Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op Spotify?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 3 oktober 2019 | door Stefan Kollaart | in Opnemen & Interviewen

BlogOpnemen & Interviewen > Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op Spotify?

De streaming-dienst Spotify zet sinds 2 jaar vol in op het medium podcast. Dus moet je er te vinden zijn. Lees hier hoe je je RSS-feed aanmeldt bij de nummer 1 streaming-dienst van Europa.

Als podcast-maker wil je natuurlijk dat je podcast in alle diensten beschikbaar is, zodat meer mensen hem kunnen vinden en afspelen. Tot 2 jaar geleden was Spotify er alleen nog maar om de nieuwe Katy Perry af te spelen, maar tegenwoordig heeft Spotify een indrukwekkende bibliotheek aan interessante podcasts. Het is in korte tijd uitgegroeid tot één van de meestgebruikte apps om podcasts te luisteren. Daarom wil jij daar natuurlijk tussen staan. En je hebt geluk: want sinds een jaar kan iedereen zijn/haar podcast daar aanmelden.

Podcast aanmelden

Dat Spotify podcasts belangrijk vindt, is alleen al zichtbaar aan het feit dat ze er een hele aparte website voor hebben gemaakt: https://podcasters.spotify.com

Je kan daar inloggen met je Spotify-account. Als je deze nog niet hebt, kan je deze aanmaken (ook met bijvoorbeeld Facebook of Gmail).

Vervolgens kom je in de catalog-weergave. Linksonder zie je een kopje met “Add Your Podcast”. Daar klik je op.

Vervolgens volg je de stappen. Je kunt de RSS-feed van je podcast invullen en de rest spreekt aardig voor zich.

Statistieken

Het leuke is dat Spotify je ook statistieken geeft over hoevaak je podcast beluisterd is. Zo krijg je een idee van hoe goed ‘ie het doet.

Link naar Spotify

Wat ook handig is: je kan je podcast op Spotify ook delen, zodat mensen die Spotify hebben geïnstalleerd, direct op je link kunnen klikken en vanuit Spotify kunnen afspelen en abonneren. Zo kopieer je een link naar je podcast vanuit Spotify:

screencast-spotify-delen.gif

Hulp nodig?

Moeten wij je helpen met je podcast uploaden naar alle bekende podcast-diensten? Of heb je uberhaupt nog geen podcast en kunnen wij je helpen bij de creatie ervan? Geef ons een gil! We beloven niet terug te gillen.

Powered by Froala Editor

Jouw podcast op Spotify?

Wij zorgen ervoor dat mensen niet Top Hits NL, maar jouw podcast aanzetten.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.