5 interviewtips voor een succesvolle podcast-aflevering

Leestijd: 3 minuten

Geplaatst op 30 april 2020 | door Natasja Bijl | in Opnemen & Interviewen

BlogOpnemen & Interviewen > 5 interviewtips voor een succesvolle podcast-aflevering

Interviewen kan je leren. In deze blogpost geeft host Natasja Bijl je 5 praktische tips om bij je eerstvolgende interview de nieuwe Jeroen Pauw te zijn.

5 interviewtips voor een succesvolle podcast!

Ben jij van plan een podcast op te nemen en vraag jij je af hoe je met de juiste interviewtechnieken het maximale uit de gesprekken kunt halen? Lees dan even verder. Natuurlijk is het belangrijk dat jij als expert weet wat je wilt zeggen en waar de podcast exact over gaat, maar minstens even belangrijk is de journalist/ interviewer. Hij of zij stelt de vragen, bepaalt voor een groot deel het verteltempo en vraagt goed door, waardoor het gesprek zo natuurlijk mogelijk overkomt. Hoe werkt dat precies?

Ken je luisteraar.


Voordat je aan een podcastreeks begint is het goed te weten waarover je het precies wil gaan hebben, en dat af te bakenen. In een podcast van 20 minuten kun je immers nooit al je kennis kwijt, dan zou het letterlijk proppen worden. Heel a- relaxed! 
Denk eens na. Waar zit jouw potentiele luisteraar mee? Waar ligt hij of zij wakker van? Waar help je hem echt mee? Wat is op dit moment interessant? Als je weet wat er speelt, is het makkelijker om het thema van jouw podcast te bepalen. Spreek dat vooraf goed door met de interviewer, zodat diegene zich ook maximaal kan voorbereiden en inlezen!

Een whiteboard als houvast. 


Het is niet fijn om naar een podcast te luisteren die niet naturel is en waarin de interviewer vragen opdreunt die vooraf bedacht zijn. Een podcast waarin het alle kanten op vliegt is daarentegen ook niet prettig. Om de rode draad te bewaken is het handig om bijvoorbeeld met een whiteboard te werken, waarop jullie voorafgaande aan het gesprek bepaalde kernpunten hebben genoteerd, zaken die je sowieso wilt benoemen in de podcast. Af en toe een blik op die kernwoorden werpen, kan absoluut geen kwijt. Het houdt jullie beiden bij de les! Een andere manier is aan het begin van het gesprek de luisteraar vertellen wat er zoal aan bod komt in de komende 20 minuten. Natuurlijk moeten jullie je wel aan die belofte houden!

Een goede interviewer vraagt door en vat samen. 


Vragen en doorvragen, dat is wat een goede interviewer doet. Als een interviewer oprecht geïnteresseerd is jou of jouw vakgebied gebeurt dit vaak vanzelf. Hij of zij komt op jouw woorden terug, zeker als het nog niet helemaal duidelijk is of bepaalde zaken specifieker kunnen. Op dat moment wordt het een echt gesprek, gewoon zoals je dat in het dagelijks leven ook kunt hebben. Bij complexe zaken is het voor de luisteraar fijn als de interviewer de boel zo nu dan even samenvat. “Dus als ik het goed heb…”Dat is voor de luisteraar meteen de bevestiging dat hij het allemaal heeft begrepen.

Werk met sprekende voorbeelden. 


In een podcast waarin je veel kennis wil overdragen is het slim om met voorbeelden te werken. Kortom, situaties waarin de luisteraar zich herkent of die tot de verbeelding spreken. Dit kunnen cases uit de praktijk zijn, zaken die zich in jouw branche of kantoor afspelen, maar ook gebeurtenissen uit je eigen leven kunnen zaken prima verduidelijken. Zij geven een podcast bovendien een persoonlijk tintje. Een goede interviewer zal hier zeker om vragen.

Jawel, er mag gelachen worden!

Vaak zijn mensen erg gespannen tijdens een eerste podcast. Ze maken zich druk om eventuele versprekingen, stiltes of te lange ‘nadenktijd’. Door je met al die zaken bezig te houden, zit je niet lekker in het moment en is er uiteindelijk weinig spontaans aan. Het ingrediënt voor een goede podcast is een vleug humor. Een grapje op z’n tijd mag dus. Een goede interviewer kent die truck en ‘grijpt in’ als het allemaal te gespannen dreigt te worden. Simpelweg door er weer een beetje ‘lucht’ in te brengen.

Sprankelende gesprekken opnemen?

Wij kunnen je ondersteunen bij het interviewen.. of gewoon een host voor je regelen!

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.