Technologie: welke spullen heb ik nodig als ik op straat/buiten iets wil opnemen?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 18 november 2020 | door Stefan Kollaart | in Techniek, Opnemen & Interviewen, Geen categorie

BlogTechniek, Opnemen & Interviewen, Geen categorie > Technologie: welke spullen heb ik nodig als ik op straat/buiten iets wil opnemen?

Wij zijn gek op onze studio, met onze grote microfoons, uitgebreide mengtafel, camera’s, koptelefoons en studiomeubel. Maar die zijn niet echt handig als je een gesprekje op straat wil opnemen. Of als je even een quote van 3 minuten bij iemand komt ophalen. Dan wil je dat niets op het stroom hoeft en het makkelijk in een rugtas mee te nemen is.

De goedkope optie: de dictafoon-app

Zo onderschat, maar zo krachtig. Wij maken bijvoorbeeld nu de Ruilcast, een podcast waarin Koen & Saron proberen van een paperclip een kerstcadeau voor elkaar te ruilen. Elke keer dat ze ruilen, wil je dat vastleggen. Dat moment kan onvoorspelbaar zijn of duurt heel kort. 

Apple roept altijd dat de beste camera de camera is die je altijd bij je hebt. Je pakt je telefoon (die je altijd bij je hebt) uit je zak en je hebt een foto. Dat geldt voor zo’n ruilcast ook. Waar je ook bent, je wilt iets op kunnen nemen. Gelukkig zijn moderne telefoon-microfoons best oké. Dus met de dictafoon van je telefoon kan je zeer gemakkelijk even snel iets opnemen en dat in je podcast gebruiken. Bij locatiegesprekjes is de verwachting qua geluidskwaliteit ook altijd lager bij de luisteraar.

De beter klinkende optie: een microfoon met een opnameapparaatje op accu

Mocht je nou vaak de straat op gaan of vaak een 1 op 1 gesprekje voert bij bedrijven, is dit een mooie compacte optie. 

Je koopt een microfoon die je in een opnameapparaatje kan klikken. Een mooie optie is deze, van Philips: https://www.bax-shop.nl/voice-recorder/philips-dvt6110-voice-tracer-mobiele-audio-recorder

Die kan je combineren met een microfoon die je met een line-in combineert. Dit moet dan wel een microfoon zijn die geen stroom vraagt en je hebt een XLR naar jack kabel nodig. De kabel kan je hier kopen: https://www.allekabels.nl/xlr-kabel/8/3415802/xlr-jack-kabel-ongebalanceerd.html

Je kan elke microfoon hierop aansluiten, zolang ‘ie maar geen actieve power nodig heeft. Je kan hier een hoop microfoons vinden: https://www.bax-shop.nl/live-microfoons/dynamische-zang-microfoons

Als je echt buiten gaat opnemen, is het ook handig een windkap aan te schaffen. Dan hoor je de wind een stuk minder. Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten: https://www.bax-shop.nl/windkappen/devine-ws-20-broadcast-microfoon-windkap

De microfoon verbindt je met de kabel aan het opnameapparaatje van Philips. Je drukt op record. Die bestanden kan je vervolgens in je edit gebruiken om mooie locatie-opnames in je podcast te verwerken.

Conclusie

Net zoals zoveel dingen in podcasting kan je je locatie-setup zo gek maken als dat je zelf wilt. Maar uiteindelijk gaat het om de inhoud. Begin lekker met de dictafoon. En als je merkt dat je toch vaker opnames gaat maken op locatie, kijk dan eens naar de aanbevolen set. Het zal je niet tegenvallen.

Onze spullen nodig?

Wij staan voor je klaar!

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.