Met welke apps kan ik gratis podcasts luisteren?

Beginnen met podcasts luisteren kan best een beetje verwarrend zijn. Video is simpel: je download de Youtube-app en begint met allerlei soorten video’s kijken. Maar hoe zit dat met podcasts? Spotify doet er iets mee, maar is podcasting niet alleen voor Apple?

Een van de meest-gehoorde dingen over podcasts is dat het alleen voor iPhones zou zijn. Zoals je in ons blog over de geschiedenis van podcasts kan lezen is podcasting een open source technologie – niemand is er eigenaar van. Maar Apple sprong er dankzij hun iPod als eerste in.

Tegenwoordig zijn er echter tientallen podcast apps. Je kan met de meeste vrijwel alle beschikbare podcasts luisteren. Wij maken onze podcasts beschikbaar op al deze platformen. Dus kies er eentje uit die bij jou past. We bespreken in dit blog alleen gratis podcast-apps.

Spotify – iOS en Android

De kans is groot dat je deze al op je telefoon hebt staan. Buiten muziek luisteren kan je ook podcasts streamen. In de app die je al kent. Superhandig dus.

Spotify heeft zowel op desktop als telefoon een apart tabje voor podcasts in je bibliotheek. Je kan vanuit de zoekfunctie podcasts zoeken. Spotify geeft ook apart aan welke content muziek en podcasts is, dus je kunt gemakkelijk filteren. De gevonden podcast kan je toevoegen aan je bibliotheek. Spotify houdt deze up to date, zodat je altijd een overzicht hebt van de nieuwste afleveringen. Je kan ze ook offline zetten, zodat het geen data kost als je een podcast in de trein of auto luistert. Spotify doet helaas geen automatische downloads, dus je zal zelf selectief moeten aangeven welke afleveringen je offline wilt hebben. Spotify sychroniseert podcasts net als je muziek. Met het handige Spotify Connect kan je je audio streamen naar andere apparaten of speakers.

Waar Spotify in uitblinkt is curatie. Net als bij muziek gebruikt Spotify veel data en slimme algoritmes om echt te bepalen welke podcasts op dit moment het meest worden beluisterd of hot & happening zijn. Ze hebben een aparte tab in zoeken voor podcasts-aanbevelingen. Ook kijken ze naar je luisterhistorie, net als bij de bekende Discover Weekly. De aanbevelingen bij Spotify zijn wat mij betreft altijd spot-on en van alle podcast-apps het beste.

Spotify is handig voor mensen die Spotify al flink gebruiken en geen aparte podcast-app willen hebben. Ook is Spotify supergoed in curatie. Dus wil je wat luisteren maar weet je niet precies wat, dan is Spotify de makkelijkst optie.

Spotify is niet handig voor mensen die wat meer geavanceerdere dingen willen doen. Zo doet Spotify geen automatische downloads, kan je podcasts niet sychroniseren om op smartwatches te beluisteren en ondersteunt het geen audiofuncties zoals Smart Speed en Voice Boost.

Apple Podcasts – iOS

Oorspronkelijk gestart als iTunes Podcasts en de moeder van podcasting. Laten we beginnen met de grootse twee voordelen: doordat Apple al het langst met podcasting bezig is, hebben ze de meest complete podcast directory. Vrijwel alle podcasts die ooit gemaakt zijn, zijn hier te vinden. Van het heden tot aan 2004. Ook staat Apple Podcasts standaard op je iPhone. Als je in het Apple ecosysteem zit is Apple Podcasts plug & play: het staat standaard op je iPhone, Mac, iPad en zelfs Apple Watch – zodat je ook kan hardlopen zonder je telefoon en een podcast kan luisteren. Het synchroniseert makkelijk tussen al je apparaten: hoever je bent met luisteren, op welke podcasts je bent geabonneerd en welke afleveringen je nog moet luisteren.

Apple heeft ook een curatie-sectie. Deze heeft voor- en nadelen. Net als bij bijvoorbeeld Apple Music zet Apple heel erg in op curatie door redacteuren. De redacteuren van Apple kiezen podcasts uit die goed gemaakt zijn en mainstream toegankelijk. Dat heeft als voordeel dat er een echte redacteur podcasts heeft zitten luisteren en er kwaliteit heeft uitgevist. Het nadeel hiervan is dat je nooit goede niche-content krijgt die jij interessant vindt, want podcasts die worden uitgelicht moeten voor een hele grote groep leuk zijn. Ook al weet Apple dat jij vissen interessant vindt, je zult de viscast (is dat een ding) niet terugzien in Apple Podcasts. Wel heb je in Apple Podcasts hitlijsten. Bijna alle podcast-apps (buiten Spotify en Google Podcasts) gebruiken de directory van Apple Podcasts, dus de hitlijsten van Apple zijn waarschijnlijk het meest relevant en waar.

Zo, nu heb ik zin in kibbeling. Viscast, kom er maar in.

Apple Podcasts is handig voor mensen die veel apparaten van Apple hebben. Als je gewend bent aan de interface van Apple Music: deze is bijna hetzelfde. De curatie-sectie is niet persoonlijk, maar je komt er wel de echt kwalitatieve podcasts tegen. En het is echt super met hardlopen als je een Apple Watch en Airpods hebt, want je kunt gaan hardlopen zonder die grote telefoon.

Apple Podcasts is niet handig voor mensen die een Android-toestel hebben, want daar bestaat de app niet op. Als je persoonlijke suggesties wilt, is Spotify geschikter. Ook is de player heel basic: je vindt er slechts play, pauze en skip buttons. Apple Podcasts heeft geen web-player, dus op een Windows-pc of Chromebook ben je kansloos.

Google Podcasts -Android

Laat ik meteen eerlijk zijn: van alle apps die we bespreken in dit lijstje, vind ik dit de minste. Google kwam best wel laat met deze app, toen de Podcast-hype zo gigantisch was en overal in blogs werd geschreven hoe vervelend het was dat Google geen podcast-app had. Het voelt een beetje alsof ze toen snel een app in elkaar zijn gaan flansen en het daarbij hebben gelaten.

De curatie is aardig, maar ik heb weinig podcasts gesuggereerd gekregen die ik nu nog steeds luister. De player is ook aardig, maar basic. Hij staat standaard op elk Android-toestel, dus als je een telefoon hebt met Android en je wilt beginnen met luisteren is het een oké optie.

Google Podcasts is handig voor mensen die een android-toestel hebben en geen andere app willen installeren. De interface is volgens het Material Design van Google, dus voelt logisch aan binnen Android.

Google Podcasts is niet handig voor mensen die een geavanceerde podcast-app willen. Ook mis ik een web-player, zeker omdat Google normaal uitblinkt in web-ervaringen.

Overcast – iOS

Dit is mijn favoriete podcast-app. Overcast wordt gemaakt door één programmeur die zelf ook podcasts maakt. Overcast bestaat sinds 2015 en was toen enorm innovatief. Overcast introduceerde Smart Speed en Voice Boost. Zeker Smart Speed is een onmisbare feature: het haalt stiltes uit je podcast en versnelt hier en daar de podcast op dode momenten. Overcast heeft ook een menuutje dat laat zien hoeveel tijd je hebt bespaard met Smart Speed. Ik heb sinds 2015 188 uur bespaard. Dat is bijna een hele werkweek per jaar. Nou luister ik ook wel heel veel podcasts (als je zoveel tijd hebt bespaard met stiltes – reken dan maar eens uit hoeveel tijd je wel hebt geluisterd), maar het is een handige functie. Ook heeft de app Voice Boost, wat betekent dat stemmen een voller geluid krijgen. Dat luistert wat mij betreft prettiger weg.

Overcast is alleen beschikbaar voor iOS en gebruikt daarom ook veel design-elementen die heel herkenbaar zijn en goed werken op een iPhone. Het voelt daarom heel erg native aan en je zult je er als iPhone-gebruiker van alle apps op dit lijstje het meest thuis voelen.

Een van de meest toffe features van Overcast is Clip Sharing. Wij gebruiken dat erg vaak op onze sociale media. Als je een podcast luistert en je hoort iets wat je graag wil delen, druk je op “share clip”. Er opent dan een interface waar je een stukje uit de podcast kan knippen. Je krijgt dan een video-fragment dat je gemakkelijk kan delen op sociale media of Whatsapp. Je kan ook nog bijsnijden om precies het stukje te krijgen dat je wilt. Superfijne functie en ook een goede manier om je podcast te promoten.

Overcast is handig voor mensen die een iPhone hebben een professionele podcast-app willen hebben. De app ziet er superstrak uit en werk inventief. De app ondersteunt zaken als afspeellijsten, Voice Boost en Smart Speed. Ook kan je smart playlists maken, gebaseerd op allerlei factoren.

Overcast is niet handig voor mensen die geen iPhone hebben. Ook moet je hier wel iets meer weten welke podcasts je wilt luisteren. Er is een suggestie-paneel, maar dat stelt eigenlijk weinig voor. Overcast heeft ook een web-interface, maar die mist dan weer de unieke Smart Speed en Voice Boost functionaliteit. Tevens merk je dat deze interface niet echt wordt onderhouden.

Pocket Casts – iOS en Android

Op Android is Pocket Casts eigenlijk de beste keuze. Pocket Casts focust heel erg op curatie. Sterker nog, waar alle andere apps in dit artikel openen op je bibliotheek, opent Pocket Casts standaard op de ontdekken tab. Ze hebben allerlei categorieën met gecureerde content en daar zitten hele goede dingen tussen. De hitlijsten zijn niet per sé de beste, omdat Pocket Casts minder wordt gebruikt in Nederland.

De app heeft een hele toffe tegeltjes-interface, die heel goed werkt met podcasts. De app heeft van alle podcast-apps in dit artikel de beste vormgeving. De app ondersteunt net als Overcast effecten als Smart Speed en Voice Boost.

Pocket Casts is handig voor mensen die een professionele podcast-app willen hebben. De app is cross-platform maar trekt qua design language het meest richting Android. Dat maakt het wat mij betreft de beste keuze voor Android-gebruikers. Pocket Casts heeft alle moderne pro-features.

Pocket Casts is niet handig voor mensen die vanaf een website willen luisteren, want Pocket Casts heeft geen webinterface.

Conclusie

Begin gewoon met luisteren. Wees niet obsessief in welke app je moet gebruiken. Podcasts zijn ingewikkeld omdat er zoveel keuze is. Het is niet naar de App Store gaan en Youtube intikken, er is keuze. Als je Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts al hebt: gebruik gewoon die. Ga zoeken en ontdekken. En als je denkt: hé, die pro-functies klinken mij tof. Ga dan met Overcast of Pocket Casts aan de slag. Uiteindelijk zijn dat wat mij betreft wel de fijnste.

Missen we een app op dit lijstje die jij heel erg fijn vindt? Laat het ons gerust weten, dan gaan we ernaar kijken!

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem