Maak een muziekpodcast voor Spotify via Anchor met Spotify Music + Talk

Een paar maanden geleden lanceerde Spotify een spannende nieuwe dienst: Spotify Talk + Music, een manier om muziekpodcasts mogelijk te maken. In principe mag je namelijk geen muziek in je podcast gebruiken waar auteursrechten op rusten. Voor bijna alle muziek (behalve royalty-vrije muziek die je bijvoorbeeld voor achtergrondmuziek kan gebruiken) geldt dat je de rechthebbende […]

Een paar maanden geleden lanceerde Spotify een spannende nieuwe dienst: Spotify Talk + Music, een manier om muziekpodcasts mogelijk te maken. In principe mag je namelijk geen muziek in je podcast gebruiken waar auteursrechten op rusten. Voor bijna alle muziek (behalve royalty-vrije muziek die je bijvoorbeeld voor achtergrondmuziek kan gebruiken) geldt dat je de rechthebbende moet betalen. Dit is ook nog eens per stream, waardoor het een hele dure grap wordt. 

Daarom komen muziek-formats niet echt van de grond. Wat best raar is, want we weten van de radio dat muziek-formats in audio heel goed werken. Daarom springt Spotify nu in dat gat – een voordeel dat ze hebben omdat ze de licenties van muziek al hebben geregeld. Mensen die Spotify gebruiken, betalen voor die rechten – mits ze Spotify gebruiken om de content af te spelen. 

Afgelopen week lanceerde Spotify Talk + Music in een heleboel aantal nieuwe landen, inclusief Nederland. Daarom lijkt het ons interessant om de dienst te bekijken.

Addertjes onder het gras

Voor we onze eigen muziek-podcast gaan maken, zijn er drie zaken waar je rekening mee moet houden.

Je podcast wordt Spotify-only

Als je een podcast maakt die muziek van Spotify gebruikt, wordt je podcast Spotify-only. Dit betekend dat de podcast niet beschikbaar meer zal zijn in Apple Podcasts, Google Podcasts en alle andere diensten. Zeker als je al een groot luisterpubliek hebt, is dit niet aan te raden. Gebruik deze dienst dus echt alleen als je een music-driven podcast gaat maken, die zonder de muziek eigenlijk geen zin heeft. Als je slechts een kleine snippet van een liedje wilt gebruiken, is het niet aan te raden deze dienst te gebruiken. Je verliest namelijk een deel van de markt.

Spotify Free-leden horen slechts kleine stukjes

Nog een belangrijk ding: als een niet-betalend Spotify-lid je podcast beluisterd, krijgt hij/zij niet de hele nummers te horen in je podcast. Het zijn slechts snippets van 30 seconden. In principe hoeft dat geen groot probleem te zijn, want in Nederland hebben heel veel mensen een Spotify abonnement (zeker in de demografie die ook podcasts beluisteren), maar houdt er bij het maken van je podcast wel rekening mee dat mogelijk niet iedereen het hele nummer heeft gehoord (of wijs mensen erop dat als ze een gratis Spotify-account gebruiken, ze niet alles horen).

Spotify moet goedkeuring geven

Last but not least: Spotify moet je muziek-podcast goedkeuren. Elke aflevering weer. Waarom? Geen idee, dat vermelden ze niet echt. Maar dit kan wel een paar uur duren. Dus als je echt wilt dat mensen op vrijdag je podcast kunnen beluisteren, dien hem dan bijvoorbeeld donderdag-middag al in.

Aan de slag

Zo, nu je bekend bent met de restricties is het tijd om aan de slag te gaan. Want je kan natuurlijk hele vette dingen maken met muziek in je podcast. In deze video leggen we je aan de hand van de mobiele Anchor-app uit hoe je een muziek-podcast maakt. Op desktop werkt het vergelijkbaar.

Deze tutorial meedoen? Dan heb je de Anchor-app nodig.

Download Anchor voor iOS: https://apps.apple.com/us/app/anchor/id1056182234

Download Anchor voor Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=fm.anchor.android&hl=nl&gl=US

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem