Regel via LinkedIn gasten voor je podcast – en breidt meteen je netwerk uit

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 10 november 2020 | door Stefan Kollaart | in Marketing & Publicatie, Opnemen & Interviewen

BlogMarketing & Publicatie, Opnemen & Interviewen > Regel via LinkedIn gasten voor je podcast - en breidt meteen je netwerk uit

Je hebt een topidee voor je podcast. Je bent helemaal klaar om met mensen in je branche in gesprek te gaan. Nu is het tijd om de kracht van LinkedIn te gebruiken om mensen te vinden die jouw ultieme podcast-gast zijn.

Allereerst bekijken we waar je rekening moet houden bij het zoeken van een goede gast. En daarna hebben we het over hoe je LinkedIn daarvoor in kan zetten.

Zoek mensen die kunnen communiceren

Misschien is je potentiële gast een fantastische schrijver of weet ‘ie iedereen te boeien via LinkedIn. Maar houdt er rekening mee dat je podcast geen stuk tekst is, maar een gesprek. Dat betekend dat iemand helder moet praten, zich comfortabel moet voelen achter een microfoon en ook goed kan communiceren met iemand anders. Kijk of je gast dit ooit heeft gedaan. Denk dan aan een ander podcast-interview, een Youtube-video, een webinar, of iets anders in die trend. Als die content er niet is, zorg er dan voor dat je een telefonisch voorgesprek doet. Check je gast op interessante verhalen en een goede babbel.

Kijk in je netwerk. En in hun netwerk.

LinkedIn is een fantastisch medium om in kaart te brengen wie er eigenlijk allemaal in je sector werkzaam zijn. Als jij een podcast wil maken met onderwerpen in jouw vakgebied, kan je de connecties die je momenteel al hebt aanspreken. En dat moet je ook zeker doen. Maar niet alleen maar. Dan blijf je namelijk weer iets teveel binnen je eigen bubbel. Een van de sterke punten van een podcast maken is dat je mensen buiten je eigen netwerk kan ontmoeten. Daardoor breidt je zelf je netwerk uit. Maar dat niet alleen. Je luisteraar komt daardoor ook weer uit een grotere kring: want mensen uit een ander netwerk dan het jouwe krijgen het te horen. Jouw gast gaat namelijk waarschijnlijk zijn gesprek met jou delen op zijn/haar LinkedIn.

En nu is de vraag: hoe vindt je die mensen? Ook daar is LinkedIn erg handig voor. Je kan namelijk bij mensen uit jouw netwerk zien wie hun connecties zijn. In dat overzicht zie je heel gemakkelijk wie ze zijn en wat ze doen. Daarom weet je of ze in jouw sector zitten. Daarna kan je hun en hun bedrijf Googlen. Je komt er dan achter of het een interessant verhaal, persoon en bedrijf is. Vervolgens kan je op zijn/haar LinkedIn profiel kijken. Die persoon krijgt dat dan te zien, waardoor het eerste contact is gelegd. Daarna kan je hem/haar op LinkedIn een bericht sturen om hem/haar uit te nodigen voor je podcast.

Podcasting is dan ook niet alleen een interessant kanaal om klanten mee te bereiken met je aflevering zelf. Ook de mensen die je te gast hebt zijn voor jouw een manier om te netwerken.

Moeten wij gasten voor je regelen?

Zo gepiept.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.