Hoe ontdek ik nieuwe podcasts om te luisteren?

Een van de vragen die ik veel krijg van mensen die weten dat ik iets met podcasting doe: “welke podcast moet ik nou dan luisteren?” En die vraag komt ergens vandaan. Een nieuwe goede podcast ontdekken is lang niet zo makkelijk als nieuwe muziek of Youtube-filmpjes. In dit artikel zetten we op een rij waar je jouw volgende podcast vandaan kan halen.

Een van de vragen die ik veel krijg van mensen die weten dat ik iets met podcasting doe: “welke podcast moet ik nou dan luisteren?” En die vraag komt ergens vandaan. Een nieuwe goede podcast ontdekken is lang niet zo makkelijk als nieuwe muziek of Youtube-filmpjes. In dit artikel zetten we op een rij waar je jouw volgende podcast vandaan kan halen.

Hitlijsten in Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts

Als je wilt weten welke muziek veelbeluisterd is, ga je naar de toplijsten in Spotify. En als je wilt weten welke podcasts hip and happening zijn, ga je naar de podcast-hitlijsten.

Vrijwel alle podcast apps hebben iets van een toplijst. Spotify heeft een lijstje “de beste podcasts”. Je kan ook zoeken per categorie. Apple heeft hele goede hitlijsten. En Google laat je op de homepage zelf meteen zien welke podcasts ze aanraden.

“Suggesties voor jou” in Apple Podcasts op Mac of iOS

Als je al een aantal podcasts luistert, is dit een echte supertip. Apple’s Podcast Directory wordt door superveel apps gebruikt. Daardoor heeft Apple veel data over wie welke podcasts luisteren. Daar kan je handig gebruik van maken.

Als je in de standaard podcast-app in iOS of op de Mac naar een podcast gaat die je leuk vindt, krijg je daaronder een rijtje podcasts die geluisterd worden door mensen die jouw lievelings podcast ook tof vinden. En aangezien je al in je podcast-app zit, kan je ‘m meteen gaan luisteren of toevoegen.

De Volkskrant Podcast Club op Facebook

Op Facebook is er een groep met podcast-enthousiastelingen die met liefde toffe podcasts delen. Je kan er ook terecht met specifieke vragen. Zoek je in een bepaald genre een goede podcast? Deze groep heeft 1500 leden die je er graag bij helpen: https://www.facebook.com/groups/198573664375843

Meer tips?

Er zijn natuurlijk talloze manieren om goeie podcasts te vinden. Is er eentje die voor jou goed werkt maar niet op deze lijst staat? We horen het graag van je – dan voegen we ‘m toe!

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem