Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op Spotify?

De streaming-dienst Spotify zet sinds 2 jaar vol in op het medium podcast. Dus moet je er te vinden zijn. Lees hier hoe je je RSS-feed aanmeldt bij de nummer 1 streaming-dienst van Europa.

Als podcast-maker wil je natuurlijk dat je podcast in alle diensten beschikbaar is, zodat meer mensen hem kunnen vinden en afspelen. Tot 2 jaar geleden was Spotify er alleen nog maar om de nieuwe Katy Perry af te spelen, maar tegenwoordig heeft Spotify een indrukwekkende bibliotheek aan interessante podcasts. Het is in korte tijd uitgegroeid tot één van de meestgebruikte apps om podcasts te luisteren. Daarom wil jij daar natuurlijk tussen staan. En je hebt geluk: want sinds een jaar kan iedereen zijn/haar podcast daar aanmelden.

Podcast aanmelden

Dat Spotify podcasts belangrijk vindt, is alleen al zichtbaar aan het feit dat ze er een hele aparte website voor hebben gemaakt: https://podcasters.spotify.com

Je kan daar inloggen met je Spotify-account. Als je deze nog niet hebt, kan je deze aanmaken (ook met bijvoorbeeld Facebook of Gmail).

Vervolgens kom je in de catalog-weergave. Linksonder zie je een kopje met “Add Your Podcast”. Daar klik je op.

Vervolgens volg je de stappen. Je kunt de RSS-feed van je podcast invullen en de rest spreekt aardig voor zich.

Statistieken

Het leuke is dat Spotify je ook statistieken geeft over hoevaak je podcast beluisterd is. Zo krijg je een idee van hoe goed ‘ie het doet.

Link naar Spotify

Wat ook handig is: je kan je podcast op Spotify ook delen, zodat mensen die Spotify hebben geïnstalleerd, direct op je link kunnen klikken en vanuit Spotify kunnen afspelen en abonneren. Zo kopieer je een link naar je podcast vanuit Spotify:

screencast-spotify-delen.gif

Hulp nodig?

Moeten wij je helpen met je podcast uploaden naar alle bekende podcast-diensten? Of heb je uberhaupt nog geen podcast en kunnen wij je helpen bij de creatie ervan? Geef ons een gil! We beloven niet terug te gillen.

Powered by Froala Editor

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem