Het bewerken van podcasts: stiltes wegknippen?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 5 oktober 2020 | door Stefan Kollaart | in Bewerken

BlogBewerken > Het bewerken van podcasts: stiltes wegknippen?

Aan de ene kant mediteren we ons als maatschappij helemaal kapot, aan de andere kant zijn we dol op efficiëntie en tijd besparen. We krijgen dan ook vaak de vraag van klanten of we stiltes weg kunnen knippen op opnames, zodat de luistertijd (van een vaak toch al vrij lange podcast) wat korter wordt. In dit artikel gaan we in op de vraag of dat eigenlijk wel zo slim is.

Moet ik eigenlijk wel stiltes wegknippen?

Allereerst denk ik dat de lengte van een podcastaflevering niet de criteria moet zijn om stiltes te gaan verwijderen. Als een aflevering al 2 uur duurt, gaan die 2 a 3 minuten weggeknipte stiltes je niet een heel groot extra luisterpubliek opleveren.

Ten tweede: stilte heeft ook een vertellende functie. Als jij als host zijnde een vraag stelt aan een gast en hij/zij laat vervolgens een stilte van 10 seconden vallen, verteld dat iets aan de luisteraar. Misschien heb je als host wel een confronterende vraag gesteld. De stilte die dan daarna valt zet die emotie van je gast kracht bij. 

Mensen die niet bang zijn om stiltes te laten vallen voordat ze antwoord geven, komen vaak zelfverzekerd over. Ze denken na voordat ze iets zeggen, in plaats van dat ze elk moment opvullen met misschien wel lege woorden. Als je stiltes wegknipt, knip je dat spanningsveld weg. 

Wanneer knip je een stilte weg?

Zorgt een stilte voor spanning, opbouw of kracht, laat hem er dan in. Vraag je iemand iets confronterend en moet hij/zij daar over na denken? Hoor je de emotie, twijfel of spanning in een zucht? Laat die erin! Dan is het namelijk onderdeel van het verhaal. Hij voegt dan wat toe.

Stukken waarin een gast een actie onderneemt maar niets zegt zijn twijfelgevallen en is een beetje een kwestie van smaak. Denk aan een voorwerp pakken uit zijn/haar tas om te bespreken, of het nemen van een slok water. Je eerste reflex is om dat weg knippen, want er wordt niks gezegd. Aan de andere kant voegt het ook iets toe aan de sfeer en worldbuilding van je podcast. Het pakken van het voorwerp is niet per sé interessant, maar het maakt het wel een echt gesprek. De audio van iemand die zijn tas openmaakt voegt iets toe aan het verhaal. Het drinken van een slok water maakt het gesprek weer wat relaxter en menselijker. Beoordeel in zo’n situatie zelf of je het toe vindt voegen aan de flow, of dat het afleidt. Bepaal op basis daarvan of je het eruit knipt.

Is het een stilte omdat jij als host moet nadenken over welke vraag je nu gaat stellen? Of omdat je gast even een appje moet beantwoorden? Dan is het een onnodige stilte die niets toevoegt aan de storytelling. Dan raad ik het aan om het eruit knippen.

Conclusie

Voegt de stilte iets toe aan je verhaal? Dan laat je het erin. Leidt het af van je verhaal of onderbreekt het de flow? Dan knip je het eruit.

Meer over bewerken

Verder in deze serie:

Het bewerken van een podcast: beperk de rol van de host

Hulp nodig bij het bewerken van je podcast?

Knip knip.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.