Bloggen VS Podcasten: Welke moet je kiezen?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 20 januari 2021 | door Stefan Kollaart | in Geen categorie

BlogGeen categorie > Bloggen VS Podcasten: Welke moet je kiezen?

De meeste bedrijven hebben ongeveer hetzelfde doel als ze een podcast maken of bloggen: autoriteit verkrijgen op een bepaald onderwerp. Dat een klant bij jouw bedrijf een product afneemt, omdat hij/zij iets van jou heeft geleerd of in ieder geval duidelijk heeft gezien dat jij weet waar je het over hebt. Er zijn dan ook veel overeenkomsten tussen deze twee mediavormen. Vandaag bespreken we ze beide en kijken welke op welk moment past.

Bloggen is de meest populaire vorm van content-creatie. Het is vrij eenvoudig. Bijna alle zakelijke websites draaien tegenwoordig op WordPress, wat van nature een blogsysteem is. Die mogelijkheid zit er standaard in. Het enige wat je nog hoeft te doen, is de teksten schrijven. Blogs zijn makkelijk deelbaar op sociale media, kunnen altijd en overal geconsumeerd worden en worden goed geïndexeerd door Google. Hierdoor is het goed voor je zoekresultaten.

Tevens is het iets makkelijker beginnen dan podcasting. Podcasting is best te simplificeren, maar het komt toch vaak neer op (een) microfoon(s) kopen, leren hoe je een beetje audiobewerking kan doen, leren over hoe je dat vervolgens dan publiceert, etc. Tevens is je resultaat een audioproduct, wat iets moeilijker goed te delen is op sociale kanalen. Wij hebben op onze website tientallen artikelen waarin we je dit allemaal uitleggen, maar daar moet je dan wel tijd en zin in hebben. En je vraagt je misschien af: als beide hetzelfde doel hebben, waarom zou ik dan niet voor de makkelijkste optie gaan? 

Effect en impact

Omdat podcasting veel meer impact maakt. Natuurlijk is bloggen effectief. Maar podcasten kan vele malen effectiever zijn. Je kan in tekst je persoonlijkheid door laten klinken, maar het blijft toch vrij statisch. Bij een podcast horen mensen jouw stem en je intonatie. De ervaring is veel dieper: langer, inhoudelijker en persoonlijker. Een blog levert je misschien contactgegevens op. Maar met een podcast bouw je echt een band op met je luisteraar. Het worden fans en ambassadeurs.

Waar ben jij natuurlijk beter in?

Het allerbeste is natuurlijk om beide op te pakken. Met de combinatie van bloggen en podcasting zet je jezelf zo in de markt. Maar misschien heb je daar de tijd niet voor en wil je 1 medium kiezen. Stel jezelf dan deze vraag: ben je meer een beller of meer een mailer? Dat is namelijk best een mooie metafoor. Heb je het gevoel dat je je beter kan uitdrukken in tekst, doe dat dan. En ben je wat meer een natuurlijke spreker, maak dan een podcast.

Impact maken met een podcast?

Gaan we regelen.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.