Is mijn stem wel goed genoeg?

Gepubliceerd op 24-10-2019 om 14:00 | Geschreven door Stefan Kollaart | Ingesproken door Stefan Kollaart

Leestijd 2 minuten | Woorden 350 | Luistertijd 3 minuten

Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

Ook jouw blogs laten inspreken?

Sommige mensen zijn geboren met een fantastische stem. Een van mijn grootste helden op het gebied van stemmen is Arnold Gelderman. Hij is vooral bekend van zijn vele inspreekwerk voor Disneyfilms. Hij heeft o.a. de stem van Scar in The Lion King ingesproken, maar heeft ook bijvoorbeeld Lumiere gedaan in Beauty and the Beast. Buiten het feit dat de man een fantastisch acteur is, is hij ook gezegend met een prachtige stem.

Toen ik als vijftienjarig jochie bij de radio wilde gaan werken, was één van de dingen die ik altijd terugkreeg: je hebt een aparte stem. Sommige vertelden mij dat dat een zegen was, want daardoor ben je uniek en opvallend. Maar soms werd het ook bij het lijstje minpunten gezet: werk aan je stem want hij klinkt een beetje apart. Een keer zei iemand van een radiostation zelfs: je klinkt een beetje irritant. Na een verloop van tijd, wordt je daar onzeker van.

Maar, hier is het ding. Op de radio ben je onderdeel van een merk en format. Dat merk is vaak stoer, of soms is het heel erg op de achtergrond en moet het vooral "neutraal klinken". Bij een podcast is dat veel minder relevant: je maakt je podcast over een onderwerp. Jij bent een kenner op dat gebied. Mensen luisteren voor jou kennis. Maar vooral: omdat jij het beste kan praten over jouw passie.

De Podcast Fabriek werkt al een jaar mee aan de Passie Podcast. Hierin zijn ondernemers aan het woord die vertellen over wat ze doen. Dat is altijd met een dosis passie. Heeft iedereen een gladde, neutrale of strakke stem? Absoluut niet. Doet het ertoe? Nee. We hebben nog nooit klachten gehad. Want mensen weten waar ze het over hebben, zijn authentiek en je hoort vooral de passie. Dat is zoveel belangrijker dan een "perfecte stem" hebben.

Een paar jaar geleden mocht ik een spotje inspreken voor BNR Nieuwsradio. In dit spotje hoorde je iemand steeds ouder worden. Ik was één van de stemmen. Net als Arnold Gelderman. Niet slecht voor iemand met een aparte, irritante stem.

Een goed, authentiek verhaal?
Laat ons er samen met jou een podcast van maken. Je stem doet er niet toe. Wat je zegt, wel.

Powered by Froala Editor


Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

We publiceren onze blogs vaak ook als blogcast, zodat je ernaar kunt luisteren. Elke week onze blogs ingesproken in je podcast feed? Abonneer in Spotify

Geschreven door Stefan Kollaart

Toen Stefan 15 was begon hij met het maken van zijn eerste radioprogramma op de lokale omroep van Zandvoort. De liefde voor radio groeide, hij ontwikkelde een eigen online radiostation en presenteerde 2 jaar bij de regionale zender Wild FM. Toen ontdekte hij de podcast en maakte podcasts als Mediators en de Passie Podcast. Met zijn opgedane kennis over radio weet hij hoe je een goed audioconcept maakt en hoe je communiceert met je luisteraar.

Lees/luister ook.

De 3 beste nieuwe podcasts van 2019

18-12-2019 door Stefan Kollaart | 3 minuten lezen

Het jaar loopt op z'n eind en daarom is het goed gebruik om eens te kijken welke 3 Nederlandse podcasts dit jaar indruk maakte.

Waarom traditionele media inzet op podcasting

29-05-2020 door Stefan Kollaart | 3 minuten lezen | 4 minuten luisteren

Traditionele media omarmen podcasting. Denk aan merken als The New York Times, NRC, Radio 1. Maar ook tv- en radio personalities als Domien V...
Beluister direct dit artikel (4 min)

Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op Spotify?

03-10-2019 door Stefan Kollaart | 2 minuten lezen

De streaming-dienst Spotify zet sinds 2 jaar vol in op het medium podcast. Dus moet je er te vinden zijn. Lees hier hoe je je RSS-feed aanmel...

Abonneren: Elke aflevering starten met honderden luisteraars

05-05-2020 door Stefan Kollaart | 3 minuten lezen | 3 minuten luisteren

Hoe goed je je podcast ook promoot, er gaat niks op tegen hen laten abonneren.
Beluister direct dit artikel (3 min)

Stap voor stap: hoe krijg ik mijn podcast op iTunes?

10-10-2019 door Stefan Kollaart | 2 minuten lezen

Hoewel de populariteit van Spotify toeneemt, is iTunes nog steeds de belangrijkste Podcast Directory. Dus, laten we ons aanmelden!
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie