Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

Om dit te kunnen doen, heb je een WordPress-installatie nodig. In deze video van Hostnet laten zij je zien hoe je gemakkelijk op hun hosting een WordPress-installatie zet. Als je al een webhost hebt, kan je daar ook terecht. Vaak zijn er installaties met 1 klik, waardoor dat de moeite niet meer is.

Seriously Simple Podcasting plugin installeren

Om je WordPress-website in te richten met podcasts, heb je een plugin nodig. De meest gebruikte is Seriously Simple Podcasting. Om een plugin toe te voegen, ga je naar het adminpaneel van je WordPress-website. Deze kan je bereiken door naar www.WEBSITENAAM.EXTENSIE/wp-admin te gaan. Voor deze website zou dat www.podcast-fabriek.nl/wp-admin zijn.

Vervolgens klik je op “Plugins” en dan links bovenin op de knop “Nieuwe Plugin”.

Vervolgens kom je in een overzicht met allerlei plugins die je kan installeren. Rechts staat een zoekbalk. Daar typ je Seriously Simple Podcasting in. Vervolgens kom je de plugin tegen. Klik op “Nu installeren”. Als dat klaar is, veranderd de button in “Activeren”. Daar klik je op.

Onboarding 

Vervolgens krijg je de onboarding van de plugin. Je moet een aantal gegevens invullen. Deze gegevens zullen zowel op je website als op de platforms (Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts) worden weergegeven. Neem dus de tijd om alles goed in te vullen.

Op het eerste scherm geef je je podcast-serie een naam en beschrijving. 

Op het tweede scherm moet je het artwork uploaden. Dit is het plaatje wat mensen zien als ze je podcast afspelen in een podcast-app. Dit plaatje moet een perfect vierkant zijn. Qua pixels even breed als hoog. Mocht je afbeelding dat niet zijn, moet je hem eerst croppen voordat je hem hier kan uploaden. Dit kan met een tool als Photoshop, maar ook in je browser. Ik gebruik daar zelf altijd deze website (iloveimg) voor. Je selecteert de afbeelding en vult bij width en height allebei 1400 in. Vervolgens druk je op “Crop Image” en kan je met de zwarte knop je artwork downloaden.

Vervolgens gaan we weer terug naar de onboard van Seriously Simple Podcasting, upload ik de afbeelding en als dat klaar is gaan we met de proceed-knop door naar de volgende stap.

In de volgende stap moet je twee categorieën kiezen. De eerste is de primaire categorie, de tweede de primaire subcategorie. Welke subcategorieën je krijgt, is afhankelijk van je keuze van de primaire categorie. In dit voorbeeld heb ik voor “zakelijk” gekozen en daarom zijn alle subcategorieën zakelijk georiënteerd. Mensen ontdekken regelmatig podcasts door door categorieën te browsen. Neem dus de tijd om een goede categorie uit te zoeken.

Ten slotte wil de plugin nog weten waar je de podcast wilt gaan hosten. De plugin is ontwikkeld door Castos, dus hier krijg je de suggestie om de mp3-bestanden bij hun te hosten. Maar wij klikken hier op skip. Je host je mp3’s dan zelf op je webhosting. Met de huidige webhosting pakketten kan dat prima, de meeste hebben genoeg opslagruimte en bandbreedte voor een podcast. 

 

Vervolgens ben je klaar met het instellen van je podcast-serie. Druk op “Let’s Start”. Vervolgens kom je in de standaard WordPress-editor. Maar je maakt nu geen pagina of blogbericht aan, maar een nieuwe podcast-aflevering!

Het aanmaken van een podcast-aflevering

In deze editor moet je een aantal zaken invullen.

Voeg hier titel van de aflevering toe

Hier typ je de titel van je podcast-aflevering in. 

Typ / om een blok te kiezen

WordPress heeft sinds een paar jaar een nieuwe editor voor posts en pagina’s: de block-editor. Je kan je pagina of post opbouwen uit blokken, om zo een layout te creëren. Deze gebruikt WordPress echter voor alles, dus ook voor podcasts. De blocks zijn niet compatibel met de RSS-feeds, dus gebruik niet het plusje om een block toe te voegen. In plaats daarvan klik je gewoon op de “typ / om een blok te kiezen” tekst en begin je daar met het typen van de beschrijving van je podcast-aflevering.

