5 praktische tips om bij je eerstvolgende interview de nieuwe Jeroen Pauw te zijn.

30-4-2020

Lees meer

Wat zijn shownotes en op welke manier werken ze mee aan het succes van mijn podcast?

“Als je daar meer over wilt weten, bekijk dan de shownotes”. Een quote die je best vaak hoort in podcast-afleveringen. Maar wat is het en wat heb je eraan?

28-4-2020

Lees meer

Fragmenten uit je podcast makkelijk delen op Social Media met Overcast

Je hebt een podcast gemaakt. Het is zonde om deze niet te promoten. Je kunt met Clip Sharing gemakkelijk fragmentjes delen op je sociale kanalen. Vooral Instagram Stories zijn hierin interessant.

23-4-2020

Lees meer

Podcasts opnemen met gasten: het voorgesprek

Opnemen met gasten kan waardevol zijn. Je krijgt nieuwe invalshoeken en de gast zal de aflevering waarschijnlijk delen met zijn netwerk. Maar hoe bereidt je dat voor – zo’n gesprek met iemand die je misschien niet kent?

20-4-2020

Lees meer

Een podcast maken op afstand (in Corona-tijd)

Het is Corona-tijd en je podcast met gasten of co-hosts moet toch doorgaan. Hoe doe je dat nu?

16-4-2020

Lees meer

Wees een mens en polariseer je publiek!

Veel mensen schieten bij het opnemen van een podcast in juridische modes. En dat is zonde.

13-4-2020

Lees meer

Je podcast is eigenlijk een RSS-feed. So what, waarom moet ik dat eigenlijk weten?

De techniek achter podcasting is voor veel mensen die ermee starten lastig te begrijpen. Maar het is superwaardevol.

10-4-2020

Lees meer

Audacity: je podcast bewerken/editten met gratis software

Als je je podcast hebt opgenomen, moet je misschien nog wat bewerking doen. Audacity is gratis en daarmee de beste optie voor als je net begint.

28-2-2020

Lees meer

Kan ik gemakkelijk een transcriptie toevoegen aan mijn podcast?

Het is om een aantal redenen aantrekkelijk een transcriptie toe te voegen aan je podcast. Maar een gesprek van een halfuur kan zo uitlopen tot 30 A4tjes. Elke week weer. Wat kan je hiermee?

13-2-2020

Lees meer

Waar moet je rekening mee houden bij het bedenken van een naam voor mijn podcast?

Veld: titel. Eh, wat vul ik hier in?

7-2-2020

Lees meer

Hoe richt ik een podcast-pagina op mijn website in?

Je hebt een podcast gepubliceerd en wil hem nu ook plaatsen op je website. Hoe pak je dat goed aan?

31-1-2020

Lees meer

Een podcast opnemen, publiceren en delen met alleen je telefoon via Anchor – iPhone & Android

Niks investeren. Gewoon starten met je eerste aflevering.

17-1-2020

Lees meer

Met welke apps kan ik gratis podcasts luisteren?

Beginnen met podcasts luisteren kan best een beetje verwarrend zijn. Video is simpel: je download de Youtube-app en begint met allerlei soorten video’s kijken. Maar hoe zit dat met podcasts? Spotify doet er iets mee, maar is podcasting niet alleen voor Apple?

16-1-2020

Lees meer

We namen een podcast-reeks op met SEO-specialist Hans Keeren van Qonvert. Daarom gooien we deze titel helemaal vol met keywords: podcast, haarlem, noord-holland, opnemen, feest

De afgelopen weken mochten we met Hans Keeren van Qonvert een podcast opnemen over SEO en digitale marketing.

11-1-2020

Lees meer

Waarom zou ik een podcast gaan luisteren?

Leuk al die podcasts – maar wat heb ik er nou eigenlijk aan? Waarom zou ik er tijd in investeren.

7-1-2020

Lees meer

Dingen die leuk zijn aan een podcast maken voor biersommeliers

We mochten met the Beertenders Itamar Vos en Dennis van Veen een reeks maken over bier. En dat vonden we heel tof.

3-1-2020

Lees meer

Wat is een podcast? En hoe is het onstaan?

Podcasts zijn sinds 2 a 3 jaar heel erg opkomend, maar eigenlijk is het al een heel oud medium. We gaan terug naar het 2004, het jaar van het onstaan van de podcast.

31-12-2019

Lees meer

Hoe vaak moet ik mijn podcast publiceren?

Jeej, de eerste aflevering van je podcast staat online. Maar eh, wat nu?

30-12-2019

Lees meer

De 3 beste nieuwe podcasts van 2019

Het jaar loopt op z’n eind en daarom is het goed gebruik om eens te kijken welke 3 Nederlandse podcasts dit jaar indruk maakte.

18-12-2019

Lees meer

Podcast op Youtube publiceren – heeft dat zin? En hoe pak ik dat aan?

Je publiceert uiteraard je podcast in podcast directory’s. Maar soms publiceren makers ook hun hele aflevering op Youtube. Heeft dat zin? En waarom zou je dat doen?

16-12-2019

Lees meer

RodeCaster Pro Review: de beste totaaloplossing voor het maken van een geweldige podcast

Toen we de specificaties van de RodeCaster Pro lazen werden we superblij. Maar is dat terecht? Is dit apparaat echt zo goed?

12-12-2019

Lees meer

Maak reclame voor je podcasts en link ernaar vanaf je website met Podcast Badges

Wij krijgen heel vaak de vraag: hoe link ik vanaf mijn website naar mijn podcast. En het liefst nog op een mooie manier ook.

7-12-2019

Lees meer

Geld verdienen met je podcast: Patreon en Petje.af

Als je een goede podcast maakt, zou je er best wel eens geld mee kunnen verdienen.

31-10-2019

Lees meer

Is mijn stem wel goed genoeg?

Alles wat je nog nooit hebt gedaan, kan je onzeker maken. Dit is één van de grootste onzekerheden van mensen die een podcast willen starten: is mijn stem wel goed genoeg?

24-10-2019

Lees meer

Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op iTunes?

Hoewel de populariteit van Spotify toeneemt, is iTunes nog steeds de belangrijkste Podcast Directory. Dus, laten we ons aanmelden!

10-10-2019

Lees meer

Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op Spotify?

De streaming-dienst Spotify zet sinds 2 jaar vol in op het medium podcast. Dus moet je er te vinden zijn. Lees hier hoe je je RSS-feed aanmeldt bij de nummer 1 streaming-dienst van Europa.

3-10-2019

Lees meer

Ik heb een podcast en wil een achtergrondmuziekje.

Maar waar vind ik die? En kost dat dan geen geld?

5-9-2019

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem