De 3 beste nieuwe podcasts van 2019

Het jaar loopt op z’n eind en daarom is het goed gebruik om eens te kijken welke 3 Nederlandse podcasts dit jaar indruk maakte.

De champagne-flessen zijn niet aan te slepen, de pepernoten zijn net weg, Bohemian Rhapsody komt bijna voorbij en de kerstklokjes klingelen. Het einde van 2019 is in zicht. En daarom is het een mooi moment om terug te kijken naar alle podcasts die in 2019 zijn gestart.

Disclaimer 1: voor deze lijst vonden we het vooral leuk om te kijken welke podcasts echt gestart zijn dit jaar. In deze lijst vindt je dan ook geen podcasts terug die wel dit jaar afleveringen hebben gepubliceerd, maar eerder gestart zijn.

Disclaimer 2: We zijn geen WC eend en daarom prijzen we hier niet onze eigen podcasts aan. Maar natuurlijk zijn de Passie Podcast en de Zoveelste Podcast Over Formule 1 wel echt te gek. En voor 2020 staan ook al mooie dingen gepland, zoals de Beertenders Podcast, LEVENSLES en de SEO Podcast met Hans Keeren van Qonvert.

Taal voor de leuk – Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse is altijd leuk. De manier hoe zij met taal omgaat, is briljant. Het is niet voor niets dat ze regelmatig bij De Wereld Draait Door mag aanschuiven.

Haar podcast is ook een pareltje. Elke dag publiceert ze een aflevering waarin ze verwonderlijke dingen doorneemt in wat er met taal allemaal wordt geïmpliceerd. Het wordt af en toe bijna filosofisch en je merkt dat de manier hoe taal is opgebouwd allemaal meningen in zich heeft. Buiten dat is het lichtelijk droogjes/melig en daardoor op een aparte manier humoristisch.

Wat deze podcast uniek maakt en wat voor mij één van de hoofdredenen was om deze te benoemen: de podcast is een luisterboek-variant van haar boek. Elke dag publiceert ze een stukje van ongeveer 10 minuten. Dat maakt het lekker behapbaar en geschikt voor het reizen naar je werk toe, maar vooral: om mee in slaap te vallen.

iTunes/Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/taal-voor-de-leuk-het-luisterboek/id1484996445

(Helaas) niet op Spotify

De Zelfspodcast – Jaap Siewertsz van Reesema en Sander Schimmelpenninck

Herkenbaarheid werkte al goed in Kees & Co. Anno 2019 werkt het nog steeds fantastisch. Jaap en Sander zijn goudeerlijk over onderwerpen die ons allemaal bezig houden: Kinderen, media, vrouwen, auto’s en ouder worden. Vooral dat laatste is een mooi haakje in deze podcast. Het zijn van een dertiger, nu alles hebben wat je in speelfilms ook ziet en angst voor het ouder worden.

Heel eerlijk, veel zelfspot, met een korreltje zout en toch soms ook zeer confronterend.

iTunes/Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/zelfspodcast/id1484484777

Spotify: https://open.spotify.com/show/2pPm0GUfuNSAghPT7XSW5V?si=Xn_g3xwgRHGIAKZfteAFeg

NRC Vandaag – NRC

Deze moest ik noemen omdat ik de ambitie zo goed vindt en het zo zonde vindt dat het zo lang heeft geduurd. The Daily van The New York Times is een fenomeen. Dagelijks publiceren ze een podcast met één verhaal die in een kwartier wordt besproken door journalisten. Daardoor krijg je niet het gehijgde, over-bewerkte nieuws van de dag, maar leer je van iemands expertise op een vertellende manier, zonder dat er een zooitje editors overheen gegaan zijn.

Dit jaar heeft NRC dat concept gepakt en is het in Nederland gaan doen. En oprecht op een goede manier. De verhalen snijden hout, Thomas Rueb lijdt de gesprekken zeer vakkundig en de podcast is superleerzaam en luistert lekker weg. Het geluid laat hier en daar nog wat de wensen over – maar daarvoor mogen ze gerust bij ons aankloppen.

Een 10 voor het jatten en durven in de markt zetten, een dikke 8 voor de uitvoering.

iTunes/Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/nrc-vandaag/id1460234936

Spotify: https://open.spotify.com/show/73vZPMVjxTqC02OYZdcCr7?si=0AWha8XHTyOph0ZR-LR14Q

En jij?

En wat was jouw lievelingspodcast van dit jaar? Laat het ons weten via Instagram of Facebook!

Op een mooi 2020. Het jaar waarin podcasts nog meer gaan groeien en nog relevanter worden. Kan niet beter.

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem