Kan ik gemakkelijk een transcriptie toevoegen aan mijn podcast?

Gepubliceerd op 13-02-2020 om 17:55 | Geschreven door Stefan Kollaart | Ingesproken door Marielle van Meerwijk

Leestijd 3 minuten | Woorden 485 | Luistertijd 4 minuten

Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

Ook jouw blogs laten inspreken?

In de podcast-wereld is er een beetje een buzz gaande dat het een goed idee zou zijn om een transcriptie te maken van je podcast. Dit houdt in dat je de hele podcast uitgetypt publiceert. Dat heeft natuurlijk een aantal voordelen. 

Allereerst zorgt het ervoor dat je een groep die liever leest ook kan bereiken met je content. Ik ben zelf van mening dat een gesprek tussen twee mensen altijd lekkerder luistert dan leest, maar er zijn genoeg mensen die het lezen van een dialoog helemaal prima vinden. Ten tweede zorg je ervoor dat mensen die niet kunnen luisteren (om wat voor redenen dan ook) diezelfde content toch voor zich kunnen nemen. And last but not least: het zorgt ervoor dat je heel veel tekstuele content op je website brengt, wat weer goed kan zijn voor je SEO. Of extreme opstellen door Google per sé gerankt worden weet ik niet, maar je associeert je website in ieder geval weer met bepaalde termen. 

Ik denk dat het argument om transcripties te maken vooral geldig is als je kijkt naar toegankelijkheid. Als je je daarvoor in wil zetten is dat heel krachtig. Maar qua SEO vraag ik me af of Google nou graag linkt naar een pagina met een heel opstel (mensen willen toch als ze zoeken gewoon snel antwoord op hun vraag) en ik denk dat het grootste gedeelte van de mensheid toch liever naar een gesprek luistert dan een gesprek meeleest. 

Maar, het maken van transcripties is nog niet zo makkelijk. Hoe ver we soms ook roepen dat we zijn met technologie, speech to text-software is nog lang niet zo krachtig. Je herkent vast wel het voorbeeld dat iemand “oliebol met suiker” zei en je telefoon dacht dat er “Hé Siri” werd gezegd. Of je hebt vast wel eens automatische ondertiteling van Youtube aangezet en gezien dat 30% van de woorden niet overeen komt. En dat wordt gemaakt door Google, de grootste databoer ter wereld (dus als iemand het moet kunnen, zijn zij het). 

Text-to-speech is simpelweg nog niet zo goed. Je kan denken: 25% klopt niet, ik vind het dan alsnog de moeite waard om mijn MP3-bestandje te uploaden er een tekst uit te laten rollen. Dat kan. Lees deze dan wel na, want je wil niet dat die software bevoordeeld denkt dat jij schelt of een concurrent belachelijk maakt, als je eigenlijk iets positiefs zegt. 

Lekker een dialoog voeren zonder hem uit te typen?
Neem een podcast op met de Podcast Fabriek.

Zelf een transcriptie schrijven lijkt me een onmogelijke opgave. Dat houdt je niet vol. Zeker niet als je regelmatig publiceert.

Ik denk dat er een doelgroep is voor mensen die podcast-content willen lezen. Maar met de huidige staat van de technologie en de hoeveelheid mensen die echt een transcriptie willen lezen, denk ik dat het de moeite simpelweg niet waard is. Die tijd kan je veel beter besteden aan het schrijven van een goede samenvatting/beschrijving die je doelgroep triggert om te gaan luisteren.

Powered by Froala Editor


Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

We publiceren onze blogs vaak ook als blogcast, zodat je ernaar kunt luisteren. Elke week onze blogs ingesproken in je podcast feed? Abonneer in Spotify

Geschreven door Stefan Kollaart

Toen Stefan 15 was begon hij met het maken van zijn eerste radioprogramma op de lokale omroep van Zandvoort. De liefde voor radio groeide, hij ontwikkelde een eigen online radiostation en presenteerde 2 jaar bij de regionale zender Wild FM. Toen ontdekte hij de podcast en maakte podcasts als Mediators en de Passie Podcast. Met zijn opgedane kennis over radio weet hij hoe je een goed audioconcept maakt en hoe je communiceert met je luisteraar.

Lees/luister ook.

5 redenen waarom schrijvers podcasting omarmen

12-06-2020 door Stefan Kollaart | 4 minuten lezen | 5 minuten luisteren

Boeken en podcasting hebben veel gemeen. De twee media-vormen passen enorm goed bij elkaar. Dit is waarom.
Beluister direct dit artikel (5 min)

Waarom een podcast beginnen? 5 voordelen op een rij!

08-05-2020 door Natasja Bijl | 3 minuten lezen | 5 minuten luisteren

In sommige branches is de podcast allang niet meer nieuw. Denk bijvoorbeeld aan (business)coaches, maar ook op het gebied van persoonlijke on...
Beluister direct dit artikel (5 min)

Je podcast gemakkelijk uploaden en publiceren via Anchor. Zonder technische kennis beschikbaar bij Apple, Google en Spotify.

19-06-2020 door Stefan Kollaart | 1 minuten lezen

Het kan intimiderend zijn om je podcast te publiceren. Gelukkig bestaat er Anchor, waarmee je zonder technische kennis je podcast kunt public...

Podcast op Youtube publiceren - heeft dat zin? En hoe pak ik dat aan?

16-12-2019 door Stefan Kollaart | 3 minuten lezen | 5 minuten luisteren

Je publiceert uiteraard je podcast in podcast directory's. Maar soms publiceren makers ook hun hele aflevering op Youtube. Heeft dat zin? En ...
Beluister direct dit artikel (5 min)

Met welke apps kan ik gratis podcasts luisteren?

16-01-2020 door Stefan Kollaart | 8 minuten lezen | 11 minuten luisteren

Beginnen met podcasts luisteren kan best een beetje verwarrend zijn. Video is simpel: je download de Youtube-app en begint met allerlei soort...
Beluister direct dit artikel (11 min)
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie