Plug een microfoon in en start een podcast: de charme van de “solo show”

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 2 november 2020 | door Stefan Kollaart | in Opnemen & Interviewen

BlogOpnemen & Interviewen > Plug een microfoon in en start een podcast: de charme van de “solo show”

Welkom bij de meest toegankelijke manier van een podcast starten: de solo show. Tuurlijk is het gaaf om met vier man in een heel uitgebreide studio een perfect geplande en uitgevoerde show te maken. Maar dat kost tijd, moeite en geld. En dus zijn er maar weinig van dit soort shows. Gelukkig kan het ook een stuk laagdrempeliger. Enter de solo show: een podcast die je helemaal in je eentje maakt.

Het voordeel van een solo show is dat je niet afhankelijk bent van anderen. Je kunt de podcast dus maken wanneer jij er zin in hebt. Tevens heb je geen excuus om niet te publiceren: je was namelijk niet afhankelijk van anderen.

Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het maken van een solo show.

Zorg voor inhoud

Hoewel de solo show technisch heel gemakkelijk is, is het inhoudelijk wel een grotere uitdaging. Waar je bij een kroeggesprek-podcast nog wel weg kan komen met een klein onderwerpenlijstje, zal je voor de solo-show meer voorbereiding moeten doen. Je hebt namelijk niemand anders die spreekt. Dus heb je geen bedenktijd en geen input van anderen.

Zorg ervoor dat je je goed hebt ingelezen. Google interessante informatie en zet je mening alvast uiteen. Werk je podcast uit in een onderwerpenlijst.

Schrijf overigens nooit je aflevering helemaal uit. Voorlezen werkt niet. Het klinkt dan te gemaakt.

Praat tegen een vriend of vriendin om niet onnatuurlijk te klinken

Alleen in een microfoon praten is onnatuurlijk. Je zit daar in een kamer, kijkt naar een microfoon en niemand praat terug. Je kan dit heel natuurlijk maken door in gedachten te praten tegen iemand die je goed kent. Daardoor zal je merken dat je informeler gaat praten. Als je dat moeilijk vindt, kan je eventueel een foto van een vriend of vriendin ophangen.

Laat je persoonlijkheid shinen

Enorm krachtig aan de solo show is dat je echt een personal brand kan opbouwen. Jij bent te horen en het gaat om jou. Dat betekend wel dat je sterk in je schoenen moet staan en echt durft om jezelf te zijn. Dus houdt je niet in. Geef je echte mening, wees sterk (misschien iets sterker dan normaal) in het geven van polariserende meningen en zorg ervoor dat je echte kennis hebt.e

Noem je naam in de titel van de podcast

Hierop aansluitend: breng ook jezelf naar voren. Noem je naam in de podcast, zet jezelf op het artwork. Als je een solo show maakt, laat jezelf dan ook zoveel mogelijk zien. Als je het inzet voor je bedrijf, maakt dat het ook superkrachtig. Mensen leren echt jou kennen en willen dan ook misschien wel met jou werken.

Conclusie

De solo-show is een uitdaging. Het is oprecht makkelijker om met een groep te praten. Maar het heeft een hoop sterke kanten. Je kan jezelf echt uniek in de markt zetten en een merk rondom jezelf creëren. En dat is enorm krachtig.

Een solo show met een team opnemen?

Wij staan voor je klaar.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.