Neem op afstand je podcast in hoge kwaliteit op met Riverside.fm

Leestijd: 3 minuten

Geplaatst op 18 januari 2022 | door Stefan Kollaart | in Opnemen & Interviewen, Techniek

BlogOpnemen & Interviewen, Techniek > Neem op afstand je podcast in hoge kwaliteit op met Riverside.fm

Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.

Nieuwe web-apps als Riverside.fm zoeken een oplossing voor slechte geluidskwaliteit bij opname op afstand. Op locatie opnemen heeft natuurlijk altijd de voorkeur: je hebt geen last van vertraging bij het op elkaar reageren, het voelt persoonlijker (wat weer een betere podcast oplevert) en je kan iedereen een goede microfoon geven. Maar dit is natuurlijk niet altijd praktisch. Misschien heb je een gast die geen tijd heeft om langs te komen, of zit iemand in quarantaine vanwege het opdoen van de nieuwste corona-variant. En als je wekelijks een podcast maakt, is het misschien wel heel duur en kost het heel veel tijd om elke keer langs te komen. Je consistentie komt dan in het gedrang. Op afstand opnemen is dan een uitkomst.

Welk probleem lost Riverside op?

Als je op afstand opneemt, heb je eigenlijk 2 opties. Of 1 iemand neemt het geluid op van de hele meeting en bewerkt en/of publiceert dat vervolgens. Dat is vrij gemakkelijk. Zoals we in dit artikel bespreken hebben veel meeting-programma’s (zoals Skype) een optie om het gewoon op te nemen. Niemand hoeft daarvoor echt technische kennis te hebben. Het nadeel is echter dat zo’n live-opname las heeft van allerlei storingen, wat wisselende audio-kwaliteit oplevert.

Een andere optie is iedereen zijn geluid zelf laten opnemen. Maar dit wordt technisch ingewikkeld: iedereen moet iets van opname-software installeren. Je neemt je podcast op via meeting-software, zodat jullie elkaar wel live kunnen horen. Vervolgens stuurt iedereen de opname naar jou. Jij moet vervolgens de sporen onder elkaar synchroniseren en dit kost ook nog eens veel tijd (en niemand die ik ken vind dit echt een leuke klus).

Riverside combineert de kracht van beide kanten. Je maakt in Riverside een meeting-room aan. Die link kan je delen met je gasten, net als bij Zoom of Teams Je neemt dus gewoon op zoals men gewend is. Je ziet en hoort elkaar via de Riverside-meeting. Maar Riverside fungeert automatisch als opname-software. Het neemt namelijk iedereens spoor apart op in de hoogst mogelijke kwaliteit. Dat bestand wordt live tijdens de opname geüpload. Als je meeting klaar is, zijn alle sporen direct los beschikbaar. Mocht je de sporen apart willen bewerken, kan dat dus. Maar het mooiste van alles: Riverside synchroniseert deze bestanden ook nog eens, zodat je 1 mix hebt met alle sporen in de hoogst mogelijke kwaliteit.

Video en snippets

Als pluspunt neemt Riverside ook nog eens de video van iedereen op. Als je je podcast wilt promoten op sociale kanalen, kan je in Riverside stukjes uit je podcast knippen. Die kan je vervolgens uploaden naar LinkedIn, Instagram, Twitter of Facebook. Tijdens de opnames kan je stukken markeren. Als er dus iets leuks gebeurd, druk je in de meeting op “Mark”. Vervolgens kan je na de opname direct springen naar gemarkeerde momenten, zodat je gemakkelijk snippets kan knippen.

Wat kost het?

Riverside is geen gratis tool. Je kan je aanmelden en 1 uur gratis opnemen. Bij Riverside tellen alleen de uren dat je daadwerkelijk opneemt. Als je voorspreekt in de meeting-room, telt dit niet mee. Voor de gemiddelde podcast die wekelijks verschijnt is er het standaard-plan, je bent dan voor 15 dollar per maand klaar. Neem je max 2 uur per week op, dan kan je voor 7,50 dollar per maand al klaar zijn. Als je dat wegzet tegen benzine- en parkeerkosten (zeker als je co-host in Amsterdam woont), is dat een kleine investering.

Wat is onze mening?

Wij zijn groot fan van Riverside en gebruiken het voor een van onze nieuwste producties: Gezond Kwartiertje. Daar konden mensen niet live aanschuiven. Riverside is dan echt een uitkomst, zeker als mensen in het bezit zijn van een USB microfoon. Je krijgt dan echt goede kwaliteit, op afstand, op een toegankelijke manier.

Riverside

Omdat in dit geval beeld meer zegt dan tekst, hebben we een rondleidingsvideo gemaakt. We laten je dan van A-Z zien hoe je een podcast maakt via Riverside. Benieuwd? Meld je aan voor de gratis trial (affiliate)

 

Moeten wij een opname op afstand regelen?

Klinkt goed

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
maandag 18 oktober 2021 om 11:40
Als het goed is, zit je podcast vol met interressante social content. Leuke one-liners, een goede anekdote of een boeiend stuk informatie. Die content wil je dan eigenlijk losknippen, zodat je er ook mensen mee bereikt die je podcast niet luisteren. Dat kan met Headliner, een (gratis) tooltje om Audiograms te maken.