becca-tapert-4N4WdAJHxcU-unsplash

Een podcast maken op afstand (in Corona-tijd)

Leestijd: 4 minuten

Geplaatst op 16 april 2020 | door Stefan Kollaart | in Opnemen & Interviewen

BlogOpnemen & Interviewen > Een podcast maken op afstand (in Corona-tijd)

Het is Corona-tijd en je podcast met gasten of co-hosts moet toch doorgaan. Hoe doe je dat nu?

We beginnen dit blog even met een mindere boodschap: de consumptie van podcasting neemt tijdens Corona-tijd af. Waar actieve podcast-luisteraars eerst gemiddeld 10 uur per week consumeren, ligt dat nu tussen de 2 en 4 uur. Laten we eerlijk zijn: 2 – 4 uur is nog steeds enorm veel, maar we zien nu toch echt hoe de reistijd naar werk opgevuld wordt met podcasts.

Desondanks is 4 uur nog steeds een hoop. Als we uitgaan van een gemiddelde lengte van 30 minuten, betekend dat alsnog 8 podcasts in een week. Ook zien we dat mensen minder bezig zijn met het publiceren van een podcast. Er ontstaat dus meer ruimte om de markt.

Ik kan niet meer met gasten of co-hosts op 1 plek zijn. Hoe los ik dit op? 

Dat je kan videoconferencen is niks nieuws. Dus je zou het gesprek nog prima kunnen voeren. Maar hoe neem je dit dan op?

Er zijn eigenlijk twee manieren om dit te doen. Zoals altijd is er een gemakkelijke optie die een ietsjes minder resultaat oplevert en een relatief ingewikkelde die topkwaliteit aflevert. Ik behandel ze allebei. Als je je comfortabel voelt bij de tweede optie, ga het vooral proberen. Als je denkt: jeetje, dit wordt ingewikkeld – kies lekker voor optie 1. Je podcast zal alsnog relatief goed klinken

Optie 1: Bellen en opnemen met Skype 

Skype is de ultieme tool om remote podcasts op te nemen. Je kan gratis bellen met elkaar. Je hoort elkaar en kan dus met elkaar in gesprek. Maar Skype heeft ook een hele fijne functie die het hele gesprek opneemt. Alle mensen in het gesprek. Dus ook als je met 2 of 3 anderen in 1 call zit.

Je kan Skype installeren via deze pagina. Vervolgens maak je je account aan. Als je al een hotmail/live account hebt kun je dat gebruiken om in te loggen. Vraag je gasten/co-hosts ook een Skype-account aan te maken en voeg elkaar toe. Daarna begin je een gesprek.

Als je eenmaal in het gesprek bent, kan je op deze manier een opname starten:

1. Druk op de 3 puntjes

2. Druk op “opname starten”

3. De opname loopt. Als je klaar bent druk je op de rode knop om de opname te beëindigen.

4. Na het ophangen van het gesprek wordt de opname in de chat die bij het gesprek wordt getoond. Je kunt klikken op de drie puntjes en de opname in mp3 opslaan op je harde schijf en vanaf daar bewerken of direct publiceren.

Een hele handige functie dus. Met alleen Skype kan je een grote groep spreken, dit opnemen en vervolgens exporteren.

Optie 2: Allemaal je eigen audiospoor opnemen en deze samenvoegen

Deze optie geeft uiteindelijk het beste resultaat, maar is het meeste werk. Het werkt een beetje als volgt. Alle sprekers in de podcast nemen hun eigen microfoon op. Als je met bijvoorbeeld 4 mensen een podcast maakt, krijg je dus aan het eind 4 aparte MP3tjes. Alle hosts sturen deze per mail naar degene die de podcast bewerkt. Die persoon gebruikt software met sporen (zoals bijvoorbeeld Audacity) om de sporen onder elkaar te zetten. Om elkaar tijdens het gesprek wel te kunnen verstaan doe je wel een conferentie-call, bijvoorbeeld via Skype, Zoom, Whatsapp, Facebook o.d.

Uiteraard moeten de sporen wel gelijk lopen en daar zit de grootste uitdaging in. Een tip van mijn kant: vraag iedereen om zijn opname aan te zetten. Tel af van 3 naar 0 en laat iedereen in zijn handen klappen. Dan weet je dat dat het punt is waar je de audio ongeveer op gelijk moet zetten. Luister alsnog even na of de gesprekken daarna goed lopen, want misschien zat er vertraging in bij het klappen.

Omdat iedereen zijn eigen spoor direct vanaf de microfoon opneemt, klinkt het beter. Conferentie-software als Skype heeft soms vertraging of maakt de kwaliteit minder als iemands internet even iets minder is. Dit is dus een moeilijkere optie en zeker omdat je uiteindelijk alsnog een conference call hebt om elkaar tijdens het opnemen te horen kan het dubbelop voelen om dan ook nog iedereen zijn sporen apart te laten opnemen en dat vervolgens samen te gaan voegen. Maar de kwaliteit is weldegelijk ietsjes beter.

Mocht je je nou onzeker voelen over of je deze optie kan realiseren, kan je natuurlijk ook je podcast opnemen via Skype zelf (optie 1) en iedereen zijn eigen spoor laten opnemen. Mocht het dan ook om wat voor reden dan ook fout gaan met deze optie, heb je altijd nog de Skype-optie achter de hand.

Heb je nog meer tips over het op afstand opnemen van een podcast? Laat het ons weten en dan nemen we dit op in het artikel. En anders: succes met de opnames en gebruik het chaotische corona-tijdperk om eindelijk je podcast van de grond te krijgen!

Op afstand hulp nodig met je podcast?

Skype call incoming.

Lees meer

maandag 20 februari 2023 om 14:06
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
donderdag 8 december 2022 om 10:59
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.