Maak een muziekpodcast voor Spotify via Anchor met Spotify Music + Talk

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 25 augustus 2021 | door Stefan Kollaart | in Opnemen & Interviewen

BlogOpnemen & Interviewen > Maak een muziekpodcast voor Spotify via Anchor met Spotify Music + Talk

Een paar maanden geleden lanceerde Spotify een spannende nieuwe dienst: Spotify Talk + Music, een manier om muziekpodcasts mogelijk te maken. In principe mag je namelijk geen muziek in je podcast gebruiken waar auteursrechten op rusten. Voor bijna alle muziek (behalve royalty-vrije muziek die je bijvoorbeeld voor achtergrondmuziek kan gebruiken) geldt dat je de rechthebbende moet betalen. Dit is ook nog eens per stream, waardoor het een hele dure grap wordt. 

Daarom komen muziek-formats niet echt van de grond. Wat best raar is, want we weten van de radio dat muziek-formats in audio heel goed werken. Daarom springt Spotify nu in dat gat – een voordeel dat ze hebben omdat ze de licenties van muziek al hebben geregeld. Mensen die Spotify gebruiken, betalen voor die rechten – mits ze Spotify gebruiken om de content af te spelen. 

Afgelopen week lanceerde Spotify Talk + Music in een heleboel aantal nieuwe landen, inclusief Nederland. Daarom lijkt het ons interessant om de dienst te bekijken.

Addertjes onder het gras

Voor we onze eigen muziek-podcast gaan maken, zijn er drie zaken waar je rekening mee moet houden.

Je podcast wordt Spotify-only

Als je een podcast maakt die muziek van Spotify gebruikt, wordt je podcast Spotify-only. Dit betekend dat de podcast niet beschikbaar meer zal zijn in Apple Podcasts, Google Podcasts en alle andere diensten. Zeker als je al een groot luisterpubliek hebt, is dit niet aan te raden. Gebruik deze dienst dus echt alleen als je een music-driven podcast gaat maken, die zonder de muziek eigenlijk geen zin heeft. Als je slechts een kleine snippet van een liedje wilt gebruiken, is het niet aan te raden deze dienst te gebruiken. Je verliest namelijk een deel van de markt.

Spotify Free-leden horen slechts kleine stukjes

Nog een belangrijk ding: als een niet-betalend Spotify-lid je podcast beluisterd, krijgt hij/zij niet de hele nummers te horen in je podcast. Het zijn slechts snippets van 30 seconden. In principe hoeft dat geen groot probleem te zijn, want in Nederland hebben heel veel mensen een Spotify abonnement (zeker in de demografie die ook podcasts beluisteren), maar houdt er bij het maken van je podcast wel rekening mee dat mogelijk niet iedereen het hele nummer heeft gehoord (of wijs mensen erop dat als ze een gratis Spotify-account gebruiken, ze niet alles horen).

Spotify moet goedkeuring geven

Last but not least: Spotify moet je muziek-podcast goedkeuren. Elke aflevering weer. Waarom? Geen idee, dat vermelden ze niet echt. Maar dit kan wel een paar uur duren. Dus als je echt wilt dat mensen op vrijdag je podcast kunnen beluisteren, dien hem dan bijvoorbeeld donderdag-middag al in.

Aan de slag

Zo, nu je bekend bent met de restricties is het tijd om aan de slag te gaan. Want je kan natuurlijk hele vette dingen maken met muziek in je podcast. In deze video leggen we je aan de hand van de mobiele Anchor-app uit hoe je een muziek-podcast maakt. Op desktop werkt het vergelijkbaar.

Deze tutorial meedoen? Dan heb je de Anchor-app nodig.

Download Anchor voor iOS: https://apps.apple.com/us/app/anchor/id1056182234

Download Anchor voor Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=fm.anchor.android&hl=nl&gl=US

Muziekpodcast maken met een beetje hulp?

Klinkt als muziek in de oren

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.