Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op iTunes?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 10 oktober 2019 | door Stefan Kollaart | in Opnemen & Interviewen

BlogOpnemen & Interviewen > Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op iTunes?

Hoewel de populariteit van Spotify toeneemt, is iTunes nog steeds de belangrijkste Podcast Directory. Dus, laten we ons aanmelden!

Podcast dankt zijn naam aan de iPod (cast). Het idee van Steve Jobs was on-demand praatprogramma’s, zodat je buiten muziek ook gesproken woord mee kon nemen op je iPod. Daarom kan je sinds 2004 podcasts aanmelden bij iTunes. En het is tot de dag van vandaag de belangrijkste podcast directory.

Dat komt omdat buiten de Apple Podcast App en iTunes zelf, vrijwel alle andere podcast apps de data van iTunes Podcast gebruiken. Dus als je een app als Overcast, Castro of Pocket Casts gebruikt, krijg je de data te zien die deze apps bij iTunes vandaan halen. Als je dus je podcast bij slechts 1 dienst aan zou mogen melden, is dat iTunes.

Podcasts Connect

Je kan je podcast aanmelden bij Podcasts Connect, dat onderdeel is van iTunes Connect. Je hebt daarvoor een Apple ID nodig. Als je wel eens wat download bij de App Store of je gegevens backupt naar iCloud, heb je een Apple ID.

Als je eenmaal bent ingelogd op Podcasts Connect kan je linksbovenin op het plusje klikken. Vervolgens kom je in een onboarding: je vult de URL van je podcast in, geeft metateksten in en upload een artwork. Neem de tijd om een goede beschrijving te schrijven, want deze komt in alle podcast apps te staan.

Artwork

Een van de dingen waar de meeste mensen tegenaan lopen bij het aanmelden bij Podcasts Connect is het artwork. Apple wil een afbeelding van minimaal 3000 x 3000, wat een hele hoge resolutie is. Als je huidige afbeelding kleiner is – maar je wilt hem wel gebruiken en hebt hem niet in een hogere resolutie – gebruik dan een online tool: https://resizeimage.net

Geef vervolgens bij W en H 3000 op.

Andere diensten

Gefeliciteerd! Je podcast staat nu op iTunes en is te beluisteren in iTunes, Apple Podcasts en heel veel apps van derde partijen. Ook in Spotify? Lees ons artikel daarover.

Jouw podcast ook op iTunes?

Toch te technisch? Of moet je uberhaupt nog een podcast maken?

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.