jacek-dylag-xPugU5J5ePc-unsplash

In een microfoon praten: de techniek… en de psychologie

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 17 juli 2020 | door Stefan Kollaart | in Opnemen & Interviewen

BlogOpnemen & Interviewen > In een microfoon praten: de techniek… en de psychologie

De eerste keer dat je achter een microfoon gaat zitten, kan spannend zijn. Je weet dat elk woord wordt opgenomen. Misschien ga je wel een podcast in je eentje opnemen en ga je een halfuur tegen een muur praten.

De eerste keer dat je achter een microfoon gaat zitten, kan spannend zijn. Je weet dat elk woord wordt opgenomen. Misschien ga je wel een podcast in je eentje opnemen en ga je een halfuur tegen een muur praten.

Praten tegen een vriend

Deze tip is specifiek voor makers van een podcast in hun eentje. Ik heb zelf een radio-achtergrond. De meeste radiomakers maken alleen een radioprogramma. Dat kan heel gek voelen, want je zend iets uit naar iemand zonder dat er iemand terugpraat. Om te voorkomen dat het daardoor afstandelijk klinkt, is er een tip die je op vrijwel iedere radio-seminar hoorde: zie een vriend of vriendin voor je en doe alsof je tegen hem/haar praat. Kies het liefst iemand uit die valt binnen de doelgroep van je podcast. Daardoor zal je merken dat je persoonlijker wordt, je toon meer casual en dat je je woorden kiest op basis van je doelgroep. Als je moeite hebt dit lang vol te houden, kan je een foto van die persoon voor je neerzetten tijdens het opnemen.

Neem een hele kleine afstand (geen 1,5 meter!)

Dan op technisch gebied: ga niet te ver van je microfoon zitten. Dan echoot je stem veel meer door de ruimte en klink je minder helder. Het allerbeste is om slechts 10 a 20 centimeter van je microfoon af te zitten. Ga echter niet met je mond tegen het metaal, want dan is de kans op oversturing groot. Je zit dan te dichtbij en dan ga je kraken.

Let hierin wel op dat je wel natuurlijk moet zitten en dus niet naar voren gebogen. Zet in dat geval de standaard van je microfoon hoger (of zet er iets onder: boeken volstaan daarin goed) of verlaag je stoel.

Waar is dat lapje eigenlijk voor?

We krijgen vaak van gasten of mensen die onze producties zien de vraag wat dat lapje voor de microfoon is en wat het doet. Dat is een zogenoemd pop-filter. Als je bijvoorbeeld de P uitspreekt, blaas je veel lucht uit. Dat klinkt erg lelijk in een opname. Dit filter filtert die lucht eruit, waardoor je P gewoon als een P klinkt en niet als een puh.

Heb je zo’n filter nodig? Nee, niet per sé. Maar die filters zijn de allergoedkoopste dingen die er in onze studio is te vinden en ze leveren een betere productie op.

Ontsmetten (in corona-tijd)

Deze is altijd belangrijk, maar in deze tijd helemaal. Als je opneemt met meerdere gasten: ontsmet je pop-filter en microfoon. Daarvoor kan je gewoon een vochtig doekje gebruiken. Let erop dat je geen schoonmaak-spray gebruikt, dat kan dan namelijk in de microfoon komen en hem kapot maken.

Geniet

Het allerbeste advies: vergeet die microfoon. Zorg ervoor dat je stoel zo staat dat je er goed in praat en vergeet daarna dat er een microfoon is. Geniet van je gesprek of monoloog, en breng het met alle passie die je in je hebt.

Moeten wij je stoel recht zetten en het popfilter ontsmetten?

Neem met ons een professionele podcast op

Lees meer

maandag 20 februari 2023 om 14:06
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
donderdag 8 december 2022 om 10:59
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.