Je podcast is eigenlijk een RSS-feed. So what, waarom moet ik dat eigenlijk weten?

De techniek achter podcasting is voor veel mensen die ermee starten lastig te begrijpen. Maar het is superwaardevol.

De techniek achter podcasting is voor veel mensen die ermee starten lastig te begrijpen. Je vindt een podcast op allerlei kanalen. Daarin verschilt het heel erg van bijvoorbeeld Youtube. Je upload je video naar Youtube en kijkt video’s via Youtube. Maar bij podcasts beluister je een aflevering via Spotify, Google Podcasts, iTunes of weet ik veel welke andere dienst. Dit komt omdat podcasts eigenlijk niks meer zijn dan een RSS feed. Een RSS feed is een document met daarin alle informatie over je podcast: hoe hij heet, wat de coverafbeelding is, wie de makers zijn en alle afleveringen. Per aflevering staat beschreven hoe lang hij duurt, wanneer hij gepubliceerd is en een linkje naar waar de mp3 te vinden is. Je hoeft zelf je eigen RSS feed niet meer te maken (daar kom ik later op terug), maar bij veel mensen is er heel veel verwarring over hoe podcasts werken. Met deze informatie vermoed ik die verwarring bij je weg te nemen.

Algemene informatie over je podcast 

Hieronder zie je een voorbeeld van een stukje uit de RSS feed van één van onze podcasts: de Passie Podcast. Hier is een stuk aan het begin van onze feed, dat iets vertelt over de algemene informatie van de podcast:

     <title>Passie Podcast (door Dienst4dienst.nl)</title>

      <link>https://dienst4dienst.nl/passie-podcast</link>

      <description>Podcast waarin mensen vertellen over wat ze het liefste doen.</description>

      <itunes:subtitle>Podcast waarin mensen vertellen over wat ze het l…</itunes:subtitle>

      <itunes:owner>

         <itunes:name>Passie Podcast (door Dienst4dienst.nl)</itunes:name>

         <itunes:email>info@dienst4dienst.nl</itunes:email>

      </itunes:owner>

      <itunes:author>Passie Podcast (door Dienst4dienst.nl)</itunes:author>

      <itunes:explicit>no</itunes:explicit>

      <itunes:image href=“http://i1.sndcdn.com/avatars-000517544847-yyji40-original.jpg” />

      <itunes:category text=“Society &amp; Culture” />

Dit ziet er misschien intimiderend uit omdat het lijkt op computercode, maar eigenlijk spreekt het erg voor zich. Tussen de tags zie je de naam van de podcast, er staat een link naar de website, een beschrijving, een auteur, een categorie en een link naar een JPG-afbeelding. Dit is de cover die gebruikt wordt voor de podcast in een podcast-speler. Podcast-apps gebruiken deze data om de podcast weer te geven. Neem bijvoorbeeld een kijkje hoe onze podcast eruit ziet in de podcast-apps Overcast en Spotify:

Zoals je ziet is de informatie in beide apps hetzelfde. Dat komt omdat je niet bij elke podcast app alle informatie van je podcast intikt, maar omdat je alleen zegt: hé, hier is mijn RSS-feed. Als je in je RSS-feed de titel van je podcast bijwerkt, is hij in alle podcast-apps veranderd, zonder dat je bij elke app apart hebt moeten doorgeven dat je titel is veranderd. Je ziet wel dat elke app de RSS-feed op zijn eigen manier interpreteert. Zo kiest Overcast ervoor de categorie niet te tonen, terwijl Spotify wel de categorie laat zien: Maatschappij & Cultuur (vertaald vanuit Society & Culture, wat in de RSS feed staat). Een RSS-feed ondersteunt geen afbeeldingen. Daarom zie je in deze regel dat het cover-artwork van de Passie Podcast opgegeven wordt met een link:

      <itunes:image href=“http://i1.sndcdn.com/avatars-000517544847-yyji40-original.jpg” />

Daar halen Spotify en Overcast het artwork vandaan.

