Ik heb een podcast en wil een achtergrondmuziekje.

Leestijd: 2 min

Maar waar vind ik die? En kost dat dan geen geld?

Als je een podcast hebt opgenomen, wil je daar mogelijk een muziekje onder. Bijvoorbeeld onder je introductietekst, tussen verschillende segmenten of om er knallend uit te gaan.

Maar als het om muziek gaat kan je niet zomaar je gang gaan. Heel leuk dat de nieuwste hit van Tiesto perfect onder je podcast zou passen, maar op die muziek zitten rechten. Als je dat nummer zou willen gebruiken, zou je eerst een de platenmaatschappij moeten vragen of je dat nummer in je podcast mag gebruiken. En daar zit vermoedelijk een flink factuur aan vast, want je betaald zowel eenmalig voor het gebruik van het liedje als een vergoeding per keer dat je podcast wordt beluisterd.

Het beste kan je daarom gebruik maken van royalty-vrije muziek. Dit is muziek dat gecomponeerd is voor media-producten als podcasts en video’s (zoals een bedrijfsvideo op je website of je vakantievlog op Youtube). Deze muziekjes zijn rechtenvrij. Je betaald dan niet per keer dat je podcast wordt beluisterd. Vaak is de eenmalige vergoeding heel klein. In sommige gevallen zijn ze zelfs gratis.

Maar, klinkt mijn podcast dan niet hetzelfde als alle andere?
Dat is een terechte vraag. Echter is er door de opkomst van Youtube en podcasts inmiddels zoveel rechtenvrije muziek, dat de kans heel klein is dat je concurrent precies hetzelfde muziekje gaat gebruiken. Wij gebruiken vaak rechtenvrije muziek voor onze podcasts. Zelf consumeren we enorm veel podcasts, maar we zijn onze gebruikte muziekjes nog nooit ergens anders tegen gekomen.

Wat kost die eenmalige aanschaf dan?
Dat verschilt. Er is een groot gratis aanbod en vaak doen die kwalitatief helemaal niet onder voor de betaalde varianten. Wel is de kans groter dat die muziek veel gebruikt wordt. Qua betaalde opties heb je vaak al een rechtenvrij muziekje voor een paar euro.

Waar vind ik die rechtenvrije muziekjes dan?
Wij hebben een lijst gemaakt van websites met rechtenvrije muziek die wij vaak gebruiken. De meeste hebben handige opties, zoals het sorteren op genre (pop, rock, etc.) of mood (uptempo, deprimerend, positief etc.). Dit zijn gratis of goed betaalbare opties:

Credits geven
Dit is nog wel even een belangrijk punt bij het gebruik van rechtenvrije muziek: lees de licentie. Bij het downloaden van je muziekjes zit vaak een licentie. Daarin staan de voorwaarden van het gebruiken van de muziekjes. Soms moet je bijvoorbeeld in je podcast vermelden dat je muziek van hun hebt gebruikt, of moet je het melden in de beschrijving. Soms kan je de muziek gratis downloaden, maar moet je een bedrag betalen als je het inzet voor commerciƫle doeleinden. Zorg ervoor dat je aan deze voorwaarden voldoet, anders is er de mogelijkheid dat de maker je aanklaagt.

Ook een achtergrondmuziekje voor je podcast nodig?

Geschreven door Stefan Kollaart

Toen Stefan 15 was begon hij met het maken van zijn eerste radioprogramma op de lokale omroep van Zandvoort. De liefde voor radio groeide, hij ontwikkelde een eigen online radiostation en presenteerde 2 jaar bij de regionale zender Wild FM. Toen ontdekte hij de podcast en maakte podcasts als Mediators en de Passie Podcast. Met zijn opgedane kennis over radio weet hij hoe je een goed audioconcept maakt en hoe je communiceert met je luisteraar.

Ook een achtergrondmuziekje voor je podcast nodig?

Laat ons je podcast afmixen. Hoge kwaliteit gegarandeerd.

Plaats een reactie