Actueel VS Tijdloos
Mensen zijn altijd op zoek naar nieuws en duiding. Dat is dan ook meteen de kracht van een actuele podcast. Als jij nieuwsfeiten uit je sector bespreekt, laat je zien dat je als organisatie dicht op het nieuws zit en daar een mening/visie over hebt. Dat geeft aan de je als organisatie up to date bent en snel schakelt. Tevens kan je als organisatie meeliften op de buzz die ontstaat bij nieuws. Als er in jouw sector iets gebeurd en jij hebt daar een halve week later een podcast over, is de kans groot dat sectorgenoten je podcast gaan beluisteren. Het onderwerp is top of mind en mensen zijn bovenmatig geïnteresseerd.
Het nadeel van een actuele podcast is daarentegen dan weer dat je podcast minder tijdloos is. Als jij een relletje in jouw sector bespreekt dat nu aan de hand is, zal het je op het moment zelf veel meer luisteraars opleveren. Een paar maanden later is iedereen dat relletje echter weer vergeten en wordt de podcast minder relevant. Voor een langetermijnstrategie is daarom de tijdloze podcast weer interessanter. De directe urgentie om te luisteren is wat lager, maar je kan op langere termijn luisteraars binnenhalen op dit onderwerp. Dat betekend dat de investering die je doet in het maken van de aflevering, op een langere termijn meer oplevert.
Combineer het beste van beide werelden
Daarmee wil ik niet zeggen dat een actuele podcast een slecht idee is. Je kan je podcast-concept zo tweaken, dat ook je actuele podcasts op een langere termijn relevant blijven. Door bijvoorbeeld niet per sé het relletje als onderwerp nemen, maar je probeert het verhaal achter het relletje te duiden. Zo gebruik je wel het haakje van het nieuws, maar duidt je het diepere onderwerp daarachter – wat maanden later ook nog interessant is. Dit doen we bijvoorbeeld met Rube & Wijnveld advocaten. We pakken een gebeurtenis uit het nieuws en duiden de wet daarachter. Het haakje is actueel, de besproken content is tijdloos.