Hoofdstukken toevoegen aan je podcast met Forecast

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 20 september 2021 | door Stefan Kollaart | in Conceptontwikkeling

BlogConceptontwikkeling > Hoofdstukken toevoegen aan je podcast met Forecast

Je podcast is meestal opgedeeld in verschillende subonderwerpen. Hoe handig is het als je luisteraar daar makkelijk tussen kan wisselen? Hij/zij krijgt dan een indicatie waar een aflevering over gaat, hoelang elk onderwerp duurt, kan wisselen tussen onderwerpen en stukken makkelijker terug vinden. Vandaag leren we je hoe je dat doet.

Voor we beginnen

Een kleine – redelijk belangrijke notitie – voor we concreet gaan kijken hoe je hoofdstukken kan toevoegen aan je podcast. Spotify en Google Podcasts ondersteunen helaas geen hoofdstukken. Google Podcasts wordt vrij weinig gebruikt, dus dat maakt niet zo heel veel uit. Maar Spotify is in Nederland marktleider. Weet dus dat je hoofdstukken maakt voor een klein gedeelte van je luisterban. Je zou dus kunnen zeggen dat andere zaken (zoals het maken van Audiograms en goede shownotes) belangrijker is. Maar als je in je statistieken ziet dat er een groep van je luisteraars is die Apple Podcasts, Overcast, Pocket Casts of Castro gebruiken, kan het interessant zijn om hoofdstukken toe te voegen.

Hoe zien hoofdstukken eruit?

De eerder genoemde applicaties hebben een aparte stukje in de player waar men alle hoofdstukken kan zijn. Men ziet hoelang het hoofdstuk duurt, kan klikken op het hoofdstuk om ernaar toe te gaan en ziet welk hoofdstuk momenteel wordt afgespeeld.

Hoofdstukken in Overcast

Zo ziet het hoofdstukken-scherm van Overcast eruit.

Er zijn nog twee mooie additionele features van hoofdstukken. Allereerst kan je een aangepast artwork uploaden per hoofdstuk. Je kan dus verwijzen naar mensen hun player/lockscreen om ze een afbeelding te laten zien die bij het hoofdstuk past. In deze aflevering van de Accidental Tech Podcast vragen ze aandacht voor het goede doel St. Jude. Bij dat hoofdstuk zie je een afbeelding van de top donateur. Op deze manier proberen ze mensen over te halen de hoogste donatie te doen, zodat ze getoond worden bij het hoofdstuk. Ook mooi: je kan een link toevoegen aan het hoofdstuk. Men kan dan meteen doorklikken. In dit geval kom je uiteraard bij de donatiepagina terecht.

De top donateur wordt geëerd en je kan meteen doneren door op de oranje link te drukken.

Chapters toevoegen (video tutorial)

In onderstaande video-tutorial laten we je stap voor stap zien hoe we hoofdstukken toevoegen aan 1 van onze podcasts. Ook geven we een demonstratie van eerder genoemde aflevering van de Accidental Tech Podcast

Voor deze tutorial gebruiken we de gratis app Forecast (Mac). Ook voor Windows zijn er alternatieven, bijvoorbeeld Hindenburg

De tutorial zelf begint op 04:30. Daarvoor laten we je nog een demonstratie zien over hoofdstukken zoals in dit artikel. Gelukkig bevat de video ook hoofdstukken, zodat je kan doorskippen. Handige dingen 😉

Moeten wij hoofdstukken voor je toevoegen?

Hoofdstuk 1: contact met ons opnemen. Hoofdstuk 2: wij regelen het voor je ;)

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.