jan-kahanek-g3O5ZtRk2E4-unsplash

Waar moet je rekening mee houden bij het bedenken van een naam voor mijn podcast?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 7 februari 2020 | door Stefan Kollaart | in Conceptontwikkeling

BlogConceptontwikkeling > Waar moet je rekening mee houden bij het bedenken van een naam voor mijn podcast?

Veld: titel. Eh, wat vul ik hier in?

Als je met een groep een bedrijf gaat oprichten, gaat het in de eerste brainstorm meestal 10% van de tijd over de daadwerkelijke inhoud en je idee. De overige 90% gaat eindeloos door over hoe dat bedrijf dan moet gaan heten. Er gaan namen over tafel met woordgrappen, jullie voornamen gecombineerd of iets wat gewoon helemaal niets betekend. Helemaal prima, maar meestal zorgt het ervoor dat mensen geen idee hebben wat je bedrijf nou daadwerkelijk doet.

We zien dat het bij het kiezen van een naam voor een podcast vaak precies hetzelfde gaat. De naam moet vooral intelligent, creatief en grappig zijn. Mensen vallen over elkaar heen om elkaar te overtreffen. Je hoort het denk ik al aan de toon van deze post: please don’t.

Denk aan zoeken

Hoe saai het ook is, je wil als podcast vooral gewoon naar boven komen in de zoekresultaten. Daarom is het allerbelangrijkste dat je onderwerp in de titel zit. Hoe saai dat misschien ook klinkt. Je kan dit ook doen door een subtitel in je titel te zetten. Zo heet de podcast die wij maken voor Qonvert van Hans Keeren de Hans Keeren Show, maar heeft hij in de titel ook staan “een podcast over SEO en digitale marketing”. SEO valt ook onder digitale marketing, maar die benoemen we apart omdat er dan op gezocht kan worden en dat het primaire keyword is.

Het is ook helemaal niet gek om je eigen naam op te nemen in je podcast-titel, zeker niet als je naam in je branche bekend is. Dat zorgt meteen voor een stukje credibility.

De vuistregels

Dit zijn dan ook de 2 vuistregels: je eigen naam of keywords in je titel. Of dus allebei. Je mag er best een grapje in stoppen. Onze podcast over de Formule 1 heet “de zoveelste podcast over Formule 1”. We spelen daar een beetje in op kritiek: er zijn toch al zoveel podcasts over de Formule 1? Maar ons belangrijkste keyword zit er in: Formule 1. Je kan je podcast “Pitstop” noemen, maar de kans is groter dat mensen zoeken op “Formule 1” en je niet vinden. Als je je podcast dan toch Pitstop wil noemen, vul dan als titel in: “Pitstop – een Podcast over Formule 1”.

Moeten wij een titel voor je bedenken?

Wij zorgen ervoor dat je gevonden wordt.

Lees meer

maandag 20 februari 2023 om 14:06
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
donderdag 8 december 2022 om 10:59
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.