Hoe begin ik mijn podcast en hoe sluit ik hem af?

Leestijd: 3 minuten

Geplaatst op 29 augustus 2020 | door Stefan Kollaart | in Conceptontwikkeling

BlogConceptontwikkeling > Hoe begin ik mijn podcast en hoe sluit ik hem af?

In dit artikel zetten we de concrete content in een podcast even opzij en focussen we ons op de opening en de afsluiter. Want als je eenmaal in een interview zit of over je passie aan het vertellen bent, weet je waarschijnlijk wel wat je moet doen. Maar een intro en een outro zijn vaak iets lastiger. Want wat zijn de do’s en de don’ts. En waarom eigenlijk?

In dit artikel zetten we de concrete content in een podcast even opzij en focussen we ons op de opening en de afsluiter. Want als je eenmaal in een interview zit of over je passie aan het vertellen bent, weet je waarschijnlijk wel wat je moet doen. Maar een intro en een outro zijn vaak iets lastiger. Want wat zijn de do’s en de don’ts. En waarom eigenlijk?

Cold Open
Laten we beginnen bij het begin: hoe begin ik een podcast? Er zijn een aantal manieren om een podcast te openen. De eerste is een cold open. Dit betekend dat er nog voor je intromuziekje een stukje gesprek zit. Dit kan zowel een tease zijn, als een soort off-the-record stukje.

Een tease houdt in dat je een kort fragmentje (denk aan 20 a 30 seconden) die later terugkomt in de podcast alvast laat horen aan het begin. Dit moet wel echte topcontent zijn. Denk aan dé beste quote van je gast, waarvan je weet dat de doelgroep meteen enthousiast raakt. Of denk aan een superleuke grap die ervoor zorgt dat je luisteraar meteen gelachen heeft. Een klassieke truc hierbij is om de lach over te laten gaan in je intro. Edwin Evers deed dit altijd op 538. De intro van de plaat loopt al, er wordt een grap gemaakt, en tijdens het lachen begint de zanger met zingen. Dit kan je met jou intro ook doen: een kort stukje totdat het refreintje komt. Op dat korte stukje laat je je tease eindigen, precies op het punt dat de dominante muziek erin komt. De tease hoort je luisteraar uiteindelijk 2x: 1x in de cold open als tease en 1x in het gesprek. Misschien voelt dit raar aan, maar het zorgt voor herkenning. Dit is dus best een goed ding om te doen.

Een andere optie voor de cold open is een off-the-record stukje. Wij doen dit bij The Beertenders. Een paar minuten voordat we echt beginnen met het opnemen van de podcast zetten we de opname al aan. Vaak ontstaan er tussen de start van de opname en de start van de podcast al interessante gesprekjes of wordt er slap met elkaar geouwehoerd. Ondanks dat we weten dat de opname loopt, is deze content vaak nog een tikkie persoonlijker. Daardoor leren de luisteraars van een podcast je nog beter kennen en voelen ze dat ze ergens bij horen. Dat is zo ongelooflijk sterk aan een off-the-record stukje. Deze loopt net als de tease over in je intromuziekje en de podcast is begonnen.

Direct intromuziek

Je kan ook direct met je intromuziekje beginnen. Dit zorgt ervoor dat je show meteen krachtig start. Als je nog geen intromuziekje hebt, kan je ons artikel lezen over rechtenvrije muziek voor in je podcast. Daarna begin je met de korte introductie van je podcast zoals beschreven in de volgende alinea.

Korte introductie

Na je intromuziekje kan je kort toelichten wat je podcast is, wie hem presenteren en waar deze aflevering over gaat. Vooral dat laatste is superbelangrijk: vertel je luisteraar kort wat je deze aflevering gaat doen. Dit zorgt ervoor dat je luisteraar vrij direct kan bepalen of hij/zij de aflevering wil gaan beluisteren. Misschien denk je: waarom is dat een voordeel voor mij als maker? Als ik onderwerpen benoem die mijn luisteraar niet interesseren, stopt ‘ie met luisteren en ben ik er eentje kwijt. Die gedachtegang is logisch, maar het heeft ook een ander effect. Als iemand de onderwerpen in deze aflevering niet boeiend vindt, kan ‘ie meteen afhaken. De luisteraar weet echter ook dat je in jouw podcast binnen een minuut weet waar hij aan toe is. De investering wordt in de toekomst dan ook minder, waardoor de kans groot is dat de luisteraar hem in ieder geval even aanzet om te kijken waar deze aflevering over gaat.

Roep in de intro ook op om te abonneren in iTunes, Spotify en Google Podcasts om zo een vast luisterpubliek op te bouwen. Je kan ook nog verwijzen naar je social media kanalen, website, donatiekanalen, etc.

Afsluiting

De afsluiting is veel minder complex dan de introductie. Ik raad je aan om in ieder geval ook hier weer te benoemen waar men kan abonneren. Iemand heeft een hele aflevering afgeluisterd en is dus geinteresseerd. Die call to action hier is dus heel belangrijk. 

Je kan de podcast vervolgens afsluiten met je vaste muziek. Je kan die ook al een beetje laten lopen aan het einde van het gesprek, zodat de luisteraar weet dat het einde in zicht is.

Heel cliche: maar bedank ook je luisteraar voor het luisteren. Hierdoor zal hij/zij zich gewaardeerd voelen. 

Als je al weet waar je volgende podcast over gaat, kan je dat ook in je outro nog benoemen. Zo weet de luisteraar waarvoor ‘ie de volgende keer in moet tunen!

Kant en klare intro- en outrotekst nodig?

Met duidelijke call to actions!

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.