Ik heb een podcast en wil een achtergrondmuziekje.

Gepubliceerd op 05-09-2019 om 14:50 | Geschreven door Stefan Kollaart | Ingesproken door Stefan Kollaart

Leestijd 2 minuten | Woorden 455 | Luistertijd 4 minuten

Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

Ook jouw blogs laten inspreken?

Als je een podcast hebt opgenomen, wil je daar mogelijk een muziekje onder. Bijvoorbeeld onder je introductietekst, tussen verschillende segmenten of om er knallend uit te gaan. 

Maar als het om muziek gaat kan je niet zomaar je gang gaan. Heel leuk dat de nieuwste hit van Tiesto perfect onder je podcast zou passen, maar op die muziek zitten rechten. Als je dat nummer zou willen gebruiken, zou je eerst een de platenmaatschappij moeten vragen of je dat nummer in je podcast mag gebruiken. En daar zit vermoedelijk een flink factuur aan vast, want je betaald zowel eenmalig voor het gebruik van het liedje als een vergoeding per keer dat je podcast wordt beluisterd.

Het beste kan je daarom gebruik maken van royalty-vrije muziek. Dit is muziek dat gecomponeerd is voor media-producten als podcasts en video's (zoals een bedrijfsvideo op je website of je vakantievlog op Youtube). Deze muziekjes zijn rechtenvrij. Je betaald dan niet per keer dat je podcast wordt beluisterd. Vaak is de eenmalige vergoeding heel klein. In sommige gevallen zijn ze zelfs gratis.

Maar, klinkt mijn podcast dan niet hetzelfde als alle andere?
Dat is een terechte vraag. Echter is er door de opkomst van Youtube en podcasts inmiddels zoveel rechtenvrije muziek, dat de kans heel klein is dat je concurrent precies hetzelfde muziekje gaat gebruiken. Wij gebruiken vaak rechtenvrije muziek voor onze podcasts. Zelf consumeren we enorm veel podcasts, maar we zijn onze gebruikte muziekjes nog nooit ergens anders tegen gekomen.

Ook een achtergrondmuziekje voor je podcast nodig?
Laat ons je podcast afmixen. Hoge kwaliteit gegarandeerd.

Wat kost die eenmalige aanschaf dan?
Dat verschilt. Er is een groot gratis aanbod en vaak doen die kwalitatief helemaal niet onder voor de betaalde varianten. Wel is de kans groter dat die muziek veel gebruikt wordt. Qua betaalde opties heb je vaak al een rechtenvrij muziekje voor een paar euro.

Waar vind ik die rechtenvrije muziekjes dan?
Wij hebben een lijst gemaakt van websites met rechtenvrije muziek die wij vaak gebruiken. De meeste hebben handige opties, zoals het sorteren op genre (pop, rock, etc.) of mood (uptempo, deprimerend, positief etc.). Dit zijn gratis of goed betaalbare opties:

 

Credits geven
Dit is nog wel even een belangrijk punt bij het gebruik van rechtenvrije muziek: lees de licentie. Bij het downloaden van je muziekjes zit vaak een licentie. Daarin staan de voorwaarden van het gebruiken van de muziekjes. Soms moet je bijvoorbeeld in je podcast vermelden dat je muziek van hun hebt gebruikt, of moet je het melden in de beschrijving. Soms kan je de muziek gratis downloaden, maar moet je een bedrag betalen als je het inzet voor commerciële doeleinden. Zorg ervoor dat je aan deze voorwaarden voldoet, anders is er de mogelijkheid dat de maker je aanklaagt.

Powered by Froala Editor


Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

We publiceren onze blogs vaak ook als blogcast, zodat je ernaar kunt luisteren. Elke week onze blogs ingesproken in je podcast feed? Abonneer in Spotify

Geschreven door Stefan Kollaart

Toen Stefan 15 was begon hij met het maken van zijn eerste radioprogramma op de lokale omroep van Zandvoort. De liefde voor radio groeide, hij ontwikkelde een eigen online radiostation en presenteerde 2 jaar bij de regionale zender Wild FM. Toen ontdekte hij de podcast en maakte podcasts als Mediators en de Passie Podcast. Met zijn opgedane kennis over radio weet hij hoe je een goed audioconcept maakt en hoe je communiceert met je luisteraar.

Lees/luister ook.

Kan ik gemakkelijk een transcriptie toevoegen aan mijn podcast?

13-02-2020 door Stefan Kollaart | 3 minuten lezen | 4 minuten luisteren

Het is om een aantal redenen aantrekkelijk een transcriptie toe te voegen aan je podcast. Maar een gesprek van een halfuur kan zo uitlopen to...
Beluister direct dit artikel (4 min)

Wat zijn shownotes en op welke manier werken ze mee aan het succes van mijn podcast?

28-04-2020 door Stefan Kollaart | 4 minuten lezen | 5 minuten luisteren

“Als je daar meer over wilt weten, bekijk dan de shownotes”. Een quote die je best vaak hoort in podcast-afleveringen. Maar wat is het en wat...
Beluister direct dit artikel (5 min)

Dingen die leuk zijn aan een podcast maken voor biersommeliers

03-01-2020 door Koen Minnema | 1 minuten lezen

We mochten met the Beertenders Itamar Vos en Dennis van Veen een reeks maken over bier. En dat vonden we heel tof.

Maak reclame voor je podcasts en link ernaar vanaf je website met Podcast Badges

07-12-2019 door Stefan Kollaart | 3 minuten lezen

Wij krijgen heel vaak de vraag: hoe link ik vanaf mijn website naar mijn podcast. En het liefst nog op een mooie manier ook.

Waarom zou ik een podcast gaan luisteren?

07-01-2020 door Stefan Kollaart | 4 minuten lezen | 5 minuten luisteren

Leuk al die podcasts - maar wat heb ik er nou eigenlijk aan? Waarom zou ik er tijd in investeren.
Beluister direct dit artikel (5 min)
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie