Wij zetten podcasting zelf vooral in als onderdeel van de marketingmix van een bedrijf. Als jij een bedrijf hebt en je wil je verhaal vertellen, is podcasting de meest geschikte manier. Je verdiend dan niet concreet aan je podcast. Je podcast helpt je echter wel bij het neerzetten van jezelf als specialist of om potentiële kopers beter kennis te laten maken met je product. Ik denk dat podcasting als onderdeel van je marketingmix de manier is om geld te verdienen met een podcast, maar daarvoor moet je natuurlijk wel een dienst of product hebben.
Daarom wil ik in deze blogpost ingaan op de meer concrete manieren om geld te verdienen met een podcast, bijvoorbeeld met het praten over een hobby of andere niche.
Besef hierbij wel: de meeste van deze aanbevelingen werken pas als je een wat hogere luistercijfers hebt. Als je 10 luisteraars hebt, is je bereik niet groot genoeg. Houd er dus rekening mee dat je eerst een hele tijd zal moeten podcasten voordat één van deze opties relevant worden. Podcasting is helaas geen “get rich quick”-medium. Veel van de podcasts die nu iets verdienen zijn al jaren bezig en hebben flink tijd geïnvesteerd in het opbouwen van een community.
Sponsoring
Podcasts gaan vaak over een niche. Denk aan themaparken, Formule 1 of technologie. Daardoor zal je nooit miljoenen luisteraas aan je binden, want je stoot het grootste gedeelte van de mensen al af. Denk echter niet dat dat negatief is. Adverteren op 538 is bijna net zo duur als op BNR, terwijl 538 10x zoveel luisteraars heeft. Dat komt omdat BNR een zeer specifieke doelgroep heeft: zakenmensen met een hoog inkomen.
Stel jij maakt een podcast over technologie. Een persoon heeft een bedrijf die routers verkoopt waarop je werkelijk elke instelling naar jouw voorkeur kan aanpassen. Is het dan interessant om te adverteren op 538? Nee! Veel luisteraars zullen helemaal niet zo’n geavanceerde router willen. Die hebben al iets van hun provider of willen iets simpels. Maar als er een podcast is die gaat over het tweaken van hardware, heb je ineens een type medium waarvan je weet dat 100% van de luisteraars interesse hebben in je product. Het zijn minder luisteraars, maar de doelgroep die potentieel jouw product wil hebben is vele malen groter.
Heb jij een podcast die zich in een niche bevindt? Dan weet je vaak zelf wel welke bedrijven goed aansluiten bij jouw product. Stuur ze een mail of bel ze. Vertel ze wat je bereik is. En overtuig ze om te adverteren.
Wat goed werkt in podcasts zijn promotiecodes. Ik geef als hardwarefabrikant 5% korting aan luisteraars van die ene technologie-podcast. Om die korting te claimen, moeten ze een promotiecode invullen bij het afrekenen. Bijvoorbeeld “techpodcast123”. Als de podcast-maker de advertentie voorleest in zijn podcast, noemt hij die actie en die promo-code. De adverteerder weet daardoor hoeveel mensen zijn router kopen, want hij kan bijhouden hoeveel routers hij heeft verkocht met die promocode.
Patreon & Petje af
In een eerder artikel bespraken we al Patreon & Petje.af. Beide zijn diensten waar fans van je podcast een maandelijkse bijdrage kunnen geven aan je podcast. Je kan in je podcast oproepen om een donatie te doen als je luisteraar de tijd die jij in je podcast stopt waardeert.
Vaak geven makers op de platformen extra content weg. Dit zie je bijvoorbeeld bij de podcast Trust Nobody over Wie is de Mol. Elke week bespreken zij de aflevering. Maar als je patreon van hun bent, krijg je af en toe ook extra content. Denk aan een interview met één van de makers van het televisieprogramma, of met de Mol.
Je kan het zo gek niet bedenken of het kan een voordeel zijn voor jouw patreons: van fysieke stickers tot toegang tot whatsapp-groepen. Experimenteer hiermee en probeer jouw luisteraars over te halen een donatie achter te laten.
Als je meer wil weten over de verschillen tussen de twee platforms (Patreon & Petje.af), kan je dit artikel lezen: http://podcast-fabriek.nl/blog/geld-verdienen-met-je-podcast-patreon-en-petje-af