Hoe richt ik een podcast-pagina op mijn website in?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 31 januari 2020 | door Stefan Kollaart | in Marketing & Publicatie

BlogMarketing & Publicatie > Hoe richt ik een podcast-pagina op mijn website in?

Je hebt een podcast gepubliceerd en wil hem nu ook plaatsen op je website. Hoe pak je dat goed aan?

Laten we met dit onderwerp beginnen bij het begin. Want misschien ben je helemaal nog niet overtuigd dat je je podcast op je website wil delen en denk je dat Instagram, Facebook en podcast apps volstaan.

Uiteraard is het ook super belangrijk je content te delen op sociale media, maar vergis je niet in wat een podcast voor je website kan betekenen en andersom.

Allereerst: een podcast delen op je website is goed voor je SEO (google vindbaarheid). Google weet inmiddels hoe graag mensen podcasts luisteren. Ook bespreek je in een podcast-aflevering waarschijnlijk een specifiek onderwerp. Dit onderwerp is waarschijnlijk een keyword waar je op kan ranken. Zorg er dus voor dat je dit keyword ook in de titel van je aflevering opneemt. Schrijf ook bij elke podcast een uitgebreide beschrijving met punten die je bespreekt in de aflevering en neem hier de tijd voor.

Ook is het een manier om mensen naar je website te krijgen. Natuurlijk kan je de directe link van je aflevering delen (denk aan een link naar Spotify of iTunes). Maar hoe krachtig is het dat mensen naar jouw verhaal gaan luisteren, geïnspireerd raken en vervolgens al op jouw website zijn. Zorg er dus ook voor dat je op je podcast-pagina elementen zet die voor conversie zorgen, zoals een contactformulier of telefoonnummer. Mensen luisteren naar je aflevering, bouwen een band op en kunnen je meteen bellen. Een conversiemagneet!

Ik hoop dat ik je nu overtuigd hebt dat het handig is een podcast-pagina te maken op je website. Laten we het nu over de details hebben hoe je dat goed aanpakt.

Je wil dat mensen naar je podcast-pagina gaan, omdat mensen je dan echt leren kennen. Dus zet hem in het menu. Over het algemeen zou ik zeggen: geef je menu-item gewoon de naam Podcast. Vaak zijn de titels van podcasts wat langer en je wil niet zo’n gigantisch menu-item. Als ze erop klikken komen ze uit op een pagina waar al je podcasts staan. Zorg ervoor dat je podcasts chronologisch staan van nieuw naar oud, vergelijkbaar met blogs. Veel mensen denken dat een podcast een A naar Z dingetje is, maar meestal willen mensen gewoon je recentste content. Dus zorg ervoor dat je nieuwste bovenaan staat.

Zet op de detailpagina van je aflevering de titel, beschrijving en een player. Deze player hoef je niet zelf te bouwen. Als je de aflevering opzoekt in Spotify kan je rechtsklikken en een embed-code verkrijgen. Die kan je in de broncode van je pagina plaatsen. Voor die Spotify-player hoeven mensen niet de Spotify-app geïnstalleerd te hebben, ze blijven op jouw website. Hier herhaal ik nog even: zorg ervoor dat je beschrijving wat langer is zodat mensen ook wat meer kunnen lezen over je aflevering. Neem echt de tijd om te beschrijven wat er in de aflevering zit.

Als je een nieuwe podcast publiceert, zet hem dan ook op je website en link naar die pagina toe via je sociale kanalen. Dit kan echt zorgen voor meer conversie en dat is uiteindelijk het doel van je podcast.

Met een CMS als WordPress kan je dit vaak gemakkelijk realiseren. Uiteraard kan je altijd contact opnemen met je webbouwer en hem/haar dit blog laten lezen. Je kan ook altijd contact opnemen met ons.

Wil je dat wij je podcast-pagina inrichten?

Wij helpen je met het meedenken en opzetten van je podcast.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.