In een microfoon praten: de techniek… en de psychologie

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 17 juli 2020 | door Stefan Kollaart | in Opnemen & Interviewen

BlogOpnemen & Interviewen > In een microfoon praten: de techniek… en de psychologie

De eerste keer dat je achter een microfoon gaat zitten, kan spannend zijn. Je weet dat elk woord wordt opgenomen. Misschien ga je wel een podcast in je eentje opnemen en ga je een halfuur tegen een muur praten.

De eerste keer dat je achter een microfoon gaat zitten, kan spannend zijn. Je weet dat elk woord wordt opgenomen. Misschien ga je wel een podcast in je eentje opnemen en ga je een halfuur tegen een muur praten.

Praten tegen een vriend

Deze tip is specifiek voor makers van een podcast in hun eentje. Ik heb zelf een radio-achtergrond. De meeste radiomakers maken alleen een radioprogramma. Dat kan heel gek voelen, want je zend iets uit naar iemand zonder dat er iemand terugpraat. Om te voorkomen dat het daardoor afstandelijk klinkt, is er een tip die je op vrijwel iedere radio-seminar hoorde: zie een vriend of vriendin voor je en doe alsof je tegen hem/haar praat. Kies het liefst iemand uit die valt binnen de doelgroep van je podcast. Daardoor zal je merken dat je persoonlijker wordt, je toon meer casual en dat je je woorden kiest op basis van je doelgroep. Als je moeite hebt dit lang vol te houden, kan je een foto van die persoon voor je neerzetten tijdens het opnemen.

Neem een hele kleine afstand (geen 1,5 meter!)

Dan op technisch gebied: ga niet te ver van je microfoon zitten. Dan echoot je stem veel meer door de ruimte en klink je minder helder. Het allerbeste is om slechts 10 a 20 centimeter van je microfoon af te zitten. Ga echter niet met je mond tegen het metaal, want dan is de kans op oversturing groot. Je zit dan te dichtbij en dan ga je kraken.

Let hierin wel op dat je wel natuurlijk moet zitten en dus niet naar voren gebogen. Zet in dat geval de standaard van je microfoon hoger (of zet er iets onder: boeken volstaan daarin goed) of verlaag je stoel.

Waar is dat lapje eigenlijk voor?

We krijgen vaak van gasten of mensen die onze producties zien de vraag wat dat lapje voor de microfoon is en wat het doet. Dat is een zogenoemd pop-filter. Als je bijvoorbeeld de P uitspreekt, blaas je veel lucht uit. Dat klinkt erg lelijk in een opname. Dit filter filtert die lucht eruit, waardoor je P gewoon als een P klinkt en niet als een puh.

Heb je zo’n filter nodig? Nee, niet per sé. Maar die filters zijn de allergoedkoopste dingen die er in onze studio is te vinden en ze leveren een betere productie op.

Ontsmetten (in corona-tijd)

Deze is altijd belangrijk, maar in deze tijd helemaal. Als je opneemt met meerdere gasten: ontsmet je pop-filter en microfoon. Daarvoor kan je gewoon een vochtig doekje gebruiken. Let erop dat je geen schoonmaak-spray gebruikt, dat kan dan namelijk in de microfoon komen en hem kapot maken.

Geniet

Het allerbeste advies: vergeet die microfoon. Zorg ervoor dat je stoel zo staat dat je er goed in praat en vergeet daarna dat er een microfoon is. Geniet van je gesprek of monoloog, en breng het met alle passie die je in je hebt.

Moeten wij je stoel recht zetten en het popfilter ontsmetten?

Neem met ons een professionele podcast op

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.