Afleveringstype

Hier kan je kiezen wat voor type aflevering je wilt uploaden: audio of video. Eigenlijk laat je dit altijd op audio staan. Video is nog uit de tijd van vodcasting, wat nu eigenlijk niet meer bestaat. Spotify biedt sinds kort video-podcasts aan, maar dat werkt alleen via Anchor – dus daar hoef je het ook niet voor te doen.

Episode file

Hier kan je de mp3 met je aflevering uploaden.

Episode image

Je hebt bij de onboarding een artwork voor je serie geüpload. Maar misschien wil je bij deze specifieke aflevering wel een ander artwork dan het hoofdartwork, bijvoorbeeld een foto van de gasten van deze specifieke aflevering. Die kan je dan hier uploaden. Het hoeft niet: als je hoofdartwork volstaat bij deze aflevering, kan je het veld leeg laten.

Uitgelichte afbeelding

Wat goed is om te weten: de Episode image en het hoofdartwork worden alleen gebruikt voor Spotify/Apple Podcasts/etc. Deze afbeeldingen worden niet getoond op je website. Daarvoor moet je een Uitgelichte afbeelding uploaden. Die vind je niet in de linkerkolom, maar in de rechter. Boven Samenvatting en onder All Podcasts. Deze moet je altijd uploaden als je beeld bij je bericht wilt hebben, ook al heb je een hoofdartwork.

De rest kan je eigenlijk leeg laten. Zaken als duur en bestandsgrootte haalt de plugin automatisch uit je mp3-bestand als je hem opslaat. Klik nu op de blauwe “publiceren” knop om het bericht te publiceren.

Podcastpagina’s

Als de podcast is opgeslagen, vind je nu rechts onder URL een link. Als je hierop klikt, opent de podcast-pagina. Je vind daar een player, de mogelijkheid om het bestand te downloaden, reactie-mogelijkheden, etc.

Ook is er een overzichtspagina met alle podcasts. Die kan je bereiken door op de pagina van je aflevering de slug weg te halen. Wij hebben bijvoorbeeld https://podcast-fabriek.nl/podcast/testaflevering. Als je de /testaflevering weghaalt, krijg je https://podcast-fabriek.nl/podcast. Daar vind je een overzicht van al je afleveringen.

Podcastpagina een je menu toevoegen

Deze pagina willen we eigenlijk toevoegen aan het menu van onze website. Als je in het adminpaneel van WordPress naar “Weergave” –> “Menu’s” gaat, kan je daar een hoofdmenu aanmaken. We geven hem de naam “Hoofdmenu”, kiezen de locatie “Hoofdmenu” en drukken op “Opslaan”. Als je al een hoofdmenu hebt, kan je dit uiteraard overslaan.

Vervolgens kan je bij Pagina’s alle pagina’s toevoegen die je in het menu wilt hebben, bijvoorbeeld je home-pagina. Maar we willen nu de link naar de podcast-pagina toevoegen. Daarvoor klikken we in het linkermenu op “Aangepaste Links”. Bij URL voegen we de URL in die we in de volgende stap hebben gevonden (dus in ons geval https://podcast-fabriek.nl/podcast). Bij Linetekst vullen we “Podcasts” in. Daarna drukken we op “Aan menu toevoegen”. Als dat is gebeurd, drukken we rechtsonderin op “Opslaan” om ons menu weer op te slaan.

Oké, we hebben nu een WordPress-website waar we onze podcast-afleveringen kunnen aanmaken. Deze worden gepubliceerd op een overzichtspagina die daardoor altijd bijgehouden is. Nu moeten we onze podcast nog aanmelden bij Spotify en Apple Podcasts.

RSS-feed & publicatie

Seriously Simple Podcasting zet al onze data automatisch in een RSS-feed. Die kunnen we als basis gebruiken voor de podcast-apps. Om je RSS-feed te vinden ga je in de admin naar “Podcast” –> “Instellingen”. Je vind daar allemaal instellingen voor je podcast. Een handige om te onthouden is de “Feed Details” tab. Hier kan je de titel en beschrijving van je serie aanpassen. Maar nu gaan we naar “Publiceren”. Daar vind je het kopje “Volledige Feed” met daarnaast een link. Die kopieer je.

Met die link gekopieerd kan je je podcast gaan aanmelden bij alle podcast-diensten. We hebben artikelen over hoe je dit doet op Spotify en Apple Podcasts.

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem