Kan je met 2 of meer USB-microfoons een podcast opnemen?

USB-microfoons zijn top. Ze zijn goed betaalbaar, klinken top, zijn gemakkelijk en veel mensen hebben er zelfs eentje thuis liggen. Alles is fantastisch. Totdat je een podcast wil gaan opnemen met meerdere mensen. Dan wordt het toch wel een uitdaging.

Het is eigenlijk niet echt de bedoeling om meerdere USB-microfoons tegelijkertijd op te nemen. USB-microfoons zijn vooral uitgevonden voor een simpele setup. Als je een voice-over wil opnemen of iets in wil zingen. De dynamiek van een podcast is vaak wat meer gecompliceerd. Je hebt meerdere mensen die tegelijkertijd praten.

Bij standaardmicrofoons met XLR in plaats van USB kan je eigenlijk ook niet echt tegelijkertijd opnemen. Maar daar is iets voor uitgevonden: de mixer. Je hebt bijvoorbeeld de podcast-mengtafel de Rodecaster Pro. Maar ook goedkope alternatieven die wat minder kunnen, maar waar meerdere microfoons in kunnen. De mixer combineert vervolgens het geluid van alle microfoons en stuurt via USB dat geluid uit naar je computer. Die opname kan je bewerken en publiceren.

Er zijn echter geen mixers waar je meerdere USB-microfoons in kan stoppen die er vervolgens 1 mix van maakt. Er zijn wel oplossingen, maar die zijn best ingewikkeld. Ons advies: mocht je van plan zijn regelmatig te gaan podcasten met meerdere mensen op 1 locatie, investeer in een setup met een mixer en meerdere XLR-microfoons. Dat kan vrij betaalbaar, met de Devine MixPad 802-FX-USB 8-kanaals mixer met FX en USB als mixer en de Devine M-Mic XLR als microfoon.

Mocht je toch met meerdere USB-microfoons willen opnemen, zijn dit je twee mogelijkheden.

De gemakkelijke optie: neem allemaal je eigen laptop mee

Dit is de meest gemakkelijke optie. Vraag al je gasten hun eigen laptop en USB-microfoon mee te nemen. Laat iedereen zijn eigen USB-microfoon aansluiten op zijn/haar laptop en zijn/haar eigen spoor opnemen. Dit kan via het gratis programma Audacity. Vraag al je gasten/co-hosts op opnemen te drukken. Doe dan allemaal even een harde klap voor de microfoon. Na het opnemen vraag je iedereen zijn eigen audiobestand naar je op te sturen. Vervolgens zet jij in Audacity al die sporen onder elkaar. Doordat je tegelijkertijd een klap hebt gedaan, kan je de sporen onder elkaar zetten en klopt de audio met elkaar.

Gebruik een software-mixer

Je hebt ook nog een andere oplossing. Er is software die de functionaliteit van een mixer digitaal probeert na te bootsen. Je sluit al je USB-microfoons aan op dezelfde computer. Vervolgens start je de software op en geef je aan van welke inputs er 1 mix gemaakt moet worden. Doe dit voor alle USB-microfoons die je hebt aangesloten. Vervolgens kan je in Audacity de virtuele mixer als input kiezen.

Voor Windows kan je dit bereiken met Voicemeeter. Deze video laat meer zien over Voicemeeter. Het is hier te downloaden.

Om dit voor de Mac te bereiken heb je geen software nodig, want er zit in het besturingsysteem zelf de mogelijkheid meerdere apparaten te combineren. In deze video wordt uitgelegd hoe dat werkt. In de video wordt Garageband gebruikt. Dit is een standaardapp op de Mac. Uiteraard kan je dit ook gebruiken in plaats van het eerder genoemde Audacity om je podcast op te nemen.

Conclusie

Het gebruiken van een software-mixer is foutgevoelig. Er kan vertraging optreden, het geluid kan verslechteren, etc. Dit komt doordat alles digitaal wordt gemixt vanaf meerdere hardware-apparaten. Doordat een mixer het geluid mixt, kan je dat moeilijk fixen als het niet goed is gelukt. Daarom zeggen we bij het opnemen met meerdere mensen: laat iedereen met zijn eigen computer het geluid opnemen. Maar het meest ideale blijft toch een setup met een mixer en meerdere XLR-microfoons. Dus als je echt serieus bent met je podcast: investeer daarin.

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem