nordwood-themes-8LfE0Lywyak-unsplash

Podcast op Youtube publiceren – heeft dat zin? En hoe pak ik dat aan?

Leestijd: 3 minuten

Geplaatst op 16 december 2019 | door Stefan Kollaart | in Marketing & Publicatie

BlogMarketing & Publicatie > Podcast op Youtube publiceren - heeft dat zin? En hoe pak ik dat aan?

Je publiceert uiteraard je podcast in podcast directory's. Maar soms publiceren makers ook hun hele aflevering op Youtube. Heeft dat zin? En waarom zou je dat doen?

Let’s face it: Youtube is huge. En ook al is het bedoeld voor video’s, er zijn podcastmakers die hun podcast-afleveringen publiceren op Youtube. Er zijn meerdere mogelijkheden om je podcast daar te plaatsen:

Audio met een plaatje

Podcastmakers grijpen vaak naar deze methode. En terecht, want het kost het minste werk. Je neemt je podcast op en exporteert de audio. Vervolgens start je een nieuw videoproject in bijvoorbeeld iMovie of Premiere Pro. Je sleept de audio erin en gebruikt als beeld het artwork van je podcast. Exporteren maar.

Ik denk dat ik veel tegenstand ga hebben in deze mening, maar ik denk dat dit de meest effectieve manier is om podcasts via Youtube te verspreiden. Een podcast duurt lang. Gemiddeld tussen de 30-40 minuten, met uitschieters naar anderhalf tot twee uur. Mensen die Youtube gebruiken willen content consumeren van maximaal 10 minuten. Dat is voor een podcast belachelijk kort. Podcasts worden vaak onderweg beluisterd. Een gemiddelde forens is tussen de 30-60 minuten aan het reizen – de ideale Podcast-lengte. Youtube wordt veel actiever gebruikt, zonder ondertussen iets anders te doen. Maar dat betekend ook: een kortere kijktijd.

Video-opnames van je podcast

We experimenteren hier al een jaar mee met de Passie Podcast: tijdens de opnames hebben we drie webcams. We schakelen tussen deze camera’s en je krijgt een beetje een talkshow-achtig idee. Je kan dus de hele aflevering bekijken vanuit de studio.

Concrete conclusie na een jaar: dit werkt voor geen meter. De gemiddelde aflevering van de Passie Podcast is een week na publicatie al zo’n 500 a 600 keer beluisterd, maar de video-opname blijft steken rond de 10/15 kijkers.

En het komt denk ik neer op wat ik net aangaf: mensen zijn op Youtube op zoek naar kortere content. Als iets beeld heeft, zegt het: consumeer mij proactief. In tegenstelling tot audio, dat weg kan vallen naar de achtergrond en geconsumeerd kan worden op momenten die men anders als “verspild” acht. Denk aan reizen of sporten.

We maken in het geval van de Passie Podcast vooral video-opnames omdat we er dan korte fragmentjes uit kunnen knippen. Die kunnen we vervolgens weer delen via Instagram, Facebook en Twitter. En die zijn wel heel efficient, want daar gaat het om korte consumptie. Als je toch video wil delen op Youtube, ga dan net als op andere sociale kanalen voor korte fragmentjes. Denk aan 3 minuten over 1 onderwerp of een korte tease van 30 seconden die uitnodigt de hele aflevering te gaan beluisteren.

We gebruiken dit beeld ook als livestream tijdens de opnames. Ook dit is vrij effectief. Weinig mensen luisteren 30 volle minuten, maar je wordt wel mensen hun feed in gepusht omdat Facebook en Instagram voorrang geeft aan mensen die livestreamen. Mensen kijken dan vaak een paar minuten en tunen weer uit. Ze worden dan wel weer even herinnerd aan jouw podcast en dus ook weer aan je merk.

Als video niet werkt, waarom dan toch Youtube?

Youtube is bekend voor mensen en je hoeft er geen app voor te installeren, zoals bij Spotify of iTunes wel het geval is. Buiten dat heeft Youtube een aanbevelingen-systeem die misschien je podcast wel voorstelt aan mensen die hem nog niet kennen.

Als je je podcast wil publiceren op Youtube, ga dan voor de combinatie video met een afbeelding en verwacht dat mensen hem op de achtergrond gaan consumeren.

Verwacht overigens geen mobiele luisteraars via Youtube: Youtube stopt met spelen als je de app afsluit. Zet daarom Spotify, Apple Podcast of Google Podcasts in voor mobiele consumptie. Gebruik Youtube voor mensen die op hun werk-pc zitten of s’ avonds op de bank met hun laptop hangen. Zij hebben Youtube waarschijnlijk geminimaliseerd.

Podcast opnemen?

Met of zonder video – het maakt ons niet uit.

Lees meer

maandag 20 februari 2023 om 14:06
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
donderdag 8 december 2022 om 10:59
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.