Vergeet intranet: Maak een bedrijfspodcast voor je interne communicatie

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 3 december 2020 | door Stefan Kollaart | in Conceptontwikkeling, Marketing & Publicatie

BlogConceptontwikkeling, Marketing & Publicatie > Vergeet intranet: Maak een bedrijfspodcast voor je interne communicatie

Vergeet het intranet of een nieuwsbrief. Als je een boodschap wil overbrengen naar je personeel, is de interne podcast een heel mooi medium. In dit artikel nemen we je mee in de voordelen en hoe je dat dan aanpakt.

Geef je personeel meer toegang tot het management en waar zij mee bezig zijn om de kloof te dichten

1 van de grootste problemen van ondernemingen is dat de werkvloer afstand voelt tot het management. Ergens daar in de ivoren toren worden allerlei plannen bedacht en ineens op de werkvloer gedumpt. Dat zorgt vaak voor verwarring als er dan eenmaal veranderingen worden doorgevoerd. Door je werknemers meer mee te nemen in het beslissingsproces, is een podcast enorm krachtig. Je kan namelijk dit hele proces opnemen. De voors en tegen hardop afwegen als er nog afgewogen wordt. Hierdoor begrijpt het personeel beter waarom welke keuze wordt gemaakt. Tevens is de kans aanwezig dat je werknemers doordat ze beter bekend zijn met de afwegingen, het probleem beter begrijpen en daardoor uit zichzelf krachtigere oplossingen kunnen aanbieden.

Bereik jonge mensen

Je intranet of nieuwsbrief bereikt misschien je oudere personeel wel, maar jonge mensen consumeren liever video en audio. Daarom bereik je met een interne podcast makkelijker de lastigst bereikbare doelgroep. Podcasting is vooral populair onder 15 tot 40 jarigen.

Nodig medewerkers uit om ze betrokkener te krijgen

Als je je medewerkers als gast uitnodigt in je podcast en ongecensureerd hun verhaal laat doen, creëer je meer betrokkenheid vanuit je personeel. Zowel voor de podcast als het voor het bedrijf zelf. Het is een unieke manier om de band tussen management en de werkvloer te versterken. Zet je medewerker echt in het zonnetje en ondervraag hem/haar uitgebreid over zijn expertise en werkgeluk. Geef tevens ook de ruimte voor problemen en kritiek vanuit de medewerker. Hierdoor ontstaat een oprechte sfeer en krijgen medewerkers niet het gevoel dat ze naar een pr-praatje zitten te luisteren.

Publiceer regelmatig

Net als bij alle vormen van podcasting is het belangrijk om regelmatig te publiceren. Zo maak je het een ritme. In dit artikel bespreken we uitgebreid hoevaak je moet publiceren en waarom dat altijd op hetzelfde moment moet zijn. 1 kleine toevoeging bij een interne bedrijfspodcast: publiceer deze niet op vrijdag. Dan kijken de meeste mensen uit naar het weekend en willen ze hun werk een beetje loslaten.

Hulp nodig bij het maken van een interne bedrijfspodcast?

Laat het ons weten – dan gaan we je helpen!

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.