Kan je met 2 of meer USB-microfoons een podcast opnemen?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 5 januari 2021 | door Stefan Kollaart | in Techniek

BlogTechniek > Kan je met 2 of meer USB-microfoons een podcast opnemen?

USB-microfoons zijn top. Ze zijn goed betaalbaar, klinken top, zijn gemakkelijk en veel mensen hebben er zelfs eentje thuis liggen. Alles is fantastisch. Totdat je een podcast wil gaan opnemen met meerdere mensen. Dan wordt het toch wel een uitdaging.

Het is eigenlijk niet echt de bedoeling om meerdere USB-microfoons tegelijkertijd op te nemen. USB-microfoons zijn vooral uitgevonden voor een simpele setup. Als je een voice-over wil opnemen of iets in wil zingen. De dynamiek van een podcast is vaak wat meer gecompliceerd. Je hebt meerdere mensen die tegelijkertijd praten.

Bij standaardmicrofoons met XLR in plaats van USB kan je eigenlijk ook niet echt tegelijkertijd opnemen. Maar daar is iets voor uitgevonden: de mixer. Je hebt bijvoorbeeld de podcast-mengtafel de Rodecaster Pro. Maar ook goedkope alternatieven die wat minder kunnen, maar waar meerdere microfoons in kunnen. De mixer combineert vervolgens het geluid van alle microfoons en stuurt via USB dat geluid uit naar je computer. Die opname kan je bewerken en publiceren.

Er zijn echter geen mixers waar je meerdere USB-microfoons in kan stoppen die er vervolgens 1 mix van maakt. Er zijn wel oplossingen, maar die zijn best ingewikkeld. Ons advies: mocht je van plan zijn regelmatig te gaan podcasten met meerdere mensen op 1 locatie, investeer in een setup met een mixer en meerdere XLR-microfoons. Dat kan vrij betaalbaar, met de Devine MixPad 802-FX-USB 8-kanaals mixer met FX en USB als mixer en de Devine M-Mic XLR als microfoon.

Mocht je toch met meerdere USB-microfoons willen opnemen, zijn dit je twee mogelijkheden.

De gemakkelijke optie: neem allemaal je eigen laptop mee

Dit is de meest gemakkelijke optie. Vraag al je gasten hun eigen laptop en USB-microfoon mee te nemen. Laat iedereen zijn eigen USB-microfoon aansluiten op zijn/haar laptop en zijn/haar eigen spoor opnemen. Dit kan via het gratis programma Audacity. Vraag al je gasten/co-hosts op opnemen te drukken. Doe dan allemaal even een harde klap voor de microfoon. Na het opnemen vraag je iedereen zijn eigen audiobestand naar je op te sturen. Vervolgens zet jij in Audacity al die sporen onder elkaar. Doordat je tegelijkertijd een klap hebt gedaan, kan je de sporen onder elkaar zetten en klopt de audio met elkaar.

Gebruik een software-mixer

Je hebt ook nog een andere oplossing. Er is software die de functionaliteit van een mixer digitaal probeert na te bootsen. Je sluit al je USB-microfoons aan op dezelfde computer. Vervolgens start je de software op en geef je aan van welke inputs er 1 mix gemaakt moet worden. Doe dit voor alle USB-microfoons die je hebt aangesloten. Vervolgens kan je in Audacity de virtuele mixer als input kiezen.

Voor Windows kan je dit bereiken met Voicemeeter. Deze video laat meer zien over Voicemeeter. Het is hier te downloaden.

Om dit voor de Mac te bereiken heb je geen software nodig, want er zit in het besturingsysteem zelf de mogelijkheid meerdere apparaten te combineren. In deze video wordt uitgelegd hoe dat werkt. In de video wordt Garageband gebruikt. Dit is een standaardapp op de Mac. Uiteraard kan je dit ook gebruiken in plaats van het eerder genoemde Audacity om je podcast op te nemen.

Conclusie

Het gebruiken van een software-mixer is foutgevoelig. Er kan vertraging optreden, het geluid kan verslechteren, etc. Dit komt doordat alles digitaal wordt gemixt vanaf meerdere hardware-apparaten. Doordat een mixer het geluid mixt, kan je dat moeilijk fixen als het niet goed is gelukt. Daarom zeggen we bij het opnemen met meerdere mensen: laat iedereen met zijn eigen computer het geluid opnemen. Maar het meest ideale blijft toch een setup met een mixer en meerdere XLR-microfoons. Dus als je echt serieus bent met je podcast: investeer daarin.

Meerdere microfoons nodig?

In onze studio hebben we 4 professionele microfoons. Wij mixen, bewerken en publiceren voor je

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.