Een aflevering toevoegen aan je RSS-feed 

Ook je afleveringen neem je op in je RSS-feed, eigenlijk op dezelfde manier. Elke aflevering is gewrapt tussen een item-tag:

<item>

         <guid isPermaLink=“false”>tag:soundcloud,2010:tracks/795230365</guid>

         <title>73: “Soms vertellen mensen net iets teveel”, Natasja (Journalist/schrijven)</title>

         <pubDate>Fri, 10 Apr 2020 10:16:04 +0000</pubDate>

         <link>https://soundcloud.com/dienst4dienst/73-soms-vertellen-mensen-net-iets-teveel-natasja-journalistschrijven</link>

         <itunes:duration>00:23:28</itunes:duration>

         <itunes:author>Passie Podcast (door Dienst4dienst.nl)</itunes:author>

         <itunes:explicit>no</itunes:explicit>

         <itunes:summary>In de 73e aflevering van de Passie Podcast is Natasja Bijl bij ons te gast. We bespreken met haar hoe je een goed interview afneemt, hoe je een geschreven interview een goed beeld laat geven van het gesprek en wat het zo leuk maakt. Ook hebben we het over haar eerste boek: Adem.</itunes:summary>

         <itunes:subtitle>In de 73e aflevering van de Passie Podcast is Nat…</itunes:subtitle>

         <description>In de 73e aflevering van de Passie Podcast is Natasja Bijl bij ons te gast. We bespreken met haar hoe je een goed interview afneemt, hoe je een geschreven interview een goed beeld laat geven van het gesprek en wat het zo leuk maakt. Ook hebben we het over haar eerste boek: Adem.</description>

         <enclosure type=“audio/mpeg” url=“http://feeds.soundcloud.com/stream/795230365-dienst4dienst-73-soms-vertellen-mensen-net-iets-teveel-natasja-journalistschrijven.mp3” length=“28679240” />

         <itunes:image href=“http://i1.sndcdn.com/artworks-oyEiyn1Azy5tK3sk-w8qLZg-t500x500.jpg” />

</item>    

Je ziet hier eigenlijk alle informatie die je zou verwachten over een podcast: een titel, beschrijving, een afbeelding, een publicatie-datum en het allerbelangrijkste: een mp3-link. Deze tag verteld de podcast-app waar de audio van deze aflevering te vinden is:

         <enclosure type=“audio/mpeg” url=“http://feeds.soundcloud.com/stream/795230365-dienst4dienst-73-soms-vertellen-mensen-net-iets-teveel-natasja-journalistschrijven.mp3” length=“28679240” />

Dit toont het mooiste van podcasts: alles is van jou. Je kan ervoor kiezen om zowel je RSS-feed, mp3’s en cover artwork te hosten op je eigen webserver. Daardoor is niemand de baas/eigenaar van jou content. Apple kan je uit hun directory weigeren, maar dan blijft je RSS-feed alsnog bestaan (en kan je je content alsnog aanmelden bij bijvoorbeeld Spotify en Google Podcasts).

Moet ik dan mijn eigen RSS feed gaan bouwen? 

Nee, natuurlijk niet. In het begin van podcasting was dit wel zo: je moest zelf je RSS feed bouwen en die kon je vervolgens aanmelden bij bijvoorbeeld iTunes. Maar tegenwoordig is dat niet meer nodig en zijn er hele gebruiksvriendelijke tools om dit te doen. Denk aan Anchor (wat wij altijd aanbevelen). Je kan hier een account aanmaken, je podcast-details invullen (titel, beschrijving, artwork) en vervolgens je afleveringen uploaden. Anchor meldt je podcast dan automatisch aan bij alle diensten (zoals Spotify, iTunes en Google).

Maar misschien begrijp je nu iets beter hoe dit proces werkt. Wat jij aan Anchor verteld (hoe je podcast heet, hoe je afbeelding eruit ziet en wat de beschrijving is) wordt omgetoverd tot een RSS-feed. En elke keer dat jij een aflevering upload op Anchor, voegt Anchor een item toe aan je RSS-feed. En na je eerste keer aanmelden, verteld Anchor achter de schermen aan Spotify, iTunes en Google Podcasts: ik wil een podcast aanmelden en de RSS-feed is te vinden op deze URL.

Conclusie 

Kortom: je podcast is niet meer dan een RSS-feed. Apps houden je RSS-feed in de gaten en kunnen daarom constant de nieuwste informatie tonen. Jij bent de baas over je RSS-feed en kunt die zelfs zelf hosten. Daarom krijg je niet de situatie die we hebben op Youtube, waar de Google de baas is en in 1 klap al je content offline kan halen. Laten we dat koesteren.

Ik hoop dat je nu beter begrijpt hoe podcasts achter de schermen werken. Het kan best verwarrend zijn als beginnende podcaster, maar het heeft zoveel voordelen dat het mooiste medium gebaseerd is op open source technologie die je zelf in de hand heeft.

Happy podcasting!

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem