Shut The Fuck Up: Waarom je als interviewer vooral je muil moet houden

Leestijd: < 1 minuten

Geplaatst op 11 januari 2021 | door Stefan Kollaart | in Geen categorie

BlogGeen categorie > Shut The Fuck Up: Waarom je als interviewer vooral je muil moet houden

Iemand die twintig pakjes per dag rookt, weet vaak het best hoe je van je rookverslaving af kan komen. En iemand die meer wijn nuttigt dan water, weet precies hoe je je overmatig alcoholgebruik aan kan pakken. Ik heb dat heel erg met dit advies.

Een interview wordt vaak beter als de host regelmatig zijn mond houdt. Ik weet dit en ik adviseer dit zelf constant aan mensen. Ik heb in de afgelopen 2 jaar ruim 200 podcast-afleveringen gemaakt, waarvan het grootste gedeelte als interviewer bij de Passie Podcast. En toch, 200 afleveringen later, roep ik nog bijna elke aflevering SHUT THE FUCK UP als ik mezelf terugluister.

Jij bent de interviewer. De host. Je naam staat bij de podcast. Misschien sta je zelfs op het artwork. Je bent de constante factor in een podcast. Je voelt je er het meest verantwoordelijk voor van iedereen op deze hele wereld. Dus is het logisch dat je tijdens het interviewen ook jezelf wil profileren. Jij wilt die Matthijs van Nieuwkerk of Eva Jinek zijn. Daarvoor zit je daar.

Maar je moet dat wel gebalanceerd doen. Er zijn meer interviews verkloot door een te eager interviewer, dan interviews gemaakt door een goede interviewer. De kwaliteit en inhoud van je gast is het allerbelangrijkste aspect aan het gesprek. Hij of zij verteld zijn/haar verhaal, legt zijn/haar visie neer. Jij bent als interviewer daardoor vooral een facilitator. En je bent van ontzettend groot belang. Je kan namelijk sturen, je gast meer laten vertellen dan de bedoeling was, etc. Maar uiteindelijk is dat in functie van het laten shinen van je gast.

Ons advies: probeer eens wat vaker tijdens een interview niks te zeggen. Geen ehuh. Geen ja. Maar laat ook eens een stilte vallen nadat iemand een antwoord heeft gegeven. Kijk of er nog meer uitkomt. Probeer je vraag niet een ellenlange introductie te geven, maar kom meteen tot de kern. En kijk dan hoe je je in de edit over je eigen interview voelt.

Hulp nodig met stil zijn?

Wij manen je.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.