De 3 beste nieuwe podcasts van 2019

Gepubliceerd op 18-12-2019 om 21:17 | Geschreven door Stefan Kollaart

Leestijd 3 minuten | Woorden 636

De champagne-flessen zijn niet aan te slepen, de pepernoten zijn net weg, Bohemian Rhapsody komt bijna voorbij en de kerstklokjes klingelen. Het einde van 2019 is in zicht. En daarom is het een mooi moment om terug te kijken naar alle podcasts die in 2019 zijn gestart. 

Disclaimer 1: voor deze lijst vonden we het vooral leuk om te kijken welke podcasts echt gestart zijn dit jaar. In deze lijst vindt je dan ook geen podcasts terug die wel dit jaar afleveringen hebben gepubliceerd, maar eerder gestart zijn.

Disclaimer 2: We zijn geen WC eend en daarom prijzen we hier niet onze eigen podcasts aan. Maar natuurlijk zijn de Passie Podcast en de Zoveelste Podcast Over Formule 1 wel echt te gek. En voor 2020 staan ook al mooie dingen gepland, zoals de Beertenders Podcast, LEVENSLES en de SEO Podcast met Hans Keeren van Qonvert.

Taal voor de leuk - Paulien Cornelisse


De beste podcast van 2020 worden?
Begin nu met opnemen en sta volgend jaar in de toplijstjes.

Paulien Cornelisse is altijd leuk. De manier hoe zij met taal omgaat, is briljant. Het is niet voor niets dat ze regelmatig bij De Wereld Draait Door mag aanschuiven.

Haar podcast is ook een pareltje. Elke dag publiceert ze een aflevering waarin ze verwonderlijke dingen doorneemt in wat er met taal allemaal wordt geïmpliceerd. Het wordt af en toe bijna filosofisch en je merkt dat de manier hoe taal is opgebouwd allemaal meningen in zich heeft. Buiten dat is het lichtelijk droogjes/melig en daardoor op een aparte manier humoristisch.

Wat deze podcast uniek maakt en wat voor mij één van de hoofdredenen was om deze te benoemen: de podcast is een luisterboek-variant van haar boek. Elke dag publiceert ze een stukje van ongeveer 10 minuten. Dat maakt het lekker behapbaar en geschikt voor het reizen naar je werk toe, maar vooral: om mee in slaap te vallen. 

iTunes/Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/taal-voor-de-leuk-het-luisterboek/id1484996445

(Helaas) niet op Spotify

De Zelfspodcast - Jaap Siewertsz van Reesema en Sander Schimmelpenninck


Herkenbaarheid werkte al goed in Kees & Co. Anno 2019 werkt het nog steeds fantastisch. Jaap en Sander zijn goudeerlijk over onderwerpen die ons allemaal bezig houden: Kinderen, media, vrouwen, auto's en ouder worden. Vooral dat laatste is een mooi haakje in deze podcast. Het zijn van een dertiger, nu alles hebben wat je in speelfilms ook ziet en angst voor het ouder worden.

Heel eerlijk, veel zelfspot, met een korreltje zout en toch soms ook zeer confronterend.

iTunes/Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/zelfspodcast/id1484484777

Spotify: https://open.spotify.com/show/2pPm0GUfuNSAghPT7XSW5V?si=Xn_g3xwgRHGIAKZfteAFeg

NRC Vandaag - NRC


Deze moest ik noemen omdat ik de ambitie zo goed vindt en het zo zonde vindt dat het zo lang heeft geduurd. The Daily van The New York Times is een fenomeen. Dagelijks publiceren ze een podcast met één verhaal die in een kwartier wordt besproken door journalisten. Daardoor krijg je niet het gehijgde, over-bewerkte nieuws van de dag, maar leer je van iemands expertise op een vertellende manier, zonder dat er een zooitje editors overheen gegaan zijn.

Dit jaar heeft NRC dat concept gepakt en is het in Nederland gaan doen. En oprecht op een goede manier. De verhalen snijden hout, Thomas Rueb lijdt de gesprekken zeer vakkundig en de podcast is superleerzaam en luistert lekker weg. Het geluid laat hier en daar nog wat de wensen over - maar daarvoor mogen ze gerust bij ons aankloppen.

Een 10 voor het jatten en durven in de markt zetten, een dikke 8 voor de uitvoering.

iTunes/Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/nrc-vandaag/id1460234936

Spotify: https://open.spotify.com/show/73vZPMVjxTqC02OYZdcCr7?si=0AWha8XHTyOph0ZR-LR14Q

En jij?

En wat was jouw lievelingspodcast van dit jaar? Laat het ons weten via Instagram of Facebook

Op een mooi 2020. Het jaar waarin podcasts nog meer gaan groeien en nog relevanter worden. Kan niet beter.

Powered by Froala Editor

Geschreven door Stefan Kollaart

Toen Stefan 15 was begon hij met het maken van zijn eerste radioprogramma op de lokale omroep van Zandvoort. De liefde voor radio groeide, hij ontwikkelde een eigen online radiostation en presenteerde 2 jaar bij de regionale zender Wild FM. Toen ontdekte hij de podcast en maakte podcasts als Mediators en de Passie Podcast. Met zijn opgedane kennis over radio weet hij hoe je een goed audioconcept maakt en hoe je communiceert met je luisteraar.

Lees/luister ook.

Een concept voor je podcast: welke vormen zijn er en passen bij mijn idee?

03-07-2020 door Stefan Kollaart | 5 minuten lezen | 7 minuten luisteren

Voordat je kan beginnen met het opnemen van je podcast, moet je bedenken wat voor soort concept past bij wat je wil gaan maken. We nemen de m...
Beluister direct dit artikel (7 min)

Hoe richt ik een podcast-pagina op mijn website in?

31-01-2020 door Stefan Kollaart | 3 minuten lezen | 4 minuten luisteren

Je hebt een podcast gepubliceerd en wil hem nu ook plaatsen op je website. Hoe pak je dat goed aan?
Beluister direct dit artikel (4 min)

Is mijn stem wel goed genoeg?

24-10-2019 door Stefan Kollaart | 2 minuten lezen | 3 minuten luisteren

Alles wat je nog nooit hebt gedaan, kan je onzeker maken. Dit is één van de grootste onzekerheden van mensen die een podcast willen starten: ...
Beluister direct dit artikel (3 min)

De podcast van Joe Rogan gaat exclusief naar Spotify. Dat is een probleem voor podcasting. Dit is waarom.

28-05-2020 door Stefan Kollaart | 4 minuten lezen | 6 minuten luisteren

Breaking news uit podcast-land afgelopen week: Joe Rogan heeft een miljoenendeal gesloten met Spotify. De comedian maakt één van de best-belu...
Beluister direct dit artikel (6 min)

Waarom zou ik een podcast gaan luisteren?

07-01-2020 door Stefan Kollaart | 4 minuten lezen | 5 minuten luisteren

Leuk al die podcasts - maar wat heb ik er nou eigenlijk aan? Waarom zou ik er tijd in investeren.
Beluister direct dit artikel (5 min)
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie