Podcast op Youtube publiceren – heeft dat zin? En hoe pak ik dat aan?

Leestijd: 3 minuten

Geplaatst op 16 december 2019 | door Stefan Kollaart | in Marketing & Publicatie

BlogMarketing & Publicatie > Podcast op Youtube publiceren - heeft dat zin? En hoe pak ik dat aan?

Je publiceert uiteraard je podcast in podcast directory's. Maar soms publiceren makers ook hun hele aflevering op Youtube. Heeft dat zin? En waarom zou je dat doen?

Let’s face it: Youtube is huge. En ook al is het bedoeld voor video’s, er zijn podcastmakers die hun podcast-afleveringen publiceren op Youtube. Er zijn meerdere mogelijkheden om je podcast daar te plaatsen:

Audio met een plaatje

Podcastmakers grijpen vaak naar deze methode. En terecht, want het kost het minste werk. Je neemt je podcast op en exporteert de audio. Vervolgens start je een nieuw videoproject in bijvoorbeeld iMovie of Premiere Pro. Je sleept de audio erin en gebruikt als beeld het artwork van je podcast. Exporteren maar.

Ik denk dat ik veel tegenstand ga hebben in deze mening, maar ik denk dat dit de meest effectieve manier is om podcasts via Youtube te verspreiden. Een podcast duurt lang. Gemiddeld tussen de 30-40 minuten, met uitschieters naar anderhalf tot twee uur. Mensen die Youtube gebruiken willen content consumeren van maximaal 10 minuten. Dat is voor een podcast belachelijk kort. Podcasts worden vaak onderweg beluisterd. Een gemiddelde forens is tussen de 30-60 minuten aan het reizen – de ideale Podcast-lengte. Youtube wordt veel actiever gebruikt, zonder ondertussen iets anders te doen. Maar dat betekend ook: een kortere kijktijd.

Video-opnames van je podcast

We experimenteren hier al een jaar mee met de Passie Podcast: tijdens de opnames hebben we drie webcams. We schakelen tussen deze camera’s en je krijgt een beetje een talkshow-achtig idee. Je kan dus de hele aflevering bekijken vanuit de studio.

Concrete conclusie na een jaar: dit werkt voor geen meter. De gemiddelde aflevering van de Passie Podcast is een week na publicatie al zo’n 500 a 600 keer beluisterd, maar de video-opname blijft steken rond de 10/15 kijkers.

En het komt denk ik neer op wat ik net aangaf: mensen zijn op Youtube op zoek naar kortere content. Als iets beeld heeft, zegt het: consumeer mij proactief. In tegenstelling tot audio, dat weg kan vallen naar de achtergrond en geconsumeerd kan worden op momenten die men anders als “verspild” acht. Denk aan reizen of sporten.

We maken in het geval van de Passie Podcast vooral video-opnames omdat we er dan korte fragmentjes uit kunnen knippen. Die kunnen we vervolgens weer delen via Instagram, Facebook en Twitter. En die zijn wel heel efficient, want daar gaat het om korte consumptie. Als je toch video wil delen op Youtube, ga dan net als op andere sociale kanalen voor korte fragmentjes. Denk aan 3 minuten over 1 onderwerp of een korte tease van 30 seconden die uitnodigt de hele aflevering te gaan beluisteren.

We gebruiken dit beeld ook als livestream tijdens de opnames. Ook dit is vrij effectief. Weinig mensen luisteren 30 volle minuten, maar je wordt wel mensen hun feed in gepusht omdat Facebook en Instagram voorrang geeft aan mensen die livestreamen. Mensen kijken dan vaak een paar minuten en tunen weer uit. Ze worden dan wel weer even herinnerd aan jouw podcast en dus ook weer aan je merk.

Als video niet werkt, waarom dan toch Youtube?

Youtube is bekend voor mensen en je hoeft er geen app voor te installeren, zoals bij Spotify of iTunes wel het geval is. Buiten dat heeft Youtube een aanbevelingen-systeem die misschien je podcast wel voorstelt aan mensen die hem nog niet kennen.

Als je je podcast wil publiceren op Youtube, ga dan voor de combinatie video met een afbeelding en verwacht dat mensen hem op de achtergrond gaan consumeren.

Verwacht overigens geen mobiele luisteraars via Youtube: Youtube stopt met spelen als je de app afsluit. Zet daarom Spotify, Apple Podcast of Google Podcasts in voor mobiele consumptie. Gebruik Youtube voor mensen die op hun werk-pc zitten of s’ avonds op de bank met hun laptop hangen. Zij hebben Youtube waarschijnlijk geminimaliseerd.

Podcast opnemen?

Met of zonder video – het maakt ons niet uit.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.