Hoe vaak moet ik mijn podcast publiceren?

Gepubliceerd op 30-12-2019 om 19:53 | Geschreven door Stefan Kollaart | Ingesproken door Stefan Kollaart

Leestijd 5 minuten | Woorden 951 | Luistertijd 6 minuten

Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

Ook jouw blogs laten inspreken?

Je hebt hard gewerkt aan de eerste aflevering van je podcast. De eerste reacties zijn positief. Gefeliciteerd! Maar nu komt het leuke van podcasten: volgende week staat er weer één op de agenda. En die week erop? Weer één. Succes ermee!

All jokes aside: een podcast is over het algemeen geen eenmalige productie. Sommige podcasts zijn een reeks van een x aantal afleveringen en sommige podcasters publiceren zelfs wekelijks totdat een zwart gat de aarde opzuigt.

De meeste mensen die een podcast starten doen het volgende: ze maken een eerste aflevering, zijn enthousiast en publiceren diezelfde week nog een tweede en soms een derde. Daarna volgt er nooit meer een aflevering. Of je dat helpt een succesvolle podcast neer te zetten? Waarschijnlijk niet.

Consistency is key

Net als bij video’s maken voor Youtube is ook bij podcasting continuïteit mega belangrijk. Zorg ervoor dat je een schema hebt waar je je aan kan houden en publiceer op een logisch moment.

Zorgen dat je elke week voor je luisteraars klaar staat?
Laat ons je helpen bij de continuïteit

Bij de Passie Podcast trachten we elke week een leuk, luchtig gesprek met een ondernemer te voeren. We willen niet super inhoudelijk en technisch worden, maar vooral op de passie en emotie van hun vak te zitten. Een luchtig gepassioneerd kroeggesprek over iemands levenswerk. Daar paste wat ons betreft de vrijdag het beste bij. Mensen hebben bij het luisteren misschien al een biertje op en willen gezellig geïnspireerd hun weekend in. We publiceren altijd om 16:00, zodat de aflevering klaar staat voor de reis naar huis als de vrijmibo voorbij is. Dit weten de luisteraars ook: als ze vrijdag na hun werk naar huis gaan, staat er altijd een Passie Podcast klaar. Mensen die je podcast te gek vinden hoeven op dit moment nooit op zoek naar een alternatief, want je bent er altijd. De kans is daarmee dat je een soort gewoonte wordt. Net als dat kantoren op vrijdagochtend om 09:30 hun radio naar 538 zetten, omdat de column van Peter Heerschop er altijd is. Of omdat om 20:00 de televisie op NPO 1 gaat, omdat er altijd het achtuurjournaal is. Ben je er een keer niet? Dan loop je het gevaar dat men naar het RTL Nieuws gaat kijken. Of ineens ontdekt dat Mattie & Marieke ook een heel tof item hebben om 09:30. Of in het geval van de Passie Podcast: er op vrijdag een andere podcast aan wordt gezet die bevalt en hun nieuwe vrijdagmiddagpodcast wordt. Neem continuïteit dus serieus. 

Wees realistisch

Wees ook realistisch. Je doel bijna altijd halen is belangrijker dan bijvoorbeeld elke week of zelfs elke dag publiceren. Binnenkort starten we met de Beertenders Podcast. Daarvoor moeten we met z’n vieren opnemen (1 host, de 2 heren van de Beertenders en 1 video-regisseur). We besloten vooraf: we kunnen slechts 1x in de 2 weken samen komen. Dus publiceren we 1x per 2 weken. Hadden we elke week kunnen publiceren? In de meeste gevallen wel. Maar niet altijd, dus ga je voor de veiligheid en continuïteit zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. 

De Zoveelste Podcast over Formule 1 is een ander mooi voorbeeld. In deze podcast bespreken we de Grand Prix van het weekend ervoor. We zijn er altijd op de dinsdag na de Grand Prix. De race zelf is altijd op zondag. We hebben op een gegeven moment gekeken in de agenda’s: maandag wordt soms lastig, maar dinsdag kunnen we altijd. Je wil dicht op de race zitten, maar niet de ene keer op maandag en de andere keer op dinsdag publiceren. Zo dinsdag it is. Na elke Grand Prix. 

Seizoenen

Er zijn ook een hoop podcasts die werken met seizoenen. Ze maken bijvoorbeeld 8 of 10 afleveringen en dan zijn ze er 10 weken niet. Op deze manier biedt je wel continuïteit, maar hoef je niet het hele jaar te produceren. Als je een terugkerende podcast wil maken maar er niet het hele jaar door mee bezig wil zijn, is dit een mooie optie. Communiceer dan wel duidelijk in je podcast en op je website dat je het op deze manier doet, zodat mensen na aflevering 10 weten dat je er even uit bent.

Even met vakantie

Op het moment van publiceren is het bijna oud & nieuw en hebben we net de kerstdagen achter de rug. Denk nou niet dat als je door de kerstdrukte een keer niet publiceert, dat heel erg is. Het gaat om gewoontes en de meeste mensen hebben aan het eind van december vakantie, tropenroosters, secret santa’s of mogen thuis werken. Het ritme is al niet standaard, dus is het ook niet erg als je een keer verzuimt. Veel podcasts zijn er even uit met de vakantie. Je kan dit natuurlijk ook zien als een kans: veel podcasts zijn er even niet, dus je kan extra opvallen als je er wel bent. Bepaal dit voor jezelf, maar voel geen stress.

Neem je podcast serieus

Als je de continuïteit niet kan garanderen, moet je dan niet starten met podcasten? Natuurlijk niet: starten is nog altijd beter beter dan niet starten. Maar bedenk je wel dat podcasts vooral geconsumeerd worden tijdens reismomenten. Dit zijn gewoontes van mensen. En het is zoveel makkelijker om een vast “dood momentje” te pakken. Veel podcasts proberen dat en ze hebben een voorsprong op onregelmatige podcasts. 1x in de 2 weken of zelfs 1x in de maand is ook prima. En als iemand een supergrote fan is van kickboxers en jij publiceert onregelmatig epische interviews met kickboxers wordt je echt wel beluisterd. Maar als je echt serieus bent en een vast publiek op wil bouwen die op je zitten te wachten, is regelmatig publiceren echt aan te raden.

Powered by Froala Editor


Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

We publiceren onze blogs vaak ook als blogcast, zodat je ernaar kunt luisteren. Elke week onze blogs ingesproken in je podcast feed? Abonneer in Spotify

Geschreven door Stefan Kollaart

Toen Stefan 15 was begon hij met het maken van zijn eerste radioprogramma op de lokale omroep van Zandvoort. De liefde voor radio groeide, hij ontwikkelde een eigen online radiostation en presenteerde 2 jaar bij de regionale zender Wild FM. Toen ontdekte hij de podcast en maakte podcasts als Mediators en de Passie Podcast. Met zijn opgedane kennis over radio weet hij hoe je een goed audioconcept maakt en hoe je communiceert met je luisteraar.

Lees/luister ook.

Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op Spotify?

03-10-2019 door Stefan Kollaart | 2 minuten lezen

De streaming-dienst Spotify zet sinds 2 jaar vol in op het medium podcast. Dus moet je er te vinden zijn. Lees hier hoe je je RSS-feed aanmel...

Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op iTunes?

10-10-2019 door Stefan Kollaart | 2 minuten lezen

Hoewel de populariteit van Spotify toeneemt, is iTunes nog steeds de belangrijkste Podcast Directory. Dus, laten we ons aanmelden!

Wat is nou eigenlijk een vodcast? En hoe is het anders dan een podcast?

05-06-2020 door Stefan Kollaart | 2 minuten lezen | 3 minuten luisteren

Ooit had je in het podcast-gedeelte een onderscheid tussen podcasts en vodcasts. Wat is een vodcast - en kan ik er iets mee?
Beluister direct dit artikel (3 min)

We namen een podcast-reeks op met SEO-specialist Hans Keeren van Qonvert. Daarom gooien we deze titel helemaal vol met keywords: podcast, haarlem, noord-holland, opnemen, feest

11-01-2020 door Stefan Kollaart | 2 minuten lezen

De afgelopen weken mochten we met Hans Keeren van Qonvert een podcast opnemen over SEO en digitale marketing.

Podcast op Youtube publiceren - heeft dat zin? En hoe pak ik dat aan?

16-12-2019 door Stefan Kollaart | 3 minuten lezen | 5 minuten luisteren

Je publiceert uiteraard je podcast in podcast directory's. Maar soms publiceren makers ook hun hele aflevering op Youtube. Heeft dat zin? En ...
Beluister direct dit artikel (5 min)
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie