Neem op afstand je podcast in hoge kwaliteit op met Riverside.fm
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.
Nieuwe web-apps als Riverside.fm zoeken een oplossing voor slechte geluidskwaliteit bij opname op afstand. Op locatie opnemen heeft natuurlijk altijd de voorkeur: je hebt geen last van vertraging bij het op elkaar reageren, het voelt persoonlijker (wat weer een betere podcast oplevert) en je kan iedereen een goede microfoon geven. Maar dit is natuurlijk niet altijd praktisch. Misschien heb je een gast die geen tijd heeft om langs te komen, of zit iemand in quarantaine vanwege het opdoen van de nieuwste corona-variant. En als je wekelijks een podcast maakt, is het misschien wel heel duur en kost het heel veel tijd om elke keer langs te komen. Je consistentie komt dan in het gedrang. Op afstand opnemen is dan een uitkomst.
Welk probleem lost Riverside op?
Als je op afstand opneemt, heb je eigenlijk 2 opties. Of 1 iemand neemt het geluid op van de hele meeting en bewerkt en/of publiceert dat vervolgens. Dat is vrij gemakkelijk. Zoals we in dit artikel bespreken hebben veel meeting-programma’s (zoals Skype) een optie om het gewoon op te nemen. Niemand hoeft daarvoor echt technische kennis te hebben. Het nadeel is echter dat zo’n live-opname las heeft van allerlei storingen, wat wisselende audio-kwaliteit oplevert.
Een andere optie is iedereen zijn geluid zelf laten opnemen. Maar dit wordt technisch ingewikkeld: iedereen moet iets van opname-software installeren. Je neemt je podcast op via meeting-software, zodat jullie elkaar wel live kunnen horen. Vervolgens stuurt iedereen de opname naar jou. Jij moet vervolgens de sporen onder elkaar synchroniseren en dit kost ook nog eens veel tijd (en niemand die ik ken vind dit echt een leuke klus).
Riverside combineert de kracht van beide kanten. Je maakt in Riverside een meeting-room aan. Die link kan je delen met je gasten, net als bij Zoom of Teams Je neemt dus gewoon op zoals men gewend is. Je ziet en hoort elkaar via de Riverside-meeting. Maar Riverside fungeert automatisch als opname-software. Het neemt namelijk iedereens spoor apart op in de hoogst mogelijke kwaliteit. Dat bestand wordt live tijdens de opname geüpload. Als je meeting klaar is, zijn alle sporen direct los beschikbaar. Mocht je de sporen apart willen bewerken, kan dat dus. Maar het mooiste van alles: Riverside synchroniseert deze bestanden ook nog eens, zodat je 1 mix hebt met alle sporen in de hoogst mogelijke kwaliteit.
Video en snippets
Als pluspunt neemt Riverside ook nog eens de video van iedereen op. Als je je podcast wilt promoten op sociale kanalen, kan je in Riverside stukjes uit je podcast knippen. Die kan je vervolgens uploaden naar LinkedIn, Instagram, Twitter of Facebook. Tijdens de opnames kan je stukken markeren. Als er dus iets leuks gebeurd, druk je in de meeting op “Mark”. Vervolgens kan je na de opname direct springen naar gemarkeerde momenten, zodat je gemakkelijk snippets kan knippen.
Wat kost het?
Riverside is geen gratis tool. Je kan je aanmelden en 1 uur gratis opnemen. Bij Riverside tellen alleen de uren dat je daadwerkelijk opneemt. Als je voorspreekt in de meeting-room, telt dit niet mee. Voor de gemiddelde podcast die wekelijks verschijnt is er het standaard-plan, je bent dan voor 15 dollar per maand klaar. Neem je max 2 uur per week op, dan kan je voor 7,50 dollar per maand al klaar zijn. Als je dat wegzet tegen benzine- en parkeerkosten (zeker als je co-host in Amsterdam woont), is dat een kleine investering.
Wat is onze mening?
Wij zijn groot fan van Riverside en gebruiken het voor een van onze nieuwste producties: Gezond Kwartiertje. Daar konden mensen niet live aanschuiven. Riverside is dan echt een uitkomst, zeker als mensen in het bezit zijn van een USB microfoon. Je krijgt dan echt goede kwaliteit, op afstand, op een toegankelijke manier.
Riverside
Omdat in dit geval beeld meer zegt dan tekst, hebben we een rondleidingsvideo gemaakt. We laten je dan van A-Z zien hoe je een podcast maakt via Riverside. Benieuwd? Meld je aan voor de gratis trial (affiliate)
Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?
Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.
1-9-2023
Podcast gasten vinden en benaderen
Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.
16-8-2023
Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?
Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.
14-6-2023
Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
20-2-2023
Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.
8-12-2022
Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)
Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.
21-11-2022