“Help, ik praat te snel in mijn podcast!” – 5 tips om langzamer te spreken
Inhoud is belangrijk, zeker bij een podcast. Maar het gaat er natuurlijk ook om hoe je die inhoud brengt. Het is belangrijk dat mensen je goed kunnen verstaan en volgen.
Een van de grootste problemen bij het opnemen van een podcast is te snel praten. Veel mensen praten van nature veels te snel. Als je voor een microfoon gaat zitten en je bent dan ook nog eens een beetje zenuwachtig, is er helemaal de neiging om de trein te willen halen en woorden te spuien alsof je een rapper bent. Dat zorgt ervoor dat mensen je niet meer kunnen volgen en iets anders gaan doen. Dat is een probleem.
Tevens voelen mensen zich oncomfortabel bij mensen die snel praten. Vaak wordt snel praten onbewust geassocieerd met onzekerheid. Mensen die pauzes nemen en rustig praten komen bedachtzaam over. Daarom wordt er vanuit gegaan dat die mensen zelfverzekerder zijn. Als je snel praat, komt het minder bedachtzaam over en lijkt het alsof je alleen maar praat omdat je niet tegen stilte kan.
Daarom bespreken we in dit artikel handige tips die je mee kan nemen tijdens de opnames van je volgende podcast.
1: Woorden ontkoppelen
Wat je vaak ziet bij mensen die snel praten is dat ze woorden aan elkaar zeggen. Je wil bijvoorbeeld “even eten” zeggen, maar het klinkt als “eveneten”. Er zit geen pauze tussen. Het is alsof het verschillende woorden zijn. Probeer er tijdens je opnames bewust van te zijn en articuleer. Elk woord is er voor een reden, dus zorg ervoor dat elk woord verstaanbaar is en op zichzelf staat.
Een bizarre maar handige tip als je hier last van hebt: doe voor de opnames een aantal tongbrekers. Deze maken je tong los. Dit neem je mee in het gesprek. Op deze website vindt je er een heleboel.
2: Neem adempauze en drink water
Soms praat je niet per sé te snel, maar lijkt het vooral alsof je te snel praat. Dat komt vaak omdat je geen rust of pauzes durft te nemen. Als iemand je wat vraagt, zit je meteen klaar met een antwoord. Of als je de host/vragensteller bent, interrumpeer je je gast direct achter zijn antwoord. Om dit tegen te gaan, probeer je de volgende dingen voordat je iets gaat zeggen:
1. Haal een teug adem
2. Laat een (korte) stilte vallen
3. Begin met spreken.
Je zal vervolgens ook meteen merken dat je iets langzamer gaat praten. Je zit namelijk al wat meer in een “ruststand”. Je kan ook tijdens dit ritueel bijvoorbeeld een slok water nemen. Daardoor creëer je ook rust en voorkom je een droge mond.
3: Gebruik geen opvulwoorden
Ehh. Ja. Uhm. Dus. Allemaal voorbeelden van opvulwoorden. Als iemand je iets vraagt en je weet even niet wat je moet zeggen, ga je nadenken. Wij mensen kunnen echter slecht tegen het laten vallen van stiltes, dus voelen we de behoefte deze stiltes op te gaan vullen. Dat is niet nodig. Het is veel krachtiger om gewoon een stilte te laten vallen. Dus als je voelt dat je de neiging hebt om één van deze woorden te gaan gebruiken, denk er dan aan dat eens niet te doen. Je zult meteen voelen hoe krachtig dat is.
4: Doe ademhalingsoefeningen voordat je gaat opnemen
Niks zo rustgevend als een minuutje ademhalingsoefeningen. Dit zorgt er net als bij tip 2 voor dat je rustiger wordt. Doe voor de opnames 1 minuut een ademhalingsoefening. Let op je ademhaling en denk verder aan niets. Hierdoor wordt je rustig en ga je ook rustiger praten. Je haalt tevens de spanning/adrenaline van de opnames eraf.
5: Vraag iemand mee te gaan naar de opnames
Als je echt last hebt van te snel praten en bovenstaande tips hebben je niet geholpen, maak dan eens gebruik van een “slowdown partner”. Vraag iemand die je goed kent en vertrouwt aanwezig te zijn bij de opnames. Vraag hem/haar om als je te snel praat, een “rustig aan” gebaar te maken. Hierdoor wordt je steeds gecorrigeerd. Na een tijdje zal je merken dat je minder snel gaat praten omdat het een soort wedstrijdje wordt waarin je wil dat je partner je zo min mogelijk hoeft te corrigeren.
Heb jij nog tips om minder snel te praten? Laat het weten in de reacties!
Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?
Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.
1-9-2023
Podcast gasten vinden en benaderen
Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.
16-8-2023
Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?
Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.
14-6-2023
Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
20-2-2023
Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.
8-12-2022
Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)
Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.
21-11-2022