igor-miske-tu-fuTiOAI4-unsplash

Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op iTunes?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 10 oktober 2019 | door Stefan Kollaart | in Opnemen & Interviewen

BlogOpnemen & Interviewen > Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op iTunes?

Hoewel de populariteit van Spotify toeneemt, is iTunes nog steeds de belangrijkste Podcast Directory. Dus, laten we ons aanmelden!

Podcast dankt zijn naam aan de iPod (cast). Het idee van Steve Jobs was on-demand praatprogramma’s, zodat je buiten muziek ook gesproken woord mee kon nemen op je iPod. Daarom kan je sinds 2004 podcasts aanmelden bij iTunes. En het is tot de dag van vandaag de belangrijkste podcast directory.

Dat komt omdat buiten de Apple Podcast App en iTunes zelf, vrijwel alle andere podcast apps de data van iTunes Podcast gebruiken. Dus als je een app als Overcast, Castro of Pocket Casts gebruikt, krijg je de data te zien die deze apps bij iTunes vandaan halen. Als je dus je podcast bij slechts 1 dienst aan zou mogen melden, is dat iTunes.

Podcasts Connect

Je kan je podcast aanmelden bij Podcasts Connect, dat onderdeel is van iTunes Connect. Je hebt daarvoor een Apple ID nodig. Als je wel eens wat download bij de App Store of je gegevens backupt naar iCloud, heb je een Apple ID.

Als je eenmaal bent ingelogd op Podcasts Connect kan je linksbovenin op het plusje klikken. Vervolgens kom je in een onboarding: je vult de URL van je podcast in, geeft metateksten in en upload een artwork. Neem de tijd om een goede beschrijving te schrijven, want deze komt in alle podcast apps te staan.

Artwork

Een van de dingen waar de meeste mensen tegenaan lopen bij het aanmelden bij Podcasts Connect is het artwork. Apple wil een afbeelding van minimaal 3000 x 3000, wat een hele hoge resolutie is. Als je huidige afbeelding kleiner is – maar je wilt hem wel gebruiken en hebt hem niet in een hogere resolutie – gebruik dan een online tool: https://resizeimage.net

Geef vervolgens bij W en H 3000 op.

Andere diensten

Gefeliciteerd! Je podcast staat nu op iTunes en is te beluisteren in iTunes, Apple Podcasts en heel veel apps van derde partijen. Ook in Spotify? Lees ons artikel daarover.

Jouw podcast ook op iTunes?

Toch te technisch? Of moet je uberhaupt nog een podcast maken?

Lees meer

maandag 20 februari 2023 om 14:06
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
donderdag 8 december 2022 om 10:59
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.