Hoe ontdek ik nieuwe podcasts om te luisteren?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 10 juli 2020 | door Stefan Kollaart | in Luisteren

BlogLuisteren > Hoe ontdek ik nieuwe podcasts om te luisteren?

Een van de vragen die ik veel krijg van mensen die weten dat ik iets met podcasting doe: “welke podcast moet ik nou dan luisteren?” En die vraag komt ergens vandaan. Een nieuwe goede podcast ontdekken is lang niet zo makkelijk als nieuwe muziek of Youtube-filmpjes. In dit artikel zetten we op een rij waar je jouw volgende podcast vandaan kan halen.

Een van de vragen die ik veel krijg van mensen die weten dat ik iets met podcasting doe: “welke podcast moet ik nou dan luisteren?” En die vraag komt ergens vandaan. Een nieuwe goede podcast ontdekken is lang niet zo makkelijk als nieuwe muziek of Youtube-filmpjes. In dit artikel zetten we op een rij waar je jouw volgende podcast vandaan kan halen.

Hitlijsten in Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts

Als je wilt weten welke muziek veelbeluisterd is, ga je naar de toplijsten in Spotify. En als je wilt weten welke podcasts hip and happening zijn, ga je naar de podcast-hitlijsten.

Vrijwel alle podcast apps hebben iets van een toplijst. Spotify heeft een lijstje “de beste podcasts”. Je kan ook zoeken per categorie. Apple heeft hele goede hitlijsten. En Google laat je op de homepage zelf meteen zien welke podcasts ze aanraden.

“Suggesties voor jou” in Apple Podcasts op Mac of iOS

Als je al een aantal podcasts luistert, is dit een echte supertip. Apple’s Podcast Directory wordt door superveel apps gebruikt. Daardoor heeft Apple veel data over wie welke podcasts luisteren. Daar kan je handig gebruik van maken.

Als je in de standaard podcast-app in iOS of op de Mac naar een podcast gaat die je leuk vindt, krijg je daaronder een rijtje podcasts die geluisterd worden door mensen die jouw lievelings podcast ook tof vinden. En aangezien je al in je podcast-app zit, kan je ‘m meteen gaan luisteren of toevoegen.

De Volkskrant Podcast Club op Facebook

Op Facebook is er een groep met podcast-enthousiastelingen die met liefde toffe podcasts delen. Je kan er ook terecht met specifieke vragen. Zoek je in een bepaald genre een goede podcast? Deze groep heeft 1500 leden die je er graag bij helpen: https://www.facebook.com/groups/198573664375843

Meer tips?

Er zijn natuurlijk talloze manieren om goeie podcasts te vinden. Is er eentje die voor jou goed werkt maar niet op deze lijst staat? We horen het graag van je – dan voegen we ‘m toe!

Persoonlijke tips nodig?

We weten alles van podcasting. En we helpen je graag gratis aan een podcast om te luisteren!

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.