Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op iTunes?

Gepubliceerd op 10-10-2019 13:02 door Stefan Kollaart

Podcast dankt zijn naam aan de iPod (cast). Het idee van Steve Jobs was on-demand praatprogramma's, zodat je buiten muziek ook gesproken woord mee kon nemen op je iPod. Daarom kan je sinds 2004 podcasts aanmelden bij iTunes. En het is tot de dag van vandaag de belangrijkste podcast directory.

Dat komt omdat buiten de Apple Podcast App en iTunes zelf, vrijwel alle andere podcast apps de data van iTunes Podcast gebruiken. Dus als je een app als Overcast, Castro of Pocket Casts gebruikt, krijg je de data te zien die deze apps bij iTunes vandaan halen. Als je dus je podcast bij slechts 1 dienst aan zou mogen melden, is dat iTunes.

Podcasts Connect

Je kan je podcast aanmelden bij Podcasts Connect, dat onderdeel is van iTunes Connect. Je hebt daarvoor een Apple ID nodig. Als je wel eens wat download bij de App Store of je gegevens backupt naar iCloud, heb je een Apple ID.

Als je eenmaal bent ingelogd op Podcasts Connect kan je linksbovenin op het plusje klikken. Vervolgens kom je in een onboarding: je vult de URL van je podcast in, geeft metateksten in en upload een artwork. Neem de tijd om een goede beschrijving te schrijven, want deze komt in alle podcast apps te staan. 

Artwork

Een van de dingen waar de meeste mensen tegenaan lopen bij het aanmelden bij Podcasts Connect is het artwork. Apple wil een afbeelding van minimaal 3000 x 3000, wat een hele hoge resolutie is. Als je huidige afbeelding kleiner is - maar je wilt hem wel gebruiken en hebt hem niet in een hogere resolutie - gebruik dan een online tool: https://resizeimage.net

Geef vervolgens bij W en H 3000 op.

Andere diensten

Gefeliciteerd! Je podcast staat nu op iTunes en is te beluisteren in iTunes, Apple Podcasts en heel veel apps van derde partijen. Ook in Spotify? Lees ons artikel daarover.


Powered by Froala Editor

Geschreven door Stefan Kollaart

Toen Stefan 15 was begon hij met het maken van zijn eerste radioprogramma op de lokale omroep van Zandvoort. De liefde voor radio groeide, hij ontwikkelde een eigen online radiostation en presenteerde 2 jaar bij de regionale zender Wild FM. Toen ontdekte hij de podcast en maakte podcasts als Mediators en de Passie Podcast. Met zijn opgedane kennis over radio weet hij hoe je een goed audioconcept maakt en hoe je communiceert met je luisteraar.

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie