Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
Wat is ChatGPT?
Laten we beginnen bij het begin: wat is ChatGPT precies? ChatGPT is een AI (artificial intelligence) taalmodel. Het is getraind op ontelbaar veel teksten uit allerlei bronnen, van boeken tot webpagina’s en draait op een gigantische server. Je kan de bot van alles vragen en het geeft super overtuigende antwoorden.
Je ziet dat allerlei mensen uit allerlei beroepen een toepassing vinden voor de chatbot. Zo helpt het marketeers met het herschrijven van hun tekst, zodat het beter over komt. Het helpt programmeurs om fouten in hun code te vinden. En het helpt productontwikkelaars met nadenken hoe ze een product beter kunnen maken.
ChatGPT is gratis te gebruiken via https://chat.openai.com/. Doordat het nu heel populair is, kan het soms onbeschikbaar zijn.
ChatGPT & Podcasting
Ook voor makers van podcasts is ChatGPT een interessant product. Natuurlijk ga je niet je hele podcast-aflevering uit laten schrijven door een chatbot, want voorgelezen teksten werken niet zo goed met podcasts. Maar wij hebben 5 use-cases gevonden waar ChatGPT supergoed inzetbaar is.
- Brainstormen van onderwerpen;
- Research doen voor je podcast;
- Goede intro & outro laten schrijven;
- Uitnodigings-email voor gasten schrijven;
- Een titel en beschrijving voor je aflevering laten schrijven
Tip 1: Onderwerpen brainstormen
Doordat ChatGPT getraind is op zoveel tekst, heeft het een goed overzicht van allerlei onderwerpen en sub-onderwerpen. Daarom kan je ChatGPT vragen om mee te denken over geschikte onderwerpen voor je podcast. Zo vroeg ik ChatGPT het volgende:
“Ik maak een podcast over hoe je een betere podcastmaker wordt. Ik ben op zoek naar 20 onderwerpen waar ik het in mijn aflevering over kan hebben.”
Zoals je ziet komt ChatGPT met een hoop suggesties. Het zijn daadwerkelijk onderwerpen die ik zou behandelen als ik een podcast over podcasts maken zou starten. Het zijn vragen die wij veel krijgen en essentieel zijn voor podcasts maken.
Tip 2: Research doen voor je podcast
Stel dat ik punt 3 (Hoe je een goede opname-setup opzet) een boeiend onderwerp vindt om te gaan behandelen. Dan kan ik ook research doen met ChatGPT. Dit is wat ik aan ChatGPT vroeg:
“Kan je mij meer vertellen over hoe je als beginnende podcaster met een relatief klein budget een leuke opname setup kan maken?”
Zoals je ziet krijg je een paar goede tips. Sterker nog, we hebben ooit een artikel geschreven over het maken van een kleine podcast setup, en veel van deze punten komen hierin terug.
Tip 3: Goede intro & outro laten schrijven
Een intro- en outrotekst schrijven is een vak op zich. Het moet lekker van de tong gaan, moet duidelijk maken waar je podcast over gaat en wie de luisteraar gaat horen. We vroegen ChatGPT om een goede introductietekst te schrijven:
“Bedenk een intro die ik kan voorlezen voor mijn podcast-serie. Dit mag op een speelse, wervende, enthousiaste toon. Ik ben Stefan Kollaart en mijn podcast heet de fabriekspodcast. In deze serie spreek ik met mensen uit het werkveld over podcasting, hoe je een podcast maakt en hoe je beter wordt in podcasten.”
De tekst die ChatGPT daarop teruggeeft, vond ik persoonlijk iets te lang en te statisch:
“Welkom bij de Fabriekspodcast met je gastheer Stefan Kollaart! In deze serie spreken we met experts uit het werkveld over alles wat te maken heeft met podcasting. Van hoe je een geweldige podcast maakt tot hoe je beter kunt worden als podcast-maker. Dus als je op zoek bent naar inspiratie en advies over hoe je een toffe podcast kunt maken, dan ben je hier aan het juiste adres! Laten we beginnen met aflevering één van de Fabriekspodcast.”
Deze tekst vind ik persoonlijk iets te lang, dus dat geef ik aan:
“Ik vind deze intro iets te lang, maak hem korter”
“Welkom bij de Fabriekspodcast met Stefan Kollaart! In deze serie praten we met experts over hoe je een geweldige podcast maakt en beter wordt als podcast-maker. Dus als je op zoek bent naar tips en advies, tune in voor de volgende aflevering van de Fabriekspodcast!”
Zoals je ziet, kan ChatGPT doorgaan op het gesprek. Ik vraag om de tekst iets korter te maken en ChatGPT weet dan waar ik op doel.
Is deze tekst perfect? Nee, zeker niet. Maar het is een ontzettend mooi begin.
Tip 4: Het uitnodigen van gasten
Het kan best wel spannend zijn om gasten uit te nodigen voor je podcast. Want: misschien zeggen ze wel nee. En hoe moet ik het eigenlijk vragen? Ook daar kan ChatGPT bij helpen.
Om in het thema van onze podcast over podcasts te blijven, typ ik dit in ChatGPT in:
“Ik maak een podcast over het maken van podcasts, de fabriekspodcast. Die is te vinden op deze link in Spotify: https://open.spotify.com/show/5rvpoUm6IVKD5zFYnLD2HJ?si=66570ab6ba214eea
Ik wil graag Adam Curry te gast hebben in mijn podcast. Hij is de podfather, heeft het medium eigenlijk uitgevonden. Ik wil het met hem gaan hebben over hoe podcasts zijn ontstaan, zijn rol daarin en hoe hij kijkt naar het hedendaagse podcastlandschap. Het zou ideaal zijn als hij langs zou willen komen in mijn studio in Haarlem, maar het kan gerust ook remote. Schrijf een wervende email die ik hem kan sturen, waarin ik hem een beetje vlei en zijn ego streel, zodat hij bijna niet kan weigeren. Ik ben zelf jong en enthousiast, dus die toon mag er ook in zitten.”
En hierbij het resultaat:
Toekomstmuziek: Een titel en beschrijving voor je podcast laten maken
Uiteraard zou het ook ideaal zijn als ChatGPT een titel en beschrijving voor je podcast zou kunnen schrijven. Hier zitten echter nog wat uitdagingen in. Je zou dan namelijk de transcriptie van je aflevering in ChatGPT moeten zetten en het te vragen om er een titel en beschrijving op te zetten. Echter kan ChatGPT nog niet omgaan met zulke grote hoeveelheden tekst. Toch is er een workaround, maar die is wel ingewikkeld. We behandelen die in deze video:
Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?
Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.
1-9-2023
Podcast gasten vinden en benaderen
Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.
16-8-2023
Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?
Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.
14-6-2023
Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
20-2-2023
Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.
8-12-2022
Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)
Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.
21-11-2022