Is mijn bedrijf geschikt voor een podcast?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 22 december 2020 | door Stefan Kollaart | in Conceptontwikkeling

BlogConceptontwikkeling > Is mijn bedrijf geschikt voor een podcast?

Een podcast is geen persbericht. Als je podcast teveel voelt als een persbericht, gaat het niet werken. Daarom vraag je je misschien wel eens af: is een podcast wel iets bij mijn bedrijf? Kan dat? En hoe dan?

Laten we eerst eens kijken waarom podcasten een mooi onderdeel kan zijn van je marketing-mix. Het belangrijkste aspect voordeel van een podcast is dat je vertrouwen kan opbouwen en autoriteit kan uitstralen. Als je iemand net 5 minuten hebt ontmoet, heb je nog geen band met die persoon. Dat moet je nog opbouwen. Maar als je uren met iemand hebt doorgebracht en je hebt in die tijd mooie, inhoudelijke gesprekken gevoerd – voelt die persoon vertrouwd en kundig. Bedrijfstechnisch is het echter niet te doen om dat met honderden mensen 1 op 1 te doen, maar een podcast heeft precies datzelfde effect. Daarom moet je geen pr-praatje gaan houden. Je moet inhoudelijk en oprechte verhalen verspreiden in je podcast. Alsof je het tegen een vriend hebt, niet tegen een klant.

Zoek naar het verhaal

Daarom moet je op zoek naar de verhalen binnen je bedrijf. Stel jij hebt een advocaten-kantoor en je wilt een format voor je podcast gaan maken. Je kan dan ervoor kiezen om een reeks te maken waarin je per aflevering verteld hoe fantastisch blij een klant met je was. Helemaal leuk, maar totaal niet inhoudelijk. Tevens faalt dit format op de vraag die je jezelf altijd moet stellen: zou ik dit zo aan een vriend vertellen?

Een schil daaronder is dat je zegt: ik ga per aflevering een wet behandelen. Inhoudelijk sterk en al een stuk minder PR. Het ontbreekt hier echter aan een verhaal. Wetten zijn droge stof en niet verhalend. Maar je kan het gelukkig wel verhalend maken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om strafzaken te gaan behandelen. Per aflevering ga je met 2 advocaten de zaak behandelen, welke wetten daarbij komen kijken, welk bewijs jij zou aanleveren en hoe je dat in de rechtbank zou uitleggen. Dan creëer je een aansprekend verhaal, dat inhoudelijk een oprecht is. Doordat je er met 2 advocaten over discussieert is het persoonlijk. Het voelt als de luisteraar alsof je aanschuift bij een interessant gesprek tussen echte mensen.

Conclusie

Probeer dus van het “droge” af te stappen en zoek het een paar lagen dieper. Ga op zoek naar het verhaal. En brengt dat verhaal alsof je het aan een vriend zou vertellen. Wees in bovenstaand voorbeeld ook niet bang om oprecht te zijn. Als je vindt dat de andere advocaat aan tafel een verkeerde hoek in gaat, benoem dat. Maak het een echte discussie. Wees jezelf en zeg wat je denkt. Dan creëer je een oprechte podcast met oprechte mensen. Dat is wat luisteraars zoeken in een podcast en dat is hoe je een autoriteit kan worden als je podcasting toevoegt aan je marketing-mix.

Samen een format bedenken dat werkt voor jouw bedrijf?

Wij helpen je schillen

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.