Technologie: welke spullen heb ik nodig als ik op straat/buiten iets wil opnemen?

Wij zijn gek op onze studio, met onze grote microfoons, uitgebreide mengtafel, camera’s, koptelefoons en studiomeubel. Maar die zijn niet echt handig als je een gesprekje op straat wil opnemen. Of als je even een quote van 3 minuten bij iemand komt ophalen. Dan wil je dat niets op het stroom hoeft en het makkelijk in een rugtas mee te nemen is.

De goedkope optie: de dictafoon-app

Zo onderschat, maar zo krachtig. Wij maken bijvoorbeeld nu de Ruilcast, een podcast waarin Koen & Saron proberen van een paperclip een kerstcadeau voor elkaar te ruilen. Elke keer dat ze ruilen, wil je dat vastleggen. Dat moment kan onvoorspelbaar zijn of duurt heel kort. 

Apple roept altijd dat de beste camera de camera is die je altijd bij je hebt. Je pakt je telefoon (die je altijd bij je hebt) uit je zak en je hebt een foto. Dat geldt voor zo’n ruilcast ook. Waar je ook bent, je wilt iets op kunnen nemen. Gelukkig zijn moderne telefoon-microfoons best oké. Dus met de dictafoon van je telefoon kan je zeer gemakkelijk even snel iets opnemen en dat in je podcast gebruiken. Bij locatiegesprekjes is de verwachting qua geluidskwaliteit ook altijd lager bij de luisteraar.

De beter klinkende optie: een microfoon met een opnameapparaatje op accu

Mocht je nou vaak de straat op gaan of vaak een 1 op 1 gesprekje voert bij bedrijven, is dit een mooie compacte optie. 

Je koopt een microfoon die je in een opnameapparaatje kan klikken. Een mooie optie is deze, van Philips: https://www.bax-shop.nl/voice-recorder/philips-dvt6110-voice-tracer-mobiele-audio-recorder

Die kan je combineren met een microfoon die je met een line-in combineert. Dit moet dan wel een microfoon zijn die geen stroom vraagt en je hebt een XLR naar jack kabel nodig. De kabel kan je hier kopen: https://www.allekabels.nl/xlr-kabel/8/3415802/xlr-jack-kabel-ongebalanceerd.html

Je kan elke microfoon hierop aansluiten, zolang ‘ie maar geen actieve power nodig heeft. Je kan hier een hoop microfoons vinden: https://www.bax-shop.nl/live-microfoons/dynamische-zang-microfoons

Als je echt buiten gaat opnemen, is het ook handig een windkap aan te schaffen. Dan hoor je de wind een stuk minder. Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten: https://www.bax-shop.nl/windkappen/devine-ws-20-broadcast-microfoon-windkap

De microfoon verbindt je met de kabel aan het opnameapparaatje van Philips. Je drukt op record. Die bestanden kan je vervolgens in je edit gebruiken om mooie locatie-opnames in je podcast te verwerken.

Conclusie

Net zoals zoveel dingen in podcasting kan je je locatie-setup zo gek maken als dat je zelf wilt. Maar uiteindelijk gaat het om de inhoud. Begin lekker met de dictafoon. En als je merkt dat je toch vaker opnames gaat maken op locatie, kijk dan eens naar de aanbevolen set. Het zal je niet tegenvallen.

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem