In een microfoon praten: de techniek… en de psychologie

Gepubliceerd op 17-07-2020 om 16:19 | Geschreven door Stefan Kollaart | Ingesproken door Stefan Kollaart

Leestijd 3 minuten | Woorden 491 | Luistertijd 4 minuten

Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

Ook jouw blogs laten inspreken?

De eerste keer dat je achter een microfoon gaat zitten, kan spannend zijn. Je weet dat elk woord wordt opgenomen. Misschien ga je wel een podcast in je eentje opnemen en ga je een halfuur tegen een muur praten.

Praten tegen een vriend

Deze tip is specifiek voor makers van een podcast in hun eentje. Ik heb zelf een radio-achtergrond. De meeste radiomakers maken alleen een radioprogramma. Dat kan heel gek voelen, want je zend iets uit naar iemand zonder dat er iemand terugpraat. Om te voorkomen dat het daardoor afstandelijk klinkt, is er een tip die je op vrijwel iedere radio-seminar hoorde: zie een vriend of vriendin voor je en doe alsof je tegen hem/haar praat. Kies het liefst iemand uit die valt binnen de doelgroep van je podcast. Daardoor zal je merken dat je persoonlijker wordt, je toon meer casual en dat je je woorden kiest op basis van je doelgroep. Als je moeite hebt dit lang vol te houden, kan je een foto van die persoon voor je neerzetten tijdens het opnemen. 

Neem een hele kleine afstand (geen 1,5 meter!)

Dan op technisch gebied: ga niet te ver van je microfoon zitten. Dan echoot je stem veel meer door de ruimte en klink je minder helder. Het allerbeste is om slechts 10 a 20 centimeter van je microfoon af te zitten. Ga echter niet met je mond tegen het metaal, want dan is de kans op oversturing groot. Je zit dan te dichtbij en dan ga je kraken.

Moeten wij je stoel recht zetten en het popfilter ontsmetten?
Neem met ons een professionele podcast op

Let hierin wel op dat je wel natuurlijk moet zitten en dus niet naar voren gebogen. Zet in dat geval de standaard van je microfoon hoger (of zet er iets onder: boeken volstaan daarin goed) of verlaag je stoel. 

Waar is dat lapje eigenlijk voor?

We krijgen vaak van gasten of mensen die onze producties zien de vraag wat dat lapje voor de microfoon is en wat het doet. Dat is een zogenoemd pop-filter. Als je bijvoorbeeld de P uitspreekt, blaas je veel lucht uit. Dat klinkt erg lelijk in een opname. Dit filter filtert die lucht eruit, waardoor je P gewoon als een P klinkt en niet als een puh.

Heb je zo’n filter nodig? Nee, niet per sé. Maar die filters zijn de allergoedkoopste dingen die er in onze studio is te vinden en ze leveren een betere productie op. 

Ontsmetten (in corona-tijd)

Deze is altijd belangrijk, maar in deze tijd helemaal. Als je opneemt met meerdere gasten: ontsmet je pop-filter en microfoon. Daarvoor kan je gewoon een vochtig doekje gebruiken. Let erop dat je geen schoonmaak-spray gebruikt, dat kan dan namelijk in de microfoon komen en hem kapot maken.

Geniet

Het allerbeste advies: vergeet die microfoon. Zorg ervoor dat je stoel zo staat dat je er goed in praat en vergeet daarna dat er een microfoon is. Geniet van je gesprek of monoloog, en breng het met alle passie die je in je hebt. 


Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

We publiceren onze blogs vaak ook als blogcast, zodat je ernaar kunt luisteren. Elke week onze blogs ingesproken in je podcast feed? Abonneer in Spotify

Geschreven door Stefan Kollaart

Toen Stefan 15 was begon hij met het maken van zijn eerste radioprogramma op de lokale omroep van Zandvoort. De liefde voor radio groeide, hij ontwikkelde een eigen online radiostation en presenteerde 2 jaar bij de regionale zender Wild FM. Toen ontdekte hij de podcast en maakte podcasts als Mediators en de Passie Podcast. Met zijn opgedane kennis over radio weet hij hoe je een goed audioconcept maakt en hoe je communiceert met je luisteraar.

Lees/luister ook.

Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op Spotify?

03-10-2019 door Stefan Kollaart | 2 minuten lezen

De streaming-dienst Spotify zet sinds 2 jaar vol in op het medium podcast. Dus moet je er te vinden zijn. Lees hier hoe je je RSS-feed aanmel...

Een podcast opnemen, publiceren en delen met alleen je telefoon via Anchor - iPhone & Android

17-01-2020 door Stefan Kollaart | 1 minuten lezen

Niks investeren. Gewoon starten met je eerste aflevering.

Je podcast gemakkelijk uploaden en publiceren via Anchor. Zonder technische kennis beschikbaar bij Apple, Google en Spotify.

19-06-2020 door Stefan Kollaart | 1 minuten lezen

Het kan intimiderend zijn om je podcast te publiceren. Gelukkig bestaat er Anchor, waarmee je zonder technische kennis je podcast kunt public...

Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op iTunes?

10-10-2019 door Stefan Kollaart | 2 minuten lezen

Hoewel de populariteit van Spotify toeneemt, is iTunes nog steeds de belangrijkste Podcast Directory. Dus, laten we ons aanmelden!

Een concept voor je podcast: welke vormen zijn er en passen bij mijn idee?

03-07-2020 door Stefan Kollaart | 5 minuten lezen | 7 minuten luisteren

Voordat je kan beginnen met het opnemen van je podcast, moet je bedenken wat voor soort concept past bij wat je wil gaan maken. We nemen de m...
Beluister direct dit artikel (7 min)
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie