Ik heb een podcast en wil een achtergrondmuziekje.
Maar waar vind ik die? En kost dat dan geen geld?
Als je een podcast hebt opgenomen, wil je daar mogelijk een muziekje onder. Bijvoorbeeld onder je introductietekst, tussen verschillende segmenten of om er knallend uit te gaan.
Maar als het om muziek gaat kan je niet zomaar je gang gaan. Heel leuk dat de nieuwste hit van Tiesto perfect onder je podcast zou passen, maar op die muziek zitten rechten. Als je dat nummer zou willen gebruiken, zou je eerst een de platenmaatschappij moeten vragen of je dat nummer in je podcast mag gebruiken. En daar zit vermoedelijk een flink factuur aan vast, want je betaald zowel eenmalig voor het gebruik van het liedje als een vergoeding per keer dat je podcast wordt beluisterd.
Het beste kan je daarom gebruik maken van royalty-vrije muziek. Dit is muziek dat gecomponeerd is voor media-producten als podcasts en video’s (zoals een bedrijfsvideo op je website of je vakantievlog op Youtube). Deze muziekjes zijn rechtenvrij. Je betaald dan niet per keer dat je podcast wordt beluisterd. Vaak is de eenmalige vergoeding heel klein. In sommige gevallen zijn ze zelfs gratis.
Maar, klinkt mijn podcast dan niet hetzelfde als alle andere?
Dat is een terechte vraag. Echter is er door de opkomst van Youtube en podcasts inmiddels zoveel rechtenvrije muziek, dat de kans heel klein is dat je concurrent precies hetzelfde muziekje gaat gebruiken. Wij gebruiken vaak rechtenvrije muziek voor onze podcasts. Zelf consumeren we enorm veel podcasts, maar we zijn onze gebruikte muziekjes nog nooit ergens anders tegen gekomen.
Wat kost die eenmalige aanschaf dan?
Dat verschilt. Er is een groot gratis aanbod en vaak doen die kwalitatief helemaal niet onder voor de betaalde varianten. Wel is de kans groter dat die muziek veel gebruikt wordt. Qua betaalde opties heb je vaak al een rechtenvrij muziekje voor een paar euro.
Waar vind ik die rechtenvrije muziekjes dan?
Wij hebben een lijst gemaakt van websites met rechtenvrije muziek die wij vaak gebruiken. De meeste hebben handige opties, zoals het sorteren op genre (pop, rock, etc.) of mood (uptempo, deprimerend, positief etc.). Dit zijn gratis of goed betaalbare opties:
Credits geven
Dit is nog wel even een belangrijk punt bij het gebruik van rechtenvrije muziek: lees de licentie. Bij het downloaden van je muziekjes zit vaak een licentie. Daarin staan de voorwaarden van het gebruiken van de muziekjes. Soms moet je bijvoorbeeld in je podcast vermelden dat je muziek van hun hebt gebruikt, of moet je het melden in de beschrijving. Soms kan je de muziek gratis downloaden, maar moet je een bedrag betalen als je het inzet voor commerciƫle doeleinden. Zorg ervoor dat je aan deze voorwaarden voldoet, anders is er de mogelijkheid dat de maker je aanklaagt.
Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?
Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.
1-9-2023
Podcast gasten vinden en benaderen
Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.
16-8-2023
Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?
Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.
14-6-2023
Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
20-2-2023
Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.
8-12-2022
Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)
Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.
21-11-2022