Audacity: je podcast bewerken/editten met gratis software

Gepubliceerd op 28-02-2020 12:53 door Stefan Kollaart

Na het opnemen van een podcast, is het tijd om te gaan bewerken. Er zijn allerlei soorten dingen die je nog aan je podcast kan doen. Denk aan het toevoegen van een intro/outro (lees ons blog over stock-muziek om je intro/outro te vinden), het eruit knippen van stukken die fout zijn gegaan en ervoor zorgen dat het geluid van je podcast goed is. 

De meeste mensen die beginnen met bewerken, gebruiken Audacity. Het is een relatief compleet pakket dat beschikbaar is op Windows, Mac en Linux. De belangrijkste redenen om Audacity te gebruiken is dat het open-source en dus ook gratis is. Praktisch alles wat je nodig hebt zit erin. 

Het is niet het best ontworpen stukje software ter wereld. Alles spreekt redelijk voor zich, maar het programma is een beetje log en het ziet er ouderwets uit. 

Knippen


Als je het programma opent krijg je meteen een tijdlijn en kan je direct aan de slag. Je kunt vanuit je bestands-browser een audio-bestand op de tijdlijn slepen. Vervolgens kun je met de play-knop (of spatie) het bestand afspelen. Je ziet een cursor meebewegen, zodat je weet waar in de podcast je bent. Als je een stuk hoort dat je eruit wil knippen, kan je het selecteren door te klikken en te slepen. Vervolgens kun je op de delete-knop drukken om het stuk te verwijderen.

Multitrack


Audacity ondersteunt meerdere sporen, wat betekend dat je verschillende stukjes audio onder elkaar kan zetten. Als je bijvoorbeeld een intro/outro hebt, kan je deze mp3 op een ander spoor onder je podcast-opname zetten. Je kiest deze mp3 uit in je bestands-browser en sleept hem onder de audio-track die je al hebt staan. Nu heb je 2 sporen. 

Bij het goedleggen van de audio, is het soms handig om in- en uit te zoomen. Dan kun je iets beter de golven zien en kan je specifieker stukken audio selecteren. Dat kan door te pinchen op je trackpad (net alsof je op je telefoon een foto wil inzoomen) of door de + en - zoom loop buttons te gebruiken in de topbalk.

Volumewijzigingen aanbrengen

Audacity heeft verschillende "modussen". Binnen die modus kan je bepaalde bewerkingen doen. De standaard-modus is de cursusmodes, die is handig om stukken mee weg te knippen. Een ander belangrijke modus is de volumemodus, waarmee je volumewijzigingen kan doen. Stel dat je nu je achtergrondmuziekje hebt neergezet en je wil deze iets zachter maken. Of als je een stuk in je podcast hebt waarin iemand ineens heel zacht praat. Dan wil je dat stukje graag harder maken. Dat kan in de volume-modus.In de volume-modus kan je punten zetten en die stukjes daartussen een lager/hoger volume geven. 

Tot zover deze kleine cursus over Audacity. Als je vragen hebt over het programma, laat het ons vooral weten. We helpen je graag!


Powered by Froala Editor

Geschreven door Stefan Kollaart

Toen Stefan 15 was begon hij met het maken van zijn eerste radioprogramma op de lokale omroep van Zandvoort. De liefde voor radio groeide, hij ontwikkelde een eigen online radiostation en presenteerde 2 jaar bij de regionale zender Wild FM. Toen ontdekte hij de podcast en maakte podcasts als Mediators en de Passie Podcast. Met zijn opgedane kennis over radio weet hij hoe je een goed audioconcept maakt en hoe je communiceert met je luisteraar.

Lees/luister ook.

Bijkomend voordeel van het maken van een podcast: je wordt beter in communiceren. Een case study van de Passie Podcast.

15-05-2020 door Stefan Kollaart

De Passie Podcast is afgelopen week door de 100.000 plays heen gegaan. Het presenteren van zo’n podcast is echt een voorrecht. Je hoort toffe...

Waarom een podcast beginnen? 5 voordelen op een rij!

08-05-2020 door Natasja Bijl

In sommige branches is de podcast allang niet meer nieuw. Denk bijvoorbeeld aan (business)coaches, maar ook op het gebied van persoonlijke on...

Abonneren: Elke aflevering starten met honderden luisteraars

05-05-2020 door Stefan Kollaart

Hoe goed je je podcast ook promoot, er gaat niks op tegen hen laten abonneren.
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie