Audacity: je podcast bewerken/editten met gratis software

Leestijd: 3 minuten

Geplaatst op 28 februari 2020 | door Stefan Kollaart | in Bewerken

BlogBewerken > Audacity: je podcast bewerken/editten met gratis software

Als je je podcast hebt opgenomen, moet je misschien nog wat bewerking doen. Audacity is gratis en daarmee de beste optie voor als je net begint.

Na het opnemen van een podcast, is het tijd om te gaan bewerken. Er zijn allerlei soorten dingen die je nog aan je podcast kan doen. Denk aan het toevoegen van een intro/outro (lees ons blog over stock-muziek om je intro/outro te vinden), het eruit knippen van stukken die fout zijn gegaan en ervoor zorgen dat het geluid van je podcast goed is.

De meeste mensen die beginnen met bewerken, gebruiken Audacity. Het is een relatief compleet pakket dat beschikbaar is op Windows, Mac en Linux. De belangrijkste redenen om Audacity te gebruiken is dat het open-source en dus ook gratis is. Praktisch alles wat je nodig hebt zit erin.

Het is niet het best ontworpen stukje software ter wereld. Alles spreekt redelijk voor zich, maar het programma is een beetje log en het ziet er ouderwets uit.

Knippen

Als je het programma opent krijg je meteen een tijdlijn en kan je direct aan de slag. Je kunt vanuit je bestands-browser een audio-bestand op de tijdlijn slepen. Vervolgens kun je met de play-knop (of spatie) het bestand afspelen. Je ziet een cursor meebewegen, zodat je weet waar in de podcast je bent. Als je een stuk hoort dat je eruit wil knippen, kan je het selecteren door te klikken en te slepen. Vervolgens kun je op de delete-knop drukken om het stuk te verwijderen.

Multitrack

Audacity ondersteunt meerdere sporen, wat betekend dat je verschillende stukjes audio onder elkaar kan zetten. Als je bijvoorbeeld een intro/outro hebt, kan je deze mp3 op een ander spoor onder je podcast-opname zetten. Je kiest deze mp3 uit in je bestands-browser en sleept hem onder de audio-track die je al hebt staan. Nu heb je 2 sporen.

Bij het goedleggen van de audio, is het soms handig om in- en uit te zoomen. Dan kun je iets beter de golven zien en kan je specifieker stukken audio selecteren. Dat kan door te pinchen op je trackpad (net alsof je op je telefoon een foto wil inzoomen) of door de + en – zoom loop buttons te gebruiken in de topbalk.

Volumewijzigingen aanbrengen

Audacity heeft verschillende “modussen”. Binnen die modus kan je bepaalde bewerkingen doen. De standaard-modus is de cursusmodes, die is handig om stukken mee weg te knippen. Een ander belangrijke modus is de volumemodus, waarmee je volumewijzigingen kan doen. Stel dat je nu je achtergrondmuziekje hebt neergezet en je wil deze iets zachter maken. Of als je een stuk in je podcast hebt waarin iemand ineens heel zacht praat. Dan wil je dat stukje graag harder maken. Dat kan in de volume-modus.

In de volume-modus kan je punten zetten en die stukjes daartussen een lager/hoger volume geven.

Tot zover deze kleine cursus over Audacity. Als je vragen hebt over het programma, laat het ons vooral weten. We helpen je graag!

Kunnen wij je podcast voor je bewerken?

Professioneel bewerkt.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.