Bloggen VS Podcasten: Welke moet je kiezen?
De meeste bedrijven hebben ongeveer hetzelfde doel als ze een podcast maken of bloggen: autoriteit verkrijgen op een bepaald onderwerp. Dat een klant bij jouw bedrijf een product afneemt, omdat hij/zij iets van jou heeft geleerd of in ieder geval duidelijk heeft gezien dat jij weet waar je het over hebt. Er zijn dan ook veel overeenkomsten tussen deze twee mediavormen. Vandaag bespreken we ze beide en kijken welke op welk moment past.
Bloggen is de meest populaire vorm van content-creatie. Het is vrij eenvoudig. Bijna alle zakelijke websites draaien tegenwoordig op WordPress, wat van nature een blogsysteem is. Die mogelijkheid zit er standaard in. Het enige wat je nog hoeft te doen, is de teksten schrijven. Blogs zijn makkelijk deelbaar op sociale media, kunnen altijd en overal geconsumeerd worden en worden goed geïndexeerd door Google. Hierdoor is het goed voor je zoekresultaten.
Tevens is het iets makkelijker beginnen dan podcasting. Podcasting is best te simplificeren, maar het komt toch vaak neer op (een) microfoon(s) kopen, leren hoe je een beetje audiobewerking kan doen, leren over hoe je dat vervolgens dan publiceert, etc. Tevens is je resultaat een audioproduct, wat iets moeilijker goed te delen is op sociale kanalen. Wij hebben op onze website tientallen artikelen waarin we je dit allemaal uitleggen, maar daar moet je dan wel tijd en zin in hebben. En je vraagt je misschien af: als beide hetzelfde doel hebben, waarom zou ik dan niet voor de makkelijkste optie gaan?
Effect en impact
Omdat podcasting veel meer impact maakt. Natuurlijk is bloggen effectief. Maar podcasten kan vele malen effectiever zijn. Je kan in tekst je persoonlijkheid door laten klinken, maar het blijft toch vrij statisch. Bij een podcast horen mensen jouw stem en je intonatie. De ervaring is veel dieper: langer, inhoudelijker en persoonlijker. Een blog levert je misschien contactgegevens op. Maar met een podcast bouw je echt een band op met je luisteraar. Het worden fans en ambassadeurs.
Waar ben jij natuurlijk beter in?
Het allerbeste is natuurlijk om beide op te pakken. Met de combinatie van bloggen en podcasting zet je jezelf zo in de markt. Maar misschien heb je daar de tijd niet voor en wil je 1 medium kiezen. Stel jezelf dan deze vraag: ben je meer een beller of meer een mailer? Dat is namelijk best een mooie metafoor. Heb je het gevoel dat je je beter kan uitdrukken in tekst, doe dat dan. En ben je wat meer een natuurlijke spreker, maak dan een podcast.
Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?
Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.
1-9-2023
Podcast gasten vinden en benaderen
Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.
16-8-2023
Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?
Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.
14-6-2023
Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
20-2-2023
Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.
8-12-2022
Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)
Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.
21-11-2022