Tijdloos VS Actueel: Hoe heb ik het meest aan een podcast?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 31 mei 2021 | door Stefan Kollaart | in Conceptontwikkeling

BlogConceptontwikkeling > Tijdloos VS Actueel: Hoe heb ik het meest aan een podcast?

Als wij een podcast-concept maken, komt vaak het idee van "nieuwsafleveringen" voorbij. Inhaken op de actualiteit en daar een mening of visie over geven. Dat is een mogelijkheid en het heeft voordelen. Datzelfde geldt voor tijdloze afleveringen, die veel minder aan de actualiteit hangen. Natuurlijk is alles wat je maakt niet 100% tijdloos. Er wordt altijd wel een grap gemaakt die gaat over iets wat in het nieuws is, of er wordt een werkwijze binnen een afdeling besproken die door de maanden heen veranderd. Maar de insteek is wel anders. 

Actueel VS Tijdloos

Mensen zijn altijd op zoek naar nieuws en duiding. Dat is dan ook meteen de kracht van een actuele podcast. Als jij nieuwsfeiten uit je sector bespreekt, laat je zien dat je als organisatie dicht op het nieuws zit en daar een mening/visie over hebt. Dat geeft aan de je als organisatie up to date bent en snel schakelt. Tevens kan je als organisatie meeliften op de buzz die ontstaat bij nieuws. Als er in jouw sector iets gebeurd en jij hebt daar een halve week later een podcast over, is de kans groot dat sectorgenoten je podcast gaan beluisteren. Het onderwerp is top of mind en mensen zijn bovenmatig geïnteresseerd.

Het nadeel van een actuele podcast is daarentegen dan weer dat je podcast minder tijdloos is. Als jij een relletje in jouw sector bespreekt dat nu aan de hand is, zal het je op het moment zelf veel meer luisteraars opleveren. Een paar maanden later is iedereen dat relletje echter weer vergeten en wordt de podcast minder relevant. Voor een langetermijnstrategie is daarom de tijdloze podcast weer interessanter. De directe urgentie om te luisteren is wat lager, maar je kan op langere termijn luisteraars binnenhalen op dit onderwerp. Dat betekend dat de investering die je doet in het maken van de aflevering, op een langere termijn meer oplevert.

Combineer het beste van beide werelden

Daarmee wil ik niet zeggen dat een actuele podcast een slecht idee is. Je kan je podcast-concept zo tweaken, dat ook je actuele podcasts op een langere termijn relevant blijven. Door bijvoorbeeld niet per sé het relletje als onderwerp nemen, maar je probeert het verhaal achter het relletje te duiden. Zo gebruik je wel het haakje van het nieuws, maar duidt je het diepere onderwerp daarachter – wat maanden later ook nog interessant is. Dit doen we bijvoorbeeld met Rube & Wijnveld advocaten. We pakken een gebeurtenis uit het nieuws en duiden de wet daarachter. Het haakje is actueel, de besproken content is tijdloos.

Hulp nodig bij je podcast concept?

Wij maken hem tijdloos en actueel!

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.