Het bewerken van podcasts: stiltes wegknippen?

Aan de ene kant mediteren we ons als maatschappij helemaal kapot, aan de andere kant zijn we dol op efficiëntie en tijd besparen. We krijgen dan ook vaak de vraag van klanten of we stiltes weg kunnen knippen op opnames, zodat de luistertijd (van een vaak toch al vrij lange podcast) wat korter wordt. In dit artikel gaan we in op de vraag of dat eigenlijk wel zo slim is.

Moet ik eigenlijk wel stiltes wegknippen?

Allereerst denk ik dat de lengte van een podcastaflevering niet de criteria moet zijn om stiltes te gaan verwijderen. Als een aflevering al 2 uur duurt, gaan die 2 a 3 minuten weggeknipte stiltes je niet een heel groot extra luisterpubliek opleveren.

Ten tweede: stilte heeft ook een vertellende functie. Als jij als host zijnde een vraag stelt aan een gast en hij/zij laat vervolgens een stilte van 10 seconden vallen, verteld dat iets aan de luisteraar. Misschien heb je als host wel een confronterende vraag gesteld. De stilte die dan daarna valt zet die emotie van je gast kracht bij. 

Mensen die niet bang zijn om stiltes te laten vallen voordat ze antwoord geven, komen vaak zelfverzekerd over. Ze denken na voordat ze iets zeggen, in plaats van dat ze elk moment opvullen met misschien wel lege woorden. Als je stiltes wegknipt, knip je dat spanningsveld weg. 

Wanneer knip je een stilte weg?

Zorgt een stilte voor spanning, opbouw of kracht, laat hem er dan in. Vraag je iemand iets confronterend en moet hij/zij daar over na denken? Hoor je de emotie, twijfel of spanning in een zucht? Laat die erin! Dan is het namelijk onderdeel van het verhaal. Hij voegt dan wat toe.

Stukken waarin een gast een actie onderneemt maar niets zegt zijn twijfelgevallen en is een beetje een kwestie van smaak. Denk aan een voorwerp pakken uit zijn/haar tas om te bespreken, of het nemen van een slok water. Je eerste reflex is om dat weg knippen, want er wordt niks gezegd. Aan de andere kant voegt het ook iets toe aan de sfeer en worldbuilding van je podcast. Het pakken van het voorwerp is niet per sé interessant, maar het maakt het wel een echt gesprek. De audio van iemand die zijn tas openmaakt voegt iets toe aan het verhaal. Het drinken van een slok water maakt het gesprek weer wat relaxter en menselijker. Beoordeel in zo’n situatie zelf of je het toe vindt voegen aan de flow, of dat het afleidt. Bepaal op basis daarvan of je het eruit knipt.

Is het een stilte omdat jij als host moet nadenken over welke vraag je nu gaat stellen? Of omdat je gast even een appje moet beantwoorden? Dan is het een onnodige stilte die niets toevoegt aan de storytelling. Dan raad ik het aan om het eruit knippen.

Conclusie

Voegt de stilte iets toe aan je verhaal? Dan laat je het erin. Leidt het af van je verhaal of onderbreekt het de flow? Dan knip je het eruit.

Meer over bewerken

Verder in deze serie:

Het bewerken van een podcast: beperk de rol van de host

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem