Regel via LinkedIn gasten voor je podcast – en breidt meteen je netwerk uit
Je hebt een topidee voor je podcast. Je bent helemaal klaar om met mensen in je branche in gesprek te gaan. Nu is het tijd om de kracht van LinkedIn te gebruiken om mensen te vinden die jouw ultieme podcast-gast zijn.
Allereerst bekijken we waar je rekening moet houden bij het zoeken van een goede gast. En daarna hebben we het over hoe je LinkedIn daarvoor in kan zetten.
Zoek mensen die kunnen communiceren
Misschien is je potentiële gast een fantastische schrijver of weet ‘ie iedereen te boeien via LinkedIn. Maar houdt er rekening mee dat je podcast geen stuk tekst is, maar een gesprek. Dat betekend dat iemand helder moet praten, zich comfortabel moet voelen achter een microfoon en ook goed kan communiceren met iemand anders. Kijk of je gast dit ooit heeft gedaan. Denk dan aan een ander podcast-interview, een Youtube-video, een webinar, of iets anders in die trend. Als die content er niet is, zorg er dan voor dat je een telefonisch voorgesprek doet. Check je gast op interessante verhalen en een goede babbel.
Kijk in je netwerk. En in hun netwerk.
LinkedIn is een fantastisch medium om in kaart te brengen wie er eigenlijk allemaal in je sector werkzaam zijn. Als jij een podcast wil maken met onderwerpen in jouw vakgebied, kan je de connecties die je momenteel al hebt aanspreken. En dat moet je ook zeker doen. Maar niet alleen maar. Dan blijf je namelijk weer iets teveel binnen je eigen bubbel. Een van de sterke punten van een podcast maken is dat je mensen buiten je eigen netwerk kan ontmoeten. Daardoor breidt je zelf je netwerk uit. Maar dat niet alleen. Je luisteraar komt daardoor ook weer uit een grotere kring: want mensen uit een ander netwerk dan het jouwe krijgen het te horen. Jouw gast gaat namelijk waarschijnlijk zijn gesprek met jou delen op zijn/haar LinkedIn.
En nu is de vraag: hoe vindt je die mensen? Ook daar is LinkedIn erg handig voor. Je kan namelijk bij mensen uit jouw netwerk zien wie hun connecties zijn. In dat overzicht zie je heel gemakkelijk wie ze zijn en wat ze doen. Daarom weet je of ze in jouw sector zitten. Daarna kan je hun en hun bedrijf Googlen. Je komt er dan achter of het een interessant verhaal, persoon en bedrijf is. Vervolgens kan je op zijn/haar LinkedIn profiel kijken. Die persoon krijgt dat dan te zien, waardoor het eerste contact is gelegd. Daarna kan je hem/haar op LinkedIn een bericht sturen om hem/haar uit te nodigen voor je podcast.
Podcasting is dan ook niet alleen een interessant kanaal om klanten mee te bereiken met je aflevering zelf. Ook de mensen die je te gast hebt zijn voor jouw een manier om te netwerken.
Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?
Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.
1-9-2023
Podcast gasten vinden en benaderen
Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.
16-8-2023
Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?
Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.
14-6-2023
Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?
Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.
20-2-2023
Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)
Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.
8-12-2022
Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)
Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.
21-11-2022