Ik heb een podcast en wil een achtergrondmuziekje.

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 5 september 2019 | door Stefan Kollaart | in Bewerken, Opnemen & Interviewen

BlogBewerken, Opnemen & Interviewen > Ik heb een podcast en wil een achtergrondmuziekje.

Maar waar vind ik die? En kost dat dan geen geld?

Als je een podcast hebt opgenomen, wil je daar mogelijk een muziekje onder. Bijvoorbeeld onder je introductietekst, tussen verschillende segmenten of om er knallend uit te gaan.

Maar als het om muziek gaat kan je niet zomaar je gang gaan. Heel leuk dat de nieuwste hit van Tiesto perfect onder je podcast zou passen, maar op die muziek zitten rechten. Als je dat nummer zou willen gebruiken, zou je eerst een de platenmaatschappij moeten vragen of je dat nummer in je podcast mag gebruiken. En daar zit vermoedelijk een flink factuur aan vast, want je betaald zowel eenmalig voor het gebruik van het liedje als een vergoeding per keer dat je podcast wordt beluisterd.

Het beste kan je daarom gebruik maken van royalty-vrije muziek. Dit is muziek dat gecomponeerd is voor media-producten als podcasts en video’s (zoals een bedrijfsvideo op je website of je vakantievlog op Youtube). Deze muziekjes zijn rechtenvrij. Je betaald dan niet per keer dat je podcast wordt beluisterd. Vaak is de eenmalige vergoeding heel klein. In sommige gevallen zijn ze zelfs gratis.

Maar, klinkt mijn podcast dan niet hetzelfde als alle andere?
Dat is een terechte vraag. Echter is er door de opkomst van Youtube en podcasts inmiddels zoveel rechtenvrije muziek, dat de kans heel klein is dat je concurrent precies hetzelfde muziekje gaat gebruiken. Wij gebruiken vaak rechtenvrije muziek voor onze podcasts. Zelf consumeren we enorm veel podcasts, maar we zijn onze gebruikte muziekjes nog nooit ergens anders tegen gekomen.

Wat kost die eenmalige aanschaf dan?
Dat verschilt. Er is een groot gratis aanbod en vaak doen die kwalitatief helemaal niet onder voor de betaalde varianten. Wel is de kans groter dat die muziek veel gebruikt wordt. Qua betaalde opties heb je vaak al een rechtenvrij muziekje voor een paar euro.

Waar vind ik die rechtenvrije muziekjes dan?
Wij hebben een lijst gemaakt van websites met rechtenvrije muziek die wij vaak gebruiken. De meeste hebben handige opties, zoals het sorteren op genre (pop, rock, etc.) of mood (uptempo, deprimerend, positief etc.). Dit zijn gratis of goed betaalbare opties:

Credits geven
Dit is nog wel even een belangrijk punt bij het gebruik van rechtenvrije muziek: lees de licentie. Bij het downloaden van je muziekjes zit vaak een licentie. Daarin staan de voorwaarden van het gebruiken van de muziekjes. Soms moet je bijvoorbeeld in je podcast vermelden dat je muziek van hun hebt gebruikt, of moet je het melden in de beschrijving. Soms kan je de muziek gratis downloaden, maar moet je een bedrag betalen als je het inzet voor commerciële doeleinden. Zorg ervoor dat je aan deze voorwaarden voldoet, anders is er de mogelijkheid dat de maker je aanklaagt.

Ook een achtergrondmuziekje voor je podcast nodig?

Laat ons je podcast afmixen. Hoge kwaliteit gegarandeerd.